8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου: 1η κινητικότητα Προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ122, “Σχολείο, μια μεγάλη αγκαλιά”

Από τις 22/5/2023 έως και τις 26/5/2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη κινητικότητα του 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: “Σχολείο, μια μεγάλη αγκαλιά”. Στην κινητικότητα αυτή συμμετείχαν 6 καθηγητές που υπηρετούν κατά το τρέχον σχολικό έτος στο σχολείο , οι: Σφακιανάκης Γεώργιος, Κατσαμάνη Ροδοθέα, Κακούτης Ηλίας, Κοκκινάκης Κων/νος, Κρυσταλλά Μερόπη και Ξηρουχάκη Καλλιόπη. Η επιμόρφωση είχε τίτλο “Deal with conflicts – End Bullying” και έλαβε χώρα στην Σεβίλλη της Ισπανίας. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε από τον οργανισμό idevelop Training S.L.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης όσοι καθηγητές συμμετείχαμε είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε συναδέλφους από άλλα σχολεία της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα της Ισπανίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, να συζητήσουμε μαζί τους και να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες από τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών αυτών. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον πολιτισμό μιας κατά κύριο λόγο πολυπολιτισμικής χώρας, η οποία έχει διαμορφωθεί ιστορικά μέσα από την αλληλεπίδραση και τη σύνθεση πολλών διαφορετικών κουλτούρων και όχι μόνο της Ευρώπης. Το ευρωπαϊκό, το αραβικό, το λατινοαμερικάνικο, το εβραϊκό και το τσιγγάνικο στοιχείο, ήταν τόσο εμφανή και στην νοοτροπία των κατοίκων της Σεβίλλης, όσο και στην αρχιτεκτονική της πόλης, η οποία αποτελεί ένα πολύχρωμο και δαιδαλώδες παζλ αντιθέσεων.

Η επιμόρφωση επικεντρώθηκε όχι μόνο στις θεωρητικές ερμηνείες και στους ψυχολογικούς μηχανισμούς που λειτουργούν στο υπόβαθρο των επιθετικών συμπεριφορών, αλλά κυρίως σε τρόπους αντιμετώπισης οι οποίοι ξεφεύγουν του στείρου διδακτισμού και χρησιμοποιούν άλλους επικοινωνιακά πιο ενδιαφέροντες και αποτελεσματικούς τρόπους προσέγγισης των μαθητών.

Διαπιστώσαμε ότι το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλές χώρες και αφορά μαθητές από όλες τις κοινωνικές τάξεις και όλα τα μορφωτικά επίπεδα.
Ενημερωθήκαμε για τα βήματα και τις στρατηγικές πρόληψης διαχείρισης και επίλυσης περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού. Γνωρίσαμε καινούργιες τεχνικές στη διαχείριση περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού σε επίπεδο σχολικής μονάδας και σε επίπεδο τάξης. Συζητήσαμε για τον ρόλο των εκπαιδευτικών στην πρόληψη της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.


Η μετακίνηση προσέφερε σε όλους πλούσιες εμπειρίες, αξέχαστα συναισθήματα και πολύτιμες γνώσεις, αλλά προπαντός μας άνοιξε δρόμους και αναζωπύρωσε την θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σχολικής βίας τουλάχιστον στον βαθμό που περνάει από το χέρι μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί