Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού με σκοπό την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού της Υστερομινωικής Κρήτης στο ύψωμα Παπούρα στα Καλέσα του Δήμου Μαλεβιζίου
Την πλήρη εγκατάλειψη που παρατηρείται από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Υστερομινωικής Κρήτης, στο ύψωμα Παπούρα στα Καλέσα, αναδεικνύει με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή της αρμόδιας Τομεάρχη Σίας Αναγνωστοπούλου και των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.
«Παρά το ότι πρόκειται για έναν σημαντικό και επίσημα κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο που θα μπορούσε να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής, το σημείο παραμένει πλήρως εκτεθειμένο και εγκαταλελειμμένο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Με δεδομένο επίσης και το ότι μπορεί να υπάρχει κρυμμένος σημαντικής έκτασης υστερομινωικός οικισμός, ζητάμε απαντήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει για την προστασία του χώρου, την αξιολόγηση της ανασκαφής Μαρινάτου, τη διερεύνηση της σκοπιμότητας για νέα, συστηματική ανασκαφή, καθώς και για την απαλλοτρίωση της έκτασης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες. Περιμένοντας απαντήσεις, συνεχίζουμε να πιέζουμε και να παρακολουθούμε από κοντά το θέμα.».
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, ο συγκεκριμένος χώρος ανασκάφηκε το 1936 από τον τότε Διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, Σπυρίδωνα Μαρινάτο. Η συγκεκριμένη ανασκαφή έφερε στο φως εξαιρετικά ενδιαφέροντα αγάλματα και αντικείμενα της Υστερομινωικής Περιόδου (1300 π.Χ.), όπως, μεταξύ άλλων, τα 5 μοναδικά πήλινα αγάλματα της Μεγάλης Θεάς (Πότνια), 3 πήλινα σκεύη, 1 τράπεζα προσφορών και πήλινες καρφίδες που μιμούνται το φυτό της παπαρούνας (Μυκών).