Νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Μαυρικάκη με τριάντα έργα στο βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου από Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 έως Σάββατο 8 Απριλίου 2023, ωράριο: Δευτέρα–Τετάρτη-Σάββατο 9:30-14:30, Τρίτη–Πέμπτη-Παρασκευή 9:30-14:00 και 17:30-20:30.
Ο Αλέξανδρος Μαυρικάκης με τη νέα ατομική του έκθεση ζωγραφικής αποπειράται αφενός να αφηγηθεί ιστορίες, συμβάντα και σημαίνοντα ιστορικά γεγονότα με ευθεία αναφορά στις συνθήκες της εποχής που αυτά νοηματοδοτούν και αφετέρου να αναδείξει τις εκλεκτικές συγγένειές του με κορυφαίες ποιητικές και καλλιτεχνικές ατομικότητες που συνιστούν τα λεκτικά ερεθίσματα που τα ολοκληρώνουν.
Ο ποιητικός λόγος εμπεριέχει κι εμπεριέχεται στα εικαστικά του έργα και σχέδια, τα σχολιάζει χωρίς ωστόσο να διαταράσσει την αυτονομία του λόγου και της εικόνας με τα συμβολικά στοιχεία να διατηρούν τη δική τους δυναμική, δηλαδή της πυκνότητας και της ανάλυσης, που δρα πέρα από τους συμβολισμούς που τα έργα πραγματεύονται. Οι συνθέσεις του Α. Μαυρικάκη μεταφέρουν το «σώμα» του σύγχρονου κόσμου, όπως επαναστάσεις και συνθήματα, αλλά και αυτό της ελληνικής και ξένης γραμματείας ως οπτική πλέον εμπειρία της ανθρώπινης κατάστασης/παρουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από τους: Παπαδιαμάντη, Βενέζη, Καβάφη, Ελύτη, Βρεττάκο, Καββαδία, Κατσαρό, Καρούζο, Ρίτσο, Σαχτούρη, Έλιοτ, Λόρκα, Πόε και Μανθούλη.
Με πινελιές και κινήσεις άλλοτε τρυφερές και άλλοτε σκληρές αυτή η σιωπηλή σύμβαση με τις τέχνες του λόγου οδηγεί τον καλλιτέχνη να συνθέσει εν τέλει ένα μεγάλο ποίημα με στοιχεία όπως η θάλασσα, το ναυάγιο, η παραλία, το κρασί, το στάρι, το λάδι και τα φρούτα ως αντικείμενα αισθητικής πρόσληψης αλλά και ως μεταφορά άλλων, φανταστικών ή πραγματικών διαπεραστικών και παλλόμενων συνάμα κόσμων της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, σπόροι ενός μέλλοντος μέσα από τη δύναμη, τη ζωντάνια και την ελπίδα που αναπτύσσουν.
Ο Α. Μαυρικάκης επενδύει στο συμβολικό κεφάλαιο με το οποίο επιτελείται η καλλιτεχνική πράξη, αναδεικνύοντας έτσι σε πρωτεύουσα την προσωπική του αντίληψη για την πολιτισμική συνθήκη που η σύγχρονη τέχνη υπηρετεί. Ο ίδιος διαμορφώνει μέσα από έναν προσωπικό κώδικα γραφής, προσθέτοντας ή και αφαιρώντας στοιχεία που δεν εμπίπτουν στον αισθητικό του κανόνα, μία επάλληλη διεργασία συνειρμικών αναλύσεων και συνδέσεων. Ωστόσο, αυτή η επιτέλεση δεν συντελείται ερήμην του θεατή που ο καλλιτέχνης προσκαλεί σε ένα παιγνίδι αλληγορίας, προσποίησης και προσομοίωσης τόπων και χώρων.
Με εικαστικές συνθέσεις που χρησιμοποιούν διαφορετικές απεικονιστικές οδούς και τεχνικές όπως λάδι, σινική μελάνι, κάρβουνο, μολύβι και κιμωλία ο καλλιτέχνης μεταφέρει στο θεατή τα εσωτερικά του μηνύματα, αναζητώντας ταυτόχρονα τη διαδρομή που ισορροπεί ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Ένα ακόμα κίνητρο για τον θεατή ώστε να αφιερώσει στον εικαστικό με την επίσκεψή του λίγο από το χρόνο του για να ανακαλύψει το λεξιλόγιο των εικόνων και των σκέψεων του.
Αγγελική Ζαχαράτου, εκπαιδευτικός