Κατάπαυση του πυρός ζητούν οι ΗΠΑ – Αγωνία για τους Έλληνες εγκλωβισμένους
Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται το Σουδάν, καθώς περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.800 άμαχοι και μαχητές τραυματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο αντίπαλων στρατηγών που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν, σύμφωνα με ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που εντείνεται η αγωνία για τους Έλληνες εγκλωβισμένους στη χώρα.
Κατάπαυση του πυρός ζητούν οι ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, συζήτησε σήμερα χωριστά με τους δυο αντίπαλους στρατηγούς που έχουν εμπλακεί σε αιματηρή σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν και επέμεινε στο ότι «επείγει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».
Η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν στους συνομιλητές του, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Βεντάντ Πατέλ.
Η G7 καλεί τα αντίπαλα μέρη στο Σουδάν να κατεβάσουν τα όπλα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 κάλεσαν τις αντίπαλες πλευρές στο Σουδάν να παύσουν πυρ και τους ηγέτες τους να ξαναρχίσουν διάλογο.
Οι μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν «απειλεί την ασφάλεια των σουδανών αμάχων» και «υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης της μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία», αναφέρει ανακοίνωση των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της ομάδας των επτά.
«Παροτρύνουμε τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες αμέσως, άνευ προϋποθέσεων. Καλούμε όλους τους παράγοντες να αποκηρύξουν τη βία, να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και να λάβουν ενεργά μέτρα για τη μείωση των εντάσεων και για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού και ανθρωπιστικού προσωπικού», προστίθεται στο κείμενο των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως τουλάχιστον 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.800 έχουν τραυματιστεί στις μάχες που ξέσπασαν το Σάββατο και μαίνονται έκτοτε. Ο απολογισμός των θυμάτων όμως θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.
Τουλάχιστον 185 νεκροί από τις συγκρούσεις – Αγωνία για τους Έλληνες εγκλωβισμένους
«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», είπε ο Πέρτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μέσω βιντεοδιάσκεψης.
🔴 UPDATE:
The United Nations’ envoy to Sudan has said that under the current conditions in the country, no aid deliveries are possiblehttps://t.co/IwHYtZeEwr
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) April 17, 2023
Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.
«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης», είπε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Αγωνία για τους έλληνες εγκλωβισμένους
Παράλληλα, κορυφώνεται η αγωνία για τον έλληνα τραυματία που χτυπήθηκε από ρουκέτα στο Χαρτούμ του Σουδάν αλλά και τους 15 εγκλωβισμένους Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ελληνόρθοδοξη Μητρόπολη, τη στιγμή που τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, όπως ανέφερε η ένωση Σουδανών γιατρών σε ανακοίνωση της.
Ειδικότερα, πως φαίνεται από φωτογραφία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Open, ο έλληνας τραυματίας βρίσκεται στο νοσοκομείο και τα πόδια του είναι δεμένα με γάζες για να σταματήσει η αιμορραγία.
Σημειώνεται, ότι στο νοσοκομείο υπάρχει πρόβλημα με τους γιατρούς, καθώς οι τραυματίες είναι πολλοί, αλλά αρκετοί είναι οι γιατροί που δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο εξαιτίας των εχθροπραξιών.
Στο μεταξύ, ένα βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ είδε το φως της δημοσιότητας.
Μέσα από το μισόκλειστο παράθυρο φαίνονται οι εχθροπραξίες ενώ ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις. Μέσα από την εκκλησία, η κυρία Αλεξάνδρα Καλημέρη περιέγραψε, στον ΣΚΑΙ, χαμηλόφωνα την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν.
«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί απέξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα» περιέγραψε στην τηλεοπτική κάμερα η κυρία Καλημέρη.
Επίθεση μέσα στο σπίτι του δέχτηκε ο πρεσβευτής της ΕΕ
Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν δέχτηκε επίθεση μέσα στην κατοικία του σήμερα, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
«Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης. Η ασφάλεια των διπλωματικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού είναι ευθύνη των σουδανικών αρχών και υποχρέωσή τους, βάση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.
Ο Μπορέλ δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για το συμβάν.
Ο πρεσβευτής, ο Ιρλανδός Έινταν Ο’Χάρα, είναι «καλά», είπε η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας. «Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι η προτεραιότητά μας», υπογράμμισε.
Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε απόψε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σχέδιο για την απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών από το Σουδάν. Προέτρεψε ωστόσο τους Αμερικανούς να παρακολουθούν τη ρευστή κατάσταση στη χώρα αυτή με τη μέγιστη σοβαρότητα.