Η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον βρίσκεται υπό κράτηση, μετά τη σύλληψή της σε σχέση με την έρευνα για τα οικονομικά του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.
Όπως μεταδίδει το βρετανικό SKY News η πρώην ηγέτης του SNP συνελήφθη ως ύποπτη και αυτή τη στιγμή ανακρίνεται από ντετέκτιβ.
Ανακοίνωση της αστυνομίας της Σκωτίας αναφέρει: «Μια 52χρονη γυναίκα συνελήφθη σήμερα, Κυριακή, 11 Ιουνίου
2023, ως ύποπτη σε σχέση με την εν εξελίξει έρευνα για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος».
«Η γυναίκα είναι υπό κράτηση και ανακρίνεται από αστυνομικούς της Σκωτίας.
«Θα αποσταλεί αναφορά στη Δημοσιονομική Υπηρεσία του Στέμματος και της Εισαγγελίας».
Update on investigation into Scottish National Party funding and finances.
More: https://t.co/0zR05TnK4o pic.twitter.com/WNA9OTJX3Q
— Police Scotland (@PoliceScotland) June 11, 2023
Εκπρόσωπος της Στέρτζον είπε: «Η Νίκολα Στέρτζον παρακολούθησε σήμερα, Κυριακή 11 Ιουνίου, κατόπιν συνεννόησης με την αστυνομία της Σκωτίας, συνέντευξη όπου επρόκειτο να συλληφθεί και να ανακριθεί σε σχέση με την επιχείρηση Branchform. «Η Νίκολα έχει πει σταθερά ότι θα συνεργαζόταν με την έρευνα αν της ζητηθεί και συνεχίζει να το κάνει».
Η σύλληψη της Στέρτζον έρχεται μετά τη σύλληψη του συζύγου της Πίτερ Μέρελ τον Απρίλιο. Ο Μέρελ και ο Σκωτσέζος βουλευτές Κόλιν Μπίτι, ο οποίος ήταν ταμίας του SNP εκείνη την περίοδο, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες εν αναμονή περαιτέρω έρευνας.
Εκτός από τις συλλήψεις, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε μια σειρά ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού των Μέρελ και της Στέρτζον – όπου μια σκηνή της αστυνομίας είχε στηθεί στον κήπο – καθώς και στα κεντρικά γραφεία του SNP στο Εδιμβούργο.
Η Στέρτζον παραιτήθηκε απροσδόκητα τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από οκτώ χρόνια στην ηγεσία του κόμματος και της ημιαυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας.
Η Νίκολα Στέρτζον έγινε ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) και πρωθυπουργός της σκωτσέζικης κυβέρνησης μετά την παραίτηση του προκατόχου της Άλεξ Σάλμοντ το 2014. Οι Σκωτσέζοι είχαν τότε ψηφίσει σε δημοψήφισμα σε ποσοστό 55% υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έκτοτε η Στέρτζον, με υπομονή και αποφασιστικότητα, ξανάρχισε τη μάχη για την ανεξαρτησία, αναπτερωμένη από το Brexit, στο οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των Σκωτσέζων. Η Στέρτζον αγωνίστηκε από τότε για τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, κάτι το οποίο απέρριπτε σθεναρά το Λονδίνο.