Σύμφωνα με το Open στο Σουδάν τραυματίστηκαν από ρουκέτα δύο Έλληνες, ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τους Έλληνες που βρίσκονται στη χώρα ούτε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο τραυματίες. Αυτό συμβαίνει επειδή η χώρα μας δεν έχει πρεσβεία στο Σουδάν.
Δείτε:
Οι τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι οι Έλληνες τραυματίστηκαν από ρουκέτα στα κάτω άκρα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νουβίας παντός Σουδάν και Ερυθραίας, κ. Σάββα, οι δύο Έλληνες είναι 55 και 42 ετών αντίστοιχα.
Όπως είπε στον σταθμό οι δύο Έλληνες έχουν τραυματιστεί στα πόδια, ο ένας μάλιστα έχει και τραύμα στο μάτι, χωρίς όμως να κινδυνεύει να χάσει την όρασή του. Βρίσκονται στο νοσοκομείο, αλλά δεν έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί τους, καθώς αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Σουδάν.
Για την κατάσταση στην περιοχή εξέδωσε ανακοίνωση και το ελληνικό ΥΠΕΞ.
«Το υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική αρχή στο Σουδάν και αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο. (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).
Χάος για δεύτερη μέρα
Χάος για δεύτερη μέρα στο Σουδάν λόγω συγκρούσεων μεταξύ στρατιωτικών μονάδων πιστών στον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).
Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν στους ερημικούς δρόμους του Χαρτούμ την Κυριακή εν μέσω αντικρουόμενων ισχυρισμών για το ποιος ελέγχει τον χώρο της προεδρίας ενός κράτους, που διοικείται από στρατηγούς μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.
Προς το παρόν 56 άμαχοι σκοτώθηκαν και 595 άλλοι τραυματίστηκαν σε διάφορες περιοχές του Σουδάν, όπως ανακοίνωσε νωρίς σήμερα η ένωση γιατρών της χώρας, ενώ το BBC μετέδωσε ότι τρεις εργαζόμενοι του ΟΗΕ ήταν μεταξύ των νεκρών.
Οι RSF υποστήριξαν ότι ελέγχουν επίσης το αεροδρόμιο της πρωτεύουσα και άλλες σημαντικές εγκαταστάσεις. Ο στρατός απορρίπτει τους ισχυρισμούς, ενώ ν αεροπορία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε βάση των RSF στην Ομντουρμάν.
Οι ακριβείς λεπτομέρειες των χθεσινών γεγονότων δεν είναι σαφείς, αλλά οι αναφορές διεθνών μέσων δείχνουν ότι ο στρατός μπορεί να επιτέθηκε σε μια στρατιωτική βάση των RSF στο νότιο Χαρτούμ το πρωί, πυροδοτώντας μάχες σε άλλα σημεία της πόλης τις επόμενες ώρες. Μέχρι το μεσημέρι, μαίνονταν μάχες γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο, όπου οι πτήσεις σταμάτησαν μετά το χτύπημα δύο σαουδαραβικών αεροσκαφών.
Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν μετά από εβδομάδες μεγάλης έντασης σχετικά με την προγραμματισμένη ένταξη των RSF στον τακτικό στρατό στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας αναφορικά με την επιστροφή της χώρας σε πολιτική διακυβέρνηση.
Η νέα κατάσταση απειλεί να αποσταθεροποιήσει το Σουδάν και μεγάλο μέρος της περιοχής αλλά και να επιδεινώσει τη μάχη για επιρροή στην οποία εμπλέκονται μεγάλες δυνάμεις του Κόλπου καθώς και ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία, που απεύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός, όπως επίσης και η Κίνα.
Χθες εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν έχει συνομιλίες με χώρες με επιρροή στο Σουδάν για να σταματήσουν οι μάχες. «Φαίνεται ότι είχε εμπλακεί σημαντικός οπλισμός σε ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις», είπε ο αξιωματούχος.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε να σταματήσει άμεσα η βία, αφού επικοινώνησε με ηγέτες των δύο εμπλεκόμενων πλευρών, τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης.
«Υπάρχει πολλή πολεμική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Kholood Khair, αναλυτής στο Χαρτούμ. «Ο Χεμένττι (σ.σ. επικεφαλής των RSF) μπορεί επίσης να υπερεκτίμησε τη λαϊκή του υποστήριξη. Οι άνθρωποι στο Σουδάν θέλουν να δουν τη δημοκρατία, αλλά δεν πιστεύουν ότι κανένας από αυτούς τους παράγοντες θα τη φέρει».