Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο, παρευρέθηκε σήμερα στην κινητοποίηση των σωματείων εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, που γίνεται ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο προχωρά στην ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στους ιδιώτες. Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμη η Γενοβέφα Χουστουλάκη, εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση και υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Δουλουφάκης, υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ καθώς και ο Μιχάλης Κασαπάκης, δημοτικόςς Σύμβουλο Ηρακλείου με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Στο χαιρετισμό του στην κινητοποίηση ο Μ. Συντυχάκης, είπε τα εξής:
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ όχι μόνο το έχει καταγγείλει το ΚΚΕ μέσα στη βουλή, αλλά ζητάει και την απόσυρσή του.
Η ένταξη του νερού και των απορριμμάτων στη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) ενισχύει το ήδη υπάρχον θεσμικό και νομικό πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας ιδιωτικοποίησης του νερού. Αν δεν είναι έτσι όπως τα λέει το ΚΚΕ και θεωρείται ότι ακόμη είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα, τότε γιατί κόβετε σε λαϊκά νοικοκυριά το νερό όταν αδυνατούν οικονομικά να το πληρώσουν ;
Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των νερών, εκπληρώνει Κοινοτική υποχρέωση και συνδέεται με την απελευθέρωση τομέων και υπηρεσιών, όπως η ενέργεια, τα λιμάνια, οι μεταφορές, κ.ά. Είναι προαπαιτούμενο του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, για να εκταμιεύσουν τα δις ευρώ για τις νέες «πράσινες» μπίζνες και να επενδύσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι στα νερά. Θυμίζουμε ότι η απελευθέρωση των σιδηροδρόμων είναι που οδήγησε στην απαξίωση του ΟΣΕ, στην ιδιωτικοποίησή του, με το εγκληματικό αποτέλεσμα των 57 νεκρών στα Τέμπη. Η απελευθέρωση της ενέργειας είναι που οδήγησε στην ενεργειακή φτώχεια το λαό μας και τόσα άλλα.
Ξεδιάντροπα εμφανίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως υπερασπιστές του νερού ως κοινωνικό αγαθό, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανικανότητα της κυβέρνησης να το προστατέψει ως τέτοιο, όταν από κοινού με τη ΝΔ, βήμα το βήμα, λιθαράκι το λιθαράκι, από το 1992 μέχρι σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις προώθησαν την ιδιωτικοποίηση του νερού. Κρύβουν επιμελώς την ίδια στρατηγική στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που εκπορεύεται από τη συμφωνία τους στην αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους διάφορους κανονισμούς που έχει για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις υλοποιούν ως κυβερνήσεις. Για να κρύψουν τη συμφωνία τους στην ιδιωτικοποίηση των νερών επαναφέρουν τις θεωρίες περί εθνικοποίησης ή επαναδημοτικοποίησης των υπηρεσιών νερού, όταν η ιστορία έχει δείξει ότι ως τέτοιες, το ίδιο το αστικό κράτος, τις μετέτρεψε σε δημοτικές επιχειρήσεις και ΑΕ.
Από κοινού άλλωστε ψήφισαν την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2000/60 στην ελληνική νομοθεσία που προβλέπει την εμπορευματοποίηση των νερών. Χέρι – χέρι συμφώνησαν την ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ στο Χρηματιστήριο επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε με τη ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, τα 15 αεροδρόμια στη FRAPORT, κ.ά.
Έχουν δέσμευση όλοι τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία υποκλίνονται! Στηρίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων για το κέρδος τους σε βάρος της λαϊκής ανάγκης για φτηνό, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό, όπως και σε φτηνή ενέργεια με τη χρήση εγχώριων πηγών κ.ο.κ.
Η νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) έχει ρόλο την κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα οδηγήσει στην άνοδο της τιμής του νερού, ειδικά για τα λαϊκά νοικοκυριά. Εκτός από το ακριβότερο νερό για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους βιοπαλαιστές αγρότες, ανοίγει και ο δρόμος για συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στην παροχή ύδρευσης, για περισσότερους εργολάβους, νέα πεδία κερδοφόρων επενδύσεων για μονοπωλιακούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση νερού αντλώντας ήδη τεράστια κέρδη.
Το ΚΚΕ, πρωταγωνιστεί στην πράξη και όχι στα λόγια, στους αγώνες ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Παλεύει για τη διασφάλιση φτηνού ελεγχόμενου ποιοτικού νερού για τον λαό, με την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων με κατάλληλα έργα για την εξασφάλιση της επάρκειας του χωρίς «χαράτσια» στην αγροτική παραγωγή.
Καλούμε και τον λαό να δυναμώσει την πάλη του για καμία αύξηση της τιμής του νερού, αντίθετα δραστική μείωση των τιμολογίων, καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά στρώματα, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα και κατάργηση των εργολάβων.
Ένας τέτοιος αγώνας, κάνει επιτακτική την ανάγκη, η διαχείριση του νερού σε όφελος του λαού, να απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και όχι, εμπόρευμα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος. »