ήνυμα νίκης στις εκλογές έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανία κατά την ομιλία σε ομογενείς σε εκδήλωση που διοργανώνει η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βερολίνου.
«Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική νίκη για λογαριασμό της προόδου και της δημοκρατίας. Σε αυτή τη μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις 21 Μάη ώστε την επόμενη μέρα να δείξουμε ότι μπορούμε να έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα από τις μεγάλες δυσκολίες που βρίσκεται σήμερα και κυρίως να μειώσει τις ανισότητες, να ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο στόχος μας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» της γερμανικής Αριστεράς δήλωσε υπερήφανος για το έργο της κυβέρνησής του και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι «παρέλαβε χάος».
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ακόμα λόγο για διαφορετικές προκλήσεις και ανέδειξε ως βασική προτεραιότητά του «να αισθανθεί και πάλι ο κόσμος δικαιοσύνη», να εξαλειφθούν οι αδικίες και το πελατειακό κράτος. «Υποσχεθήκαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και το καταφέραμε. Αυτός ήταν ο στόχος μας. Και να μικρύνουμε τις ανισότητες. Και το κάναμε σε πλαίσιο μνημονίων. Οι επόμενοι τα βρήκαν όλα στρωμένα και με την πανδημία είχαν τη δυνατότητα και να δαπανήσουν. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης.
Αν είχαμε τη δυνατότητα να δαπανήσουμε 50 δισεκατομμύρια (…), τα νοσοκομεία δεν θα βρίσκονταν σε αυτά τα χάλια, θα μπορούσαμε να στηρίξουμε τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη. Δε ζητάμε δεύτερη ευκαιρία. Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας», είπε.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναδρομή στις φορές που επισκέφτηκε το Βερολίνο με την πολιτική του ιδιότητα. «Την πρώτη φορά που ήρθα ως πρωθυπουργός ήταν το 2015 σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα. Όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα πάνω σε εκείνη την επίσκεψη, την συνάντηση. Θυμάμαι ότι είχε δημιουργήσει είχε δημιουργήσει και πολύ μεγάλη ένταση η παρουσία μου εδώ. Υπήρχαν πολίτες που διαδήλωσαν έξω από το ξενοδοχείο υπέρ της Ελλάδας και της παρουσίας μου και άλλοι – συντηρητικοί μάλλον – οι οποίοι ήταν θυμωμένοι με την παρουσία μου» είπε και πρόσθεσε:
«Ήταν μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα. Ήρθα εδώ ως εκπρόσωπος μιας χώρας που είχε χάσει το ¼ του ΑΕΠ της, του εθνικού της πλούτου μέσα σε λίγα χρόνια. Ήταν μια χώρα βαθιά βυθισμένη μέσα στη χρεοκοπία, με την οικονομία της να καταρρέει, με την ανεργία να έχει φτάσει στο 30%, για τους νέους ανθρώπους πιο ψηλή η ανεργία και με ένα πρόγραμμα λιτότητας που ήταν αδιέξοδο και αποδείχθηκε ότι ήταν. Λίγο μετά ήρθα το 2016 εκπροσωπώντας μια χώρα που πέρα από την οικονομική κρίση είχε τότε να αντιμετωπίσει και τις προσφυγικές ροές της μεγαλύτερης κρίσης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ακόμα ότι «το 2018 όταν επισκέφτηκα την Καγκελαρία ήμουν πια πρωθυπουργός μιας χώρας που είχε καταφέρει να ανταπεξέλθει, να σταθεί στα πόδια της. Είχε αναδιαρθώσει το χρέος της, είχε μειώσει την ανεργία μέσα σε 3.5 χρόνια 10%, είχε καταφέρει να κάνει βιώσιμο το ασφαλιστικό της σύστημα. Κυρίως όμως τα κατάφερε όλα αυτά, να εξασφαλίσει μια δημοσιονομική ισορροπία κρατώντας και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας εντός της οικονομικής πραγματικότητας και ζωής κρατώντας την κοινωνία όρθια.
Οι προσφυγικές ροές ήταν σε έλεγχο, σε συνεργασία και με τους εταίρους αλλά και με την Τουρκία και βεβαίως έχοντας εξασφαλίσει τα εύσημα σημαντικών ηγετών, όπως ο Ομπάμα και ο Πάπας Φραγκίσκος, ότι ο ελληνικός λαός δίδαξε όλη την υφήλιο τι σημαίνει ανθρωπιά και πως μπορεί να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το 2019 τελευταία φορά ως πρωθυπουργός κουβαλώντας στις αποσκευές μου το μήνυμα ότι είναι εφικτό να λύνεις χρόνιες διεθνείς διαφορές ειρηνικά και με αμοιβαίο αποδεκτό τρόπο με τους γείτονές σου και είναι επίσης εφικτό σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια που χαρακτηρίζονται ως η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης
Και τότε μαζί με τον πρωθυπουργό της Β Μακεδονίας με την Συμφωνία των Πρεσπών δώσαμε πιστεύω ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν τις λύσεις που χρειαζόμαστε για την ειρήνη και την σταθερότητα. Η συμφωνία ξεπάγωσε την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων που μέχρι τότε βυθίζονταν από κρίση σε κρίση. Αναρωτιέμαι που θα βρισκόμασταν σήμερα στα Βαλκάνια αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία».
Ερχόμενος στο σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «έρχομαι εδώ ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχοντας μπροστά μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία από αυτή τη δύσκολη περίοδο – κάναμε ξανά την Ελλάδα μια κανονική χώρα.
Καταφέραμε να δείξουμε ότι μπορεί μια προοδευτική κυβέρνηση να είναι διαφορετική από συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη παρά το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο. Και βέβαια σε μια περίοδο που δεν είχαμε την ευχέρεια να κυβερνήσουμε δίχως καταναγκασμούς να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμά μας. Μπορώ να πω ότι αισθάνομαι περήφανος. Αισθανόμαστε περήφανοι.
Είμασταν ίσως η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης αυτό που αφήσαμε πίσω μας ήταν τέτοιο που η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορούσε να πει αυτό που λέμε συνήθως στην Ελλάδα, κάθε φορά που αλλάζουν οι κυβερνήσεις ότι “παραλάβαμε το χάος”. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν μπορούσε να το πει αυτό, το αντίθετο. Η χώρα που αφήσαμε στους διαδόχους μας δεν είχε καμία σχέση με την υπό διάλυση χώρα που παραλάμβανε το 2015».
Και συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα η Ελλάδα «καλείται να αφήσει πίσω της τις πολιτικές που μας οδήγησαν δύο φορές στην χρεοκοπία – και το 2009 και το 2015. Δηλαδή την λογική του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς στη διακυβέρνηση, τις πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες με μία τεράστια αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου.
Μια περίοδο όπου το κράτος δικαίου και η δημοκρατία αυτά τα τέσσερα χρόνια κακοποιήθηκαν από μια κυβέρνηση που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και που δεν έδειξε κανένα σεβασμό στην ελευθεροτυπία και τον πλουραλισμό της ενημέρωσης.
Σε αυτές τις εκλογές που για πρώτη φορά θα γίνουν με ισοτιμία ψήφου οι Έλληνες πολίτες και οι ομογενείς, δυστυχώς όχι όλοι γιατί ο νόμος που ψηφίστηκε δεν δίνει σε όλους στους ομογενείς τη δυνατότητα να ψηφίσουν καλούνται να επιλέξουν ποια συμμαχική κυβέρνηση θα τους εκπροσωπήσει.
Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να βαφτίζουμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις που είναι μειοψηφικές. Τώρα για πρώτη φορά θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια κυβέρνηση πλειοψηφική».
Συνάντηση με τον Σολτς την Παρασκευή
Την Παρασκευή (21/4) ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο πολιτικών ανδρών θα βρεθούν οι οικονομικές εξελίξεις της επόμενης περιόδου και η συνεργασία των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γερμανό καγκελάριο έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο. Πρόκειται, λένε, για ένα «ισχυρό μήνυμα για τη σημασία που αποδίδουν ΗΠΑ και Γερμανία στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να είναι ξανά στην κυβέρνηση».