Ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος έκανε την ακόλουθη δήλωση σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Γεωπονικών Σχολών :
«Από την προηγούμενη εβδομάδα οι φοιτητές τμημάτων των Γεωπονικών Σχολών της χώρας, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες και αποφάσεις, και με διάφορες μορφές, απαιτούν το αυτονόητο : Να αναγνωριστούν τα πτυχία τους, να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Η αγανάκτηση και η οργή τους είναι δικαιολογημένη, γιατί εδώ και 5 χρόνια γίνονται αποδέκτες τεράστιας κοροϊδίας τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκε. Τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» περί «αναβάθμισης», έφεραν τελικά νέα υποβάθμιση των πτυχίων τους.
Η ρύθμιση που φέρνει το Υπουργείο Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης (άρθρο 126 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών) για το ποιος μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του γεωπόνου, στο πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, είναι «αδειανό πουκάμισο», αφού δεν κατοχυρώνει τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Δεν προβλέπει ρητές προθεσμίες δέσμευσης των αρμόδιων υπουργείων αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων.
Παράλληλα, βάζει νέες προϋποθέσεις, όπως η σύμφωνη γνώμη της ΕΘΑΑΕ και του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ η μη ονομαστική κατοχύρωση των νέων Τμημάτων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναμόρφωσης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων.
Ο αγώνας των φοιτητών είναι δίκαιος, γιατί μετά από τις πολλές θυσίες και κόπους που κατέβαλαν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειες τους για να σπουδάσουν, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο το πτυχίο που παίρνουν να έχει αντίκρισμα κι όχι να είναι «διαβατήριο για την ανεργία», όπως εύστοχα λένε στα συνθήματα τους.
Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό τους όχι μόνο στην καθημερινή τους προσπάθεια να μορφωθούν και να εξελιχθούν στο αντικείμενο που σπουδάζουν, αλλά και κάθε φορά που «το μάθημα το δίνουν» στο δρόμο του αγώνα.
Το ΚΚΕ αγωνίζεται για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας, με κατοχύρωση όλων των πτυχίων, με το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, με πλήρη επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, και με ουσιαστική στήριξη των Τμημάτων.»