Δ. Βρύσαλης: Το ’’Πάμε και όπου βγει’’ δε θα το επιτρέψουμε και στα ζητήματα της υγείας

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΡΥΣΑΛΗ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ  – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΓΝΗ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ  του Νομού  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Tα όσα κατήγγειλαν οι ειδικευόμενοι γιατροί και επιμελητές του Βενιζελείου για το κίνδυνο κλεισίματος κλινικών, με τελευταίο πιο τραγικό γεγονός την κατάσταση της παιδιατρικής κλινικής, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Πολλά τα παραδείγματα  στο Νομό μας για το πως κράτος και κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την υγεία των παιδιών μας. Πριν λίγους μήνες περιορίστηκε  η λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου, μετακινήθηκε με εντέλλεσθε νεογνολόγος του ΠΑΓΝΗ για να καλύψει εφημερίες στην μονάδα  νεογνών του Βενιζελείου. Είναι ενδεικτικό ότι σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας υπάρχουν στη παιδοψυχιατρική κλινική ΠΑΓΝΗ (που είναι ορατός ο κίνδυνος να μετατραπεί σε εξωτερικό ιατρείο), παραμένει η συγχώνευση της παιδιατρικής και της παιδοχειρουργικής κλινικής.

Αν αναλογιστεί κανείς τη σημερινή πραγματικότητα στον τομέα των παιδιατρικών υπηρεσιών υγείας, καταλήγει στο θλιβερό συμπέρασμα πως τα παιδιά του λαού, απέχουν πολύ από το να λαμβάνουν αυτά που θα μπορούσαν, άρα και αυτά που αξίζουν σήμερα.

Για τα παραπάνω υπάρχουν, διαχρονικές ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, ΥΠΕ και διοικήσεων νοσοκομείων, που κινούμενοι πάντα στη λογική κόστους-οφέλους, υποχρηματοδότησαν, υποστελέχωσαν και υποβάθμισαν τις υπηρεσίες υγείας. Οι μετακινήσεις, τα εντέλλεσθε   δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης, αποτελούν «μπαλώματα», που εξυπηρετούν τη διαχρονική πολιτική υπροχρηματοδότησής της υγείας. Με το «στύψιμο» του ελάχιστου δυνατού προσωπικού καλύπτονται πολλαπλά πόστα, εξοικονομώντας έτσι κρατικά κονδύλια. Ο περίφημος υγειονομικός  χάρτης, ο όποιος   αναφέρει το υπουργείο υγείας, ότι θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του παρελθόντος θα γίνει όχι με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού, αλλά με βάση επιχειρηματικά κριτήρια λειτουργίας των δημόσιων δομών και τις περιβόητες «αντοχές της οικονομίας». Είναι αποτέλεσμα της προώθησης του «Νέου ΕΣΥ» της υποβάθμισης και της παραπέρα εμπορευματοποίησης, που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας το ίδιο έργο με τις προηγούμενες. Αυτή η πολιτική θεωρεί την πρόληψη στην υγεία «μη επιλέξιμη δαπάνη» αφού δεν αποφέρει άμεσα κέρδη. Είναι η ίδια πολιτική που δεν προλαμβάνει προδιαγεγραμμένα θανατηφόρα δυστυχήματα στα μέσα μεταφορά και αφήνει το λαό απροστάτευτο απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

Σήμερα, οι παιδίατροι, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι οι υγειονομικοί στο ΕΣΥ δε θα έπρεπε να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, ή να κάνουν 8, 9 ή και περισσότερες εφημερίες το μήνα. Είναι ανεπίτρεπτο να εξετάζονται και να θεραπεύονται μικρά παιδιά από εξοντωμένους από την κούραση και την αϋπνία υγειονομικούς.

 Απέναντι σε αυτή  την κατάσταση ασθενείς και εργαζόμενοι έχουμε μόνο έναν δρόμο – μια επιλογή: Τον κοινό αγώνα για να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους, Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία με έμφαση στην πρόληψη. Για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας – πρόνοιας. Το ’’Πάμε και όπου βγει’’ δε θα το επιτρέψουμε και στα ζητήματα της υγείας, ήρθε η ώρα να το ’’πάμε αλλιώς’’ για την ζωή που μας αξίζει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί