Σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο με το ψήφισμα που ζητά να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων
Τις θέσεις και τον αγώνα που κάνει ο σύλλογος στήριξης δανειοληπτών Κρήτης, για να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων και να σταματήσει η πρωτοφανής αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας εκατομμυρίων Ελλήνων, στηρίζει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαλεβιζίου.
Με τη θετική ψήφο όλων των δημοτικών συμβούλων -εκτός του εκπροσώπου της λαϊκής συσπείρωσης- το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά τη συνεδρίασή του, την Τρίτη 10 Απριλίου, το κείμενο-ψήφισμα του συλλόγου που παρουσίασαν στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής.
Τα μέλη του Συλλόγου Στήριξης Δανειοληπτών Κρήτης αναφέρθηκαν στον λόγο που οδήγησε να συσταθεί και να πάρει νομική υπόσταση η κίνηση αυτή και δεν είναι άλλος από τα μηνύματα απόγνωσης των κατοίκων της Κρήτης -όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας-μπροστά στην απειλή να χάσουν σπίτια και περιουσίες από τα Funds και από το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει αφήσει απροστάτευτους εκατομμύρια Έλληνες δανειολήπτες, που από μόνοι τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά.
Από την πλευρά των μελών της συντονιστικής επιτροπής και του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου, τονίστηκε με έμφαση, ότι ο σύλλογος δεν ζητά τη διαγραφή των χρεών και δεν στηρίζει στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Στηρίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας και επιχειρηματίες, που λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους από τη μεγάλη οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2009, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Δυστυχώς, αν και οι δανειολήπτες δεν ευθύνονται για την κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας, η Ελληνική πολιτεία προστάτευε νομοθετώντας τις τράπεζες και τα Funds, αφήνοντας τους δανειολήπτες ανήμπορους και νομικά απροστάτευτους, στις πρωτοφανείς επιθέσεις αρπαγής των περιουσιών, των μισών περίπου Ελλήνων που εμπλέκονται με κόκκινα δάνεια είτε ως άμεσα δανειολήπτες είτε ως εγγυητές.
Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, κύριος Μενέλαος Μποκέας, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι το θέμα αυτό απασχολεί την πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας, που ταλαιπωρείται και απειλείται από τις μεθοδεύσεις των τραπεζών και των Funds και η δημοτική αρχή δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη, ζητώντας από το δημοτικό συμβούλιο να υπερψηφίσει το κείμενο – ψήφισμα που κατατέθηκε στο προεδρείο και ήρθε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Δημοτικοί σύμβουλοι παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκαν στο απαράδεκτο της υπόθεσης, να δίνουν δηλαδή στα Funds τα δάνεια στο 10% της άξιας τους και να μην τα δίνουν στην ίδια τιμή και στους δανειολήπτες.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σπύρος Καλλέργης, στην τοποθέτησή του έδωσε συγχαρητήρια σε αυτούς που πρωτοστάτησαν για να γίνει ο Σύλλογος προστασίας δανειοληπτών Κρήτης, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να σταθούμε και να έχουμε αποτέλεσμα απέναντι στα Funds και τις τράπεζες.
Το κείμενο-ψήφισμα που συζητήθηκε ως πρώτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Μαλεβιζίου και θα μπει στα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων της Κρήτης αναφέρει:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες χάνουν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις και τα χωράφια τους και η νομοθετική και δικαστική εξουσία ταυτίζονται με τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων Funds- τα οποία ξεκίνησαν να κατασπαράζουν το βιός και τα όνειρα χιλιάδων Ελλήνων- ΔΕΝ μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια!
Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες επιχειρηματίες, αγρότες και μισθωτοί που δανείστηκαν λίγο πριν καταρρεύσει η χώρα μας οικονομικά το 2009, δέχονται το τελευταίο διάστημα από τράπεζες και funds μια ανελέητη επίθεση!
Παραδόθηκαν ήδη στους ξένους- στο όνομα της σωτήριας της χώρας αλλά στην πραγματικότητα για να σωθεί το εγχώριο και ξένο τραπεζικό σύστημα, οι πάσης φύσεως και υποστάσεως δημόσιες υποδομές.
Πουλήθηκαν κι εκχωρήθηκαν- έναντι πινακίου φακής – αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα, δημόσια κτήματα και πόσοι άλλοι οργανισμοί και υποδομές, που ο Ελληνικός λαός για δεκαετίες χρηματοδοτούσε μέσω της φορολογίας του.
Τώρα αρπάζονται και οι ιδιωτικές περιουσίες -μαζί με τις ελπίδες και τα όνειρα – εκατομμύριων Ελλήνων.
Με την άδεια και ανοχή του ελληνικού κράτους, τα funds με έδρα στο εξωτερικό, με τους ΝΤΟΠΙΟΥΣ συνεργάτες τους -που ολοένα και περισσότερο προσομοιάζουν σε δοσίλογους μαυραγορίτες παλαιότερων και σκοτεινότερων εποχών- αρπάζουν ότι επιθυμούν επί δικαίων και αδίκων, χωρίς να λογαριάζουν κανέναν και τίποτε.
Στο διάβα της λεηλασίας αυτής μπορεί κανείς να μετρήσει τα πολυάριθμα θύματα τόσο σε οικονομικό όσο και σε βιολογικό επίπεδο. Πως μπορεί κανείς άλλωστε να ξεχάσει τη σωρεία των αυτοκτονιών που προκλήθηκαν από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα; Επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια, σπίτια αρπάζονται, οικογένειες καταρρέουν, διασύρονται και μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο!
Είναι αδιανόητο Έλληνες βουλευτές, πρόσωπα που έδωσαν όρκο προάσπισης των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού, στην περίοδο της κρίσης , να νομοθετούν να σώζονται οι τράπεζες με απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις, να εγγυώνται με Δεκαεννέα Δισεκατομμύρια Ευρώ για την εξαγορά τον δανείων από τα funds και την ίδια ώρα οι Έλληνες πολίτες –δανειολήπτες, να μένουν απροστάτευτοι απέναντι στους κόρακες των τραπεζών και των funds.
Δεν είναι δυνατόν, τα ξένα και ντόπια Funds να ξεσπιτώνουν και να αρπάζουν τις περιουσίες του συνδημότη γείτονά μας, του συγγενή μας, του συγχωριανού μας και να μένουμε άπραγοι.
Δεν είναι δυνατόν χιλιάδες βιώσιμες επιχειρήσεις λόγω του ότι βρίσκονται εγκλωβισμένες στη φαυλότητα των χρεών να αποκλείονται από χρηματοδοτήσεις, ευρωπαϊκών προγραμμάτων και από το ταμείο ανάκαμψης, στερούμενες την όποια ευκαιρία για ανάπτυξη , βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και συνεπώς την όποια ελπίδα για να ξεφύγουν από το τέλμα στο οποίο βρίσκονται…
Δεν ζητούμε διαγραφή των χρεών και δεν επαιτούμε για «σεισάχθειες».
Απαιτούμε δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση των δανειοληπτών με τις τράπεζες και τα funds.
Ζητούμε να σταματήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί μέχρι την εκλογή της επόμενης βουλής.
Ζητούμε η πολιτεία να νομοθετήσει και να γίνεται γνωστό σε κάθε δανειολήπτη το ποσό με το οποίο πουλήθηκε το δάνειο του στα funds
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ,
Να έχει δικαίωμα ο δανειολήπτης πριν από πλειστηριασμό να μπορεί να αγοράσει ο ίδιος το δάνειο του.
Οι δανειολήπτες να μπορούν να αγοράσουν τα δάνεια τους σε ένα ποσοστό 10% έως 20% παραπάνω από την τιμή που πουλήθηκε στο fund.
Αν ο στόχος κάποιων πολιτικών δεν είναι η αναδιανομή του πλούτου στη χωρά μας εις βάρος των πολλών και προς όφελος λίγων η πρόταση αυτή είναι εφικτή αφού εξυπηρετεί όλους τους εμπλεκόμενους. Αφενός τους δανειολήπτες και αφετέρου τα funds που σε πολύ λίγο χρόνο θα έχουν κερδίσει έως είκοσι τις εκατό από τα χρήματα που έδωσαν για την απόκτηση των δανείων, απόδοση αρκετά μεγάλη στη σημερινή παγκόσμια επενδυτική αγορά.
Από την άλλη το εξίσου σημαντικό είναι ότι το Ελληνικό δημόσιο δεν θα χρεωθεί τις εγγυήσεις που υπέγραψε ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το κράτος οφείλει να εγγυηθεί και για τους πολίτες του δημιουργώντας μια τράπεζα ειδικού σκοπού για την χρηματοδότηση επαναγοράς ενυπόθηκων δανείων και όχι μόνο που αφορούν βιώσιμες επιχειρήσεις.
Το κράτος να εγγυηθεί την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας και την ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών. Στεγαστικά πρώτης κατοικίας να ρυθμίζονται βάση εισοδηματικών κριτηρίων και των οικονομικών δυνατοτήτων του δανειολήπτη
Για ευάλωτα νοικοκυριά το κράτος να επιδοτεί τη δόση του δανείου
Να προστατευτεί από πλειστηριασμούς η παραγωγική αγροτική – κτηνοτροφική γη που έχει υποθηκευτεί για αγροτικά κτηνοτροφικά ή άλλα επιχειρηματικά δάνεια.
Στην εξωδικαστική διαδικασία τα funds και οι τράπεζες να συμμετέχουν υποχρεωτικά. Σε τυχόν άρνηση συμφωνίας από την πλευρά της τράπεζας ή του fund, να προβλέπεται ανεξάρτητος διαμεσολαβητής που θα ελέγχει τα αίτια της άρνησης και θα διαμεσολαβεί αμερόληπτα μέχρι το τέλος της διαδικασίας.
Βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί και έχουν ολοκληρώσει εξωδικαστικό συμβιβασμό να μπορούν μέσω της τράπεζας ειδικού σκοπού να επαναγοράσουν το δάνειο τους.
Στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο να μετατρέπονται σε ευρώ βάση της ισοτιμίας κατά την εκταμίευση τους και να ρυθμίζονται και αυτά ανάλογα των οικονομικών δυνατοτήτων των δανειοληπτών.
Η αντιμετώπιση των δανειοληπτών από τις δυο τοπικές τράπεζες Παγκρήτια και Χανίων – που οι περισσότεροι Κρητικοί δανείστηκαν και αποθήκευσαν τις περιούσιες τους υπέρ του δέοντος- να γίνεται με άλλη αντίληψη και συμπεριφορά από αυτή που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες.
Οι χρηματοδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων προήλθαν από τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τις συνεταιριστικές μερίδες – που οι κάτοικοι του νησιού αγόρασαν και σήμερα έχουν εξανεμιστεί- και τις μαζικές καταθέσεις των Κρητικών σε αυτά τα τραπεζικά ιδρύματα για να στηρίξουν τις δικές τους τράπεζες!!!