Με αρκετά ψέματα, πολλές υποσχέσεις και το βλέμμα στην κάλπη η ωριαία συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά, που έδωσε ακόμα ένα μάθημα «δημοσιογραφίας» αποφεύγοντας να θέσει δύσκολα ερωτήματα.
Μπορεί ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδύναμη κυβέρνηση να φαντάζει μακρινός ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απεύθυνε νέα έκκληση για ισχυρή εντολή στο κόμμα του από τον λαό επιμένοντας να επικρίνει ξεκάθαρα το σύστημα της απλής αναλογικής, γιατί κατά τον ίδιο «δεν δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Από τη μία πλευρά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι η πρώτη κάλπη είναι και η μόνη κάλπη και από την άλλη ότι μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη για να «φέρει την κυβερνητική σταθερότητα», ενώ σε άλλο σημείο ζήτησε ουσιαστικά ακόμα μία τετραετία για να «έχουμε ένα τελείως διαφορετικό κράτος» -τον μεγάλο ασθενή όπως το χαρακτήρισε- «από αυτό που έχουμε σήμερα».
«Υπήρχε τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα» (!)
Για τον κ. Μητσοτάκη η τραγωδία των Τεμπών ανέδειξε εστίες αναχρονισμού, αναξιοκρατίας και ωχαδερφισμού με τα οποία η χώρα θα τελειώσει αν ξαναδώσει την εξουσία στη δεξιά παράταξη. Ωστόσο, την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αποποιήθηκε για ακόμα μία φορά των ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη ισχυριζόμενος ανερυθρίαστα ότι υπήρχε «τοπική τηλεδιοίκηση» στη Λάρισα.
«Προφανώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη» είπε επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο υποσχόμενος ότι «θα μάθουμε την αλήθεια και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη», χωρίς φυσικά να αναφερθεί σε αυτήν ακριβώς την προσπάθεια του Μαξίμου, που διόρισε τη δική του επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θέσπισε ακόμα και ακαταδίωκτο για τα μέλη της.
«Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση αλλά τη σύγκριση με το 2019»
Ο κ. Μητσοτάκης προέβαλε ξανά στη σύγκριση του σήμερα με το 2019 εξαπολύοντας νέα επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σχετικά με τις αναφορές της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο κανάλι, περί κυβερνητικής προπαγάνδας και παραπλάνησης των ψηφοφόρων, απάντησε πως «Η κ. Τσαπανίδου υποτιμά τους Έλληνες ψηφοφόρους, τους Έλληνες πολίτες» ενώ συμπλήρωσε πως «δεν επιδιώκω τη σύγκρουση αλλά επιδιώκω τη σύγκριση. Έθεσα τις βάσεις για να αλλάξει η χώρα πίστα. Θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του κυρίαρχου ελληνικού λαού».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης, που «χόρτασε» τους πολίτες με προσωρινά μέτρα και διαφόρων ειδών επιδόματα (market pass, fuel pass κλπ.) υποστήριξε ότι χάρη στη διακυβέρνησή του «έχουμε αφήσει πίσω μας τις υποστηρικτικές παροχές» από την Ευρώπη σε μια «χώρα – επαίτη που μονίμως θα παρακαλεί για προγράμματα στήριξης».
Προκλητικοί ισχυρισμοί για τα «καλάθια» και την πρώτη κατοικία
«Το “καλάθι του νοικοκυριού» σε μεγάλο βαθμό έχει δουλέψει. Λύνει το πρόβλημα; Προφανώς όχι, αλλά δημιουργεί διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό» είπε παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν κάλυψε τις αυξήσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
«Θα στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία ανάλογα με τις δυνατότητές μας για όσο διάστημα διαρκεί η πληθωριστική έξαρση. Με προτεραιότητα πάντα τους πιο ευάλωτους» υποσχέθηκε σημειώνοντας επίσης πως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τους νέους «έχει μια πολύ θετική πρώτη ανταπόκριση».
Προκάλεσε ακόμα μία φορά το κοινό αίσθημα υποστηρίζοντας ότι το φλέγον ζήτημα της απροστάτευης πρώτης κατοικίας έχει γίνει «αντικείμενο συστηματικής παραπληροφόρησης. «Υπάρχει σήμερα πλαίσιο προστασίας και της πρώτης κατοικίας που καλύπτει τις περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία. Έχουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, έχουμε εργαλεία αποτελεσματικά, αναβιώνουν οι 120 δόσεις, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους χωρίς να ενθαρρύνουμε την κουλτούρα του “δεν πληρώνω”. Σκοπός είναι η δίκαιη διευθέτηση» συμπλήρωσε.
Για τους μισθούς, την προσωπική διαφορά και το ΕΣΥ
Επίσης, δεν δίστασε μετά την ολέθρια διαχείρισης της πανδημίας και τη συνεχόμενη κραυγή των υγειονομικών, που έμεινε φωνή βοώντος εν τη ερήμω με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να καταρρέουν, να τάξει προσλήψεις γιατρών, κίνητρα για συγκεκριμένες ειδικότητες και αλλά και να ισχυριστεί ότι η δημόσια υγεία είναι μία από τις κεντρικής πολιτικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, παρ’ότι η κυβέρνηση του άνοιξε την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες.
«Δεν μου αρέσει η νομοθέτηση της τελευταίας στιγμής» είπε ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης, που πέρασε κρίσιμα νομοσχέδια εξυπηρετώντας σειρά συμφερόντων, και υποσχέθηκε επίσης ότι θα φέρει καλύτερους μισθούς και ότι δεν θα πληρώνουν φάρμακα οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.
Σχετικά με «το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς που ο κ. Τσίπρας» ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως «πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας δεν είδαν διαφορά και μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά από τις αυξήσεις των συντάξεων, και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που πλήττονται από την προσωπική διαφορά και δεν βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις».
«Ψέματα μετά μουσικής» η συναυλία κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού
Επέρριψε την ευθύνη στην αξιωματική αντιπολίτευση και για το ζήτημα το νερού, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων χαρακτηρίζοντας «ψέματα μετά μουσικής» τη μεγαλειώδη συναυλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ και οι δυο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το υπερταμείο και θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο» είπε και τόλμησε να υποσχεθεί πως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου αλλά μετά τις εκλογές.