Ακόμη ένας εργάτης σκοτώθηκε την ώρα του μεροκάματου, αυτή τη φορά στην Σαντορίνη.
Σύμφωνα με το 902.gr, πρόκειται για ένα οικοδόμο, 37 ετών, ο οποίος έπεσε από μεγάλο ύψος, όταν υποχώρησε το ξύλινο κιγκλίδωμα του εξώστη στο οποίο στηριζόταν.
«Ήταν ένας εργαζόμενος από τους χιλιάδες στο νησί, σε χώρους εργασίας που έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου. Ήταν ο δεύτερος αδικοχαμένος συνάδελφός μας, μετά τον ανασφάλιστο εργάτη που έχασε τη ζωή του πριν από τρεις μήνες και παρουσιάστηκε κι αυτός τότε, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ως περαστικός από το εργοτάξιο. Κάθε χρόνο στο νησί μας έχουμε πληθώρα εργατικών ατυχημάτων, ειδικά τις παραμονές του ανοίγματος του τουρισμού, όπου όλοι τρέχουν να προλάβουν και τα οικοδομικά συνεργεία δέχονται πιέσεις και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που μεταφράζονται σε εξαντλητικά ωράρια, ακόμα και μέχρι αργά το βράδυ», καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού επαρχίας Θήρας.
Υπογραμμίζει ότι «δεν πρόκειται για “ατυχή” γεγονότα. Δεν αποτελούν αναπόφευκτο “φυσικό φαινόμενο”, ούτε συμπτώσεις. Μιλάμε για άλλο ένα νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα διαρκείας, καθώς μετράμε έναν νεκρό κάθε τρεις μέρες, στα εργοστάσια, στα λιμάνια, στα ναυπηγεία, στα ξενοδοχεία, στα εργοτάξια, στους δρόμους. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες αιτίες που τα εργατικά ατυχήματα παίρνουν τον ρυθμό χιονοστιβάδας κι όλες έχουν να κάνουν με το κυνήγι του κέρδους:
Τα ελλιπή (για να μην πούμε ανύπαρκτα) μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Η εντατικοποίηση της εργασίας. Οι εργάτες αναγκάζονται να δουλεύουν εντατικά κάτω από αντίξοες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί, παίζοντας καθημερινά, τη ζωή τους κορόνα – γράμματα. Δεν είναι τυχαίο που η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων συμβαίνουν πέραν του 8ώρου.
Η απουσία του παραμικρού ελέγχου. Το Συνδικάτο μας επανειλημμένως έχει διεκδικήσει και έχει τονίσει τη σημασία της επαναλειτουργίας του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας στη Σαντορίνη τόσο για τον έλεγχο στους όρους εργασίας που επιβάλλει η εργοδοτική ασυδοσία (εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, ρεπό κλπ.) όσο και για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που εκτός από το ύψος των μισθών και τα ωράρια, προβλέπουν και τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που πρέπει να υπάρχουν στους χώρους εργασίας.
Η απουσία σωματείου στις κατασκευές που μπορεί να παρέμβει για τις συνθήκες εργασίας».