Το γεγονός ότι δεν επικαλείται κάποιον συγκεκριμένο επιστημονικό λόγο σχετικά με την αρνητική απάντηση για την ανάρτηση των πρωτογενών και αστάθμητων δεδομένων των δημοσκοπήσεων, υπογραμμίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας ανακοίνωση του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ).
Ο ΣΕΔΕΑ «αρνείται ένα αυτονόητο αίτημα για διαφάνεια έστω κατά την προεκλογική περίοδο» σχολιάζει η κα Τσαπανίδου αναρωτώμενη «σε ποια επιστημονική αξιοπιστία και εγκυρότητα βασίζεται η δημοσίευση της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και όχι μόνο η πρόθεση ψήφου».
Η ίδια σχολιάζοντας ότι ο ΣΕΔΕΑ τίθεται στη γραμμή της χθεσινής δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, υπενθυμίζει ότι «κατά το παρελθόν, ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν καταγραφεί μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις δημοσκοπήσεις και το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και Ιουλίου 2019 αλλά και στο δημοψήφισμα του 2015, η διαφάνεια θα ενίσχυε και την πληγωμένη αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκοπήσεων».
«Σε κάθε περίπτωση, πολύ σύντομα η ετυμηγορία του λαού θα μας κρίνει όλους. Και τα κόμματα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων» τονίζει καταλήγοντας η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τρία αιτήματα στη Διακομματική Επιτροπή για τον πλουραλισμό και τη διαφάνεια. Μεταξύ των τριών αιτημάτων ήταν και «οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους».
Αναλυτικά η δήλωση της Π. Τσαπανίδου:
«Ο ΣΕΔΕΑ σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε σήμερα αρνητικά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για ανάρτηση των πρωτογενών και αστάθμητων στοιχείων των δημοσκοπήσεων.
Χωρίς να επικαλείται κάποιον συγκεκριμένο επιστημονικό λόγο για την μη ανάρτησή τους, αρνείται ένα αυτονόητο αίτημα για διαφάνεια έστω κατά την προεκλογική περίοδο.
Αλήθεια, όμως, σε ποια επιστημονική αξιοπιστία και εγκυρότητα βασίζεται η δημοσίευση της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και όχι μόνο η πρόθεση ψήφου;
Ειδικά, όταν κατά το παρελθόν, ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν καταγραφεί μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις δημοσκοπήσεις και το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και Ιουλίου 2019 αλλά και στο δημοψήφισμα του 2015, η διαφάνεια θα ενίσχυε και την πληγωμένη αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκοπήσεων.
Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Ποιος και γιατί φοβάται τη διαφάνεια;
Σε κάθε περίπτωση, πολύ σύντομα η ετυμηγορία του λαού θα μας κρίνει όλους. Και τα κόμματα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων».