Οι υποψήφιοι βουλευτές Ηρακλείου του ΚΚΕ για την Υγεία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι περιοδείες των Οργανώσεων της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας στην Υγεία.

Το πλατύ πολιτικό άνοιγμα έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζεται.

Ήδη περιοδείες έχουν πραγματοποιηθεί : 

Την Πέμπτη 15/6 από την ΚΟ ΠΑΓΝΗ στο ΠΑΓΝΗ με επικεφαλής τον Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και πιο συγκεκριμένα στα τμήματα ακτινολογικού, της τεχνικής υπηρεσίας, τα πλυντήρια, στις τραπεζοκόμους.

Το Σάββατο 17/6 από την ΚΟ Υγεία – Πρόνοιας στο Βενιζέλειο με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος.

Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται : 

Η ΚΟ Χερσονήσου – Μινώα διοργανώνει περιοδεία τη Δευτέρα 19/6 στις 09:00 στα Κέντρα Υγείας Αρκαλοχωρίου και Καστελίου με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής βουλευτή Ηρακλείου κι εκ νέου υποψήφιο. 

Η ΚΟ Ανατολικών Συνοικιών διοργανώνει περιοδεία τη Δευτέρα 19/6 στις 10:00 στην ΤΟΜΥ Αλικαρνασσού με επικεφαλής την Εμμανουέλα Δαμουλάκη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Χερσονήσου – Μινώα διοργανώνει περιοδεία την Τρίτη 20/6 στις 10:00 στην ΤΟΜΥ Χερσονήσου με επικεφαλής τον Γιώργο Παρθενιώτη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Η ΚΟ ΠΑΓΝΗ διοργανώνει περιοδεία την Τετάρτη 21 /6 στις 10:00 στο ΠΑΓΝΗ με επικεφαλής τον Δημήτρη Δουλουφάκη, υποψήφιο βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Υγείας – Πρόνοιας διοργανώνει περιοδεία την Τετάρτη 21/6 στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ηρακλείου με επικεφαλής τη Ρένα Σκυβαλάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Δήλωση υποψήφιων βουλευτών Ηρακλείου του ΚΚΕ για την Υγεία και η πολιτικη δραστηριότητα των ΚΟ στην υγεία

Στον 21ο αιώνα της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής χειρουργικής, των αξιοθαύμαστων επιτευγμάτων της ιατρικής επιστήμης, χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω έλλειψης προσωπικού στις δομές υγείας. Το 2023, που υπάρχει κάθε προϋπόθεση να καλύπτονται όλες οι ανάγκες της υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, των χιλιάδων άριστα εκπαιδευμένων υγειονομικών, που ρίχνονται στη μάχη της υπεράσπισης της υγείας του λαού με αυτοθυσία, η συνειδητή υποστελέχωση των δομών υγείας δεν αποτελεί φυσικό φαινόμενο, αλλά εγκληματική πολιτική επιλογή όσων κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και αντιμετωπίζουν την υγεία ως κόστος για το κράτος και εμπόρευμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες της ιδιωτικής υγείας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

– Στην πόλη του Ηρακλείου υπάρχουν μόλις 4 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση ενώ απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 4 για πλήρη στελέχωση

– Το ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Μοιρών δε λειτουργεί λόγω βλάβης, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.

– Συνολικά στην Κρήτη σε 24ωρη βάση λειτουργούν 22-25 ασθενοφόρα ενώ απαιτούνται το ελάχιστο 30.

Το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν αναστήλωσης του δημόσιου συστήματος υγείας το αντικρούουν οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού σε τακτικά ιατρεία, οι τεράστιες λίστες χειρουργείου, τα ανεπαρκή και τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, οι ελλείψεις σε πλήρωμα και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, η άμεση ή έμμεση οικονομική επιβάρυνση των ασθενών για υπηρεσίες και φάρμακα. Το αντικρούουν οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς (οι περισσότερες από 20.000 μέρες χρωστούμενων ρεπό και αδειών, οι διπλοβάρδιες, η υπερεφημέρευση, οι μετακινήσεις) των υγειονομικών, πολλοί από τους οποίους είναι στα πρόθυρα burn-out μετά από τρία χρόνια πανδημίας και οδηγούνται σε παραίτηση. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την υλοποίηση των σχεδίων για το νέο ΕΣΥ, που περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις, αξιολόγηση και υποβάθμιση κοστοβόρων ή μη προσοδοφόρων τμημάτων ή δομών υγείας, επέκταση των ΣΔΙΤ και μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση σε δωρεάν περίθαλψη ολοένα θα περιορίζεται και θα αναγκαζόμαστε να βάζουμε ολοένα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας. Έτσι ξεκάθαρη είναι και η επιδίωξη για το νομό μας, με τη μετατροπή του ΠΑΓΝΗ σε νοσοκομείο-αναφοράς για όλη την Κρήτη και του Βενιζελείου σε υποβαθμισμένο κέντρο υγείας αστικούς τύπου, με ταυτόχρονη υποβάθμιση των περιφερειακών κέντρων υγείας του νομού με ελάχιστες υπηρεσίες και προσωπικό.

Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι στα «κοστολογημένα» προγράμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν χωράει η πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του ΕΚΑΒ, η ανάπτυξη, ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου με τον αναγκαίο αριθμό σύγχρονων επίγειων – πλωτών – εναέριων ασθενοφόρων μέσων. Οι όποιες βαρύγδουπες εξαγγελίες συναντώνται στα προγράμματά τους κρύβουν την αλήθεια στα «ψιλά γράμματα»: χρηματοδότηση της υγείας από το ταμείο ανάκαμψης, από το στύψιμο του λαού δηλαδή, την αύξηση της φορολεηλασίας, την επιτάχυνση των πλειστηριασμών. Προσλήψεις προσωπικού με το σταγονόμετρο, όχι με βάση τις σύγχρονες ανάγκες υγείας αλλά με βάση τα «δημοσιονομικά περιθώρια» που πρακτικά μεταφράζεται σε συνέχιση των μετακινήσεων προσωπικού, συνέχιση της εντατικοποίησης της δουλειάς που οδηγεί εκατοντάδες υγειονομικούς σε παραίτηση και δεν επαρκούν ούτε για την αναπλήρωση των απωλειών από συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις, λήξη συμβάσεων. Καμία δέσμευση για κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αφού όλοι τους αποδέχονται το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας, αξιοποιώντας τους συμβασιούχους σαν φτηνό εργατικό δυναμικό ανακυκλώνοντας την ανεργία. Συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με κάθε μορφή, άρα παραδοχή ότι ο δημόσιος τομέας υγείας δεν θα επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και ο ιδιωτικός για άλλη μια φορά θα χρυσοπληρώνεται με τα χρήματα του λαού για να προσφέρει στοιχειώδεις και αποσπασματικές υπηρεσίες υγείας. Όλο αυτό το έκτρωμα, τα άλλα κόμματα στα προγράμματά τους το ονομάζουν δημόσια και δωρεάν υγεία, χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που «κομπάζει» ότι ίδρυσε το ΕΣΥ, δεν γίνεται καν λόγος για δωρεάν σύστημα υγείας, αλλά για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπό «δημόσια εποπτεία»! Έτσι αντιλαμβάνονται την υγεία του λαού: ως ένα αναγκαίο κακό για το οποίο θα πρέπει να δαπανηθεί ένα μίνιμουμ χρημάτων από το κράτος και για όλα τα υπόλοιπα να μένει χώρος για να βγάζουν κέρδη οι μεγάλοι επιχειρηματίες της ιδιωτικής υγείας, πάνω στον πόνο των ασθενών.

Η υγεία όμως αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να στηρίζεται σε «ευεργέτες», των οποίων οι δωρεές αποσκοπούν σε φοροαπαλλαγές, αλλά και στη συμφιλίωση των εργαζομένων με τις φιλανθρωπίες αντί για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Δεν μπορούν το 2023 οι ζωές μας να μπαίνουν στο ζύγι του κόστους τους, δεν είναι «ρεαλισμός» ο συμβιβασμός με το έγκλημα της κοστολόγησης της υγείας μας!

Κόντρα στο παζάρι τους, το ΚΚΕ παλεύει για ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς καμία πληρωμή για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ένα σύστημα υγείας πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, χρηματοδοτούμενο από το κράτος. 

Αυτό προκύπτει από τα αιτήματα των υγειονομικών, μέσα από τους αγώνες που δίνουν όλα αυτά τα χρόνια που πρωτοστατούν οι κομμουνιστές, αυτή είναι η ρεαλιστική απαίτηση των ασθενών που έχουν πληρώσει ξανά και ξανά για το δημόσιο σύστημα υγείας και τώρα καλούνται να βάλουν άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη, αυτό μπορεί να γίνει πράξη σε ένα σύστημα που η υγεία οργανώνεται με απόλυτο κριτήριο την ολόπλευρη κάλυψη των αναγκών του λαού και όχι τα κέρδη των λίγων.

Τα κόμματα που στήριξαν αυτή την πολιτική και έβαλαν το λιθαράκι τους στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει επέλθει η δημόσια υγεία, πρέπει να πάρουν την κατάλληλη απάντηση και στις εκλογές στις 25 Ιούνη. Η επόμενη κυβέρνηση και τα κόμματα της συμπολίτευσης, να βρουν απέναντί τους ένα δυνατό μαχητικό εργατικό, λαϊκό κίνημα με πιο δυνατό το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή.

Ή τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας!

Οι υποψήφιοι Βουλευτές Ηρακλείου του ΚΚΕ

Συντυχάκης Εμμανουήλ

Ανδρουλάκη Κρυσταλένια (Λίνα)

Γωνιανάκης Γιάννης

Δουλουφάκης Δημήτρης

Κυπραίου Μαρία

Μαργαρίτης Γιώργος

Πετράκη Θάλεια

Σαλούστρος Δημόκριτος

Σοφίου Βαγγέλης

Σφακιανάκης Μιχάλης

Χουστουλάκη Γενοβέφα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί