Είναι επίσημο. Συνέχεια θα δοθεί στο θρίλερ των τουρκικών προεδρικών εκλογών, καθώς τα αποτελέσματα της Κυριακής δεν βρήκαν κάποιον από τους υποψήφιους να κρατά πάνω από το 50% των ψήφων, ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία προκειμένου να μπορεί να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Τουρκίας.
Ο επικεφαλής του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου της Τουρκίας ανακοίνωσε επίσημα ότι θα γίνει και δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο πρώτους υποψήφιους, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει στις 28 Μαΐου.
"Turkey officially announces second round of presidential elections" – CEC counts 99.87% of ballots
Erdogan scored 49.50%, while his opponent Kemal Kilicdaroglu – 44.89%. pic.twitter.com/V4JJMMmvYL
— MAKS 22🇺🇦🔜 (@Maks_NAFO_FELLA) May 15, 2023
Μέχρι στιγμής, έχει ενσωματωθεί σχεδόν το σύνολο των έγκυρων ψήφων (99,4%) και από αυτές ο Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 49,59%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ακολουθεί με 44,67%. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά ο Σινάν Ογάν με 5,28% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 0,45%, οι οποίοι θα μείνουν εκτός β’ γύρου. Εντύπωση έχει προκαλέσει επίσης το ποσοστό συμμετοχής, που ξεπέρασε το 93%, αριθμό ρεκόρ.
Δεσμεύονται αμφότεροι για νίκη στον β’ γύρο
Και οι δύο «μονομάχοι» υπόσχονται νίκη στον δεύτερο γύρο, μιας και κανείς από τους δύο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί η επανάληψη της αναμέτρησης.
Ο υποψήφιος του εξακομματικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Εθνική Συμμαχία» και ηγέτης του ιστορικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP φαίνεται να διαψεύδει τις όποιες προσδοκίες. Μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες έχοντας πλάι του αρκετά άλλα στελέχη της συμμαχίας τόνισε πως ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να επικρατήσει, όπως επιδίωκε στην αναμέτρηση χθες. Και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν ότι επενέβη στην καταμέτρηση των ψήφων και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του στη χώρα αυτή των 84 εκατομμυρίων ανθρώπων να είναι υπομονετικοί.
Ο Ερντογάν υπογράμμισε πως βρίσκεται «καθαρά μπροστά» δηλώνοντας, αυτή τη φορά, πως θα «σεβαστεί» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου αλλά απέρριψε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. «Νίκησε η χώρα μας, το έθνος μας», είπε μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του και χαρακτήρισε υποδειγματική την εκλογική διαδικασία, «παράδειγμα» για τον κόσμο, κατ’ αυτόν: «Η Τουρκία έδειξε πως είναι ανάμεσα στις ηγετικές δημοκρατίες του κόσμου» υποστήριξε.
Όμως, οι πρώτες, έντονες, αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αμφισβητούν το προβάδισμα του «σουλτάνου» αφήνοντας αιχμές για χειραγώγηση. Η αντιπολίτευση καταλόγισε στο κόμμα Ερντογάν ότι καθυστέρησε να εμφανίσει τα πλήρη αποτελέσματα υποβάλλοντας ενστάσεις, ενώ οι αρχές δημοσίευαν αποτελέσματα με μια σειρά που ενίσχυε τεχνητά τον απολογισμό του Ερντογάν.
Η εικόνα των βουλευτικών εκλογών
Μαζί με τις προεδρικές διεξήχθησαν χθες και οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία για την ανάδειξη των 600 βουλευτών που θα λάβουν έδρα στο κοινοβούλιο. Δυστυχώς όμως, ο ρόλος του υποβαθμίστηκε μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2017 και τη θέσπιση προεδρικού συστήματος που συγκεντρώνει αυξημένες εξουσίες στο πρόσωπο του προέδρου.
Η κυβερνώσα συμμαχία του ισλαμοσυντηρητικού AKP και του ακροδεξιού συμμάχου του MHP έχει την πλειοψηφία, αλλά η Εθνική Συμμαχία, που σχηματίστηκε από έξι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, φιλοδοξεί όχι μόνο να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος αλλά να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση του Συντάγματος.
Με μέχρι στιγμής, με καταμετρημένο το 94,83%, το AKP και οι σύμμαχοί του λαμβάνουν ποσοστό 49,80%, ενώ το CHP 34,91%. Αίσθηση προκαλεί το σημαντικό ποσοστό του κόμματος των Πρασίνων και των Αριστερών, που συγκεντρώνει 10,04%.
Η εκλογική μάχη δίνεται μέσα την ώρα που η Τουρκία εμφανίζεται διχασμένη και σε πολωμένο κλίμα, εν μέσω αλληλοκατηγοριών αλλά και καταγγελιών για πιθανές ξένες παρεμβάσεις στη διαδικασία. Οι Τούρκοι πολίτες προσήθλαν στην ψηφοφορία έπειτα από μια εκστρατεία σε κλίμα ακραίας πόλωσης με βία, απειλές και προβοκάτσιες.
→ Στις εκλογές του 2018, ο Ερντογάν είχε νικήσει με ποσοστό 52,59% και περίπου 26 εκατ. ψήφους. Ο τότε αντίπαλός του Ιντζέ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 30,64%.
Επίσης, τότε το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 86%. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ υψηλή συμμετοχή σε ποσοστό περίπου 89%.
Εκτεθειμένες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων
Ξεχωριστό κεφάλαιο του εκλογικού θρίλερ είναι και η παταγώδης αποτυχία των εταιρειών δημοσκοπήσεων, κι αυτό γιατί προδιέγραφαν εδώ και εδώ και βδομάδες την πανηγυρική νίκη Κιλιτσντάγολου, με το χθεσινό αποτέλεσμα να τους διαψεύδει κατηγορηματικά.
Σημειώνεται ότι σε τουλάχιστον 25 δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Τουρκία, οι 22 παρουσίασαν ως νικητή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενώ αντίθετα μόλις τρεις έδιναν νικητή τον Ταγίπ Ερντογάν.
Όσον αφορά τα ποσοστά οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο επικεφαλής του CHP προηγείται με μέσο όρο διαφορά περίπου 5,5 μονάδων όμως στο τελικό αποτέλεσμα είδαμε τον αρχηγό του AKP να βρίσκεται εκείνος μπροστά με περίπου 5%.