Θερμό χειροκρότημα στις συναυλίες σε Ηράκλειο και Χανιά
Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, θεσμικοί εκπρόσωποι χειροκρότησαν θερμά τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία εκπαιδευτικές μουσικές επισκέψεις σε σχολεία της Κρήτης όπως και δυο συναυλίες «Μουσική Σμύρνη» για τους πολίτες με ελεύθερη είσοδο σε Ηράκλειο και Χανιά. Η επίσκεψη των μουσικών της κρατικής ορχήστρας στα σχολεία είχαν ενταχθεί στο πιλοτικό ,εκπαιδευτικό πρόγραμμα “δικαίωμα στη μουσική” και η ολοκλήρωσή του είχε σημαντική απήχηση σε παιδιά και εκπαιδευτικούς .Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε Ηράκλειο και Χανιά, από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τα σχήματα Quintarco και Metallon αντίστοιχα. Στα Χανιά την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Νίκος Καλογερής που συμμετείχε στις επισκέψεις στα σχολεία και συναυλία, ενώ στο Ηράκλειο την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο Εντεταλμένος σύμβουλος Τέχνης και Σύγχρονου Πολιτισμού Ευάγγελος Ζάχαρης. Εκπαιδευτικοί, μαθητές αλλά και γονείς εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στους κ.κ. Ζάχαρη και Καλογερή, όπως και στους μουσικούς της Κρατικής ορχήστρας για το μπόλιασμα των παιδιών με τα ξεχωριστά μουσικά όργανα και την ιδιαίτερη ποιοτική μουσική. Από την πλευρά τους οι μουσικοί ,δήλωσαν εντυπωσιασμένοι για την αποδοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών για τα μουσικά όργανα και την μουσική. Παράλληλα ευχαρίστησαν την Περιφέρεια, τους εκπαιδευτικούς για την συνεργασία και φιλοξενία. Στην συναυλία στον κινηματογράφο “Αστόρια” στο Ηράκλειο ο κ. Ζάχαρης καλωσορίζοντας όλους, αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος και στη καλή συνεργασίας που υπάρχει με την κρατική ορχήστρα και την εκπαίδευση. Ο κ. Ζάχαρης ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος που έφεραν τα μουσικά όργανα και την μουσική κοντά στα παιδιά αγκαλιάζοντας τα. Επίσης ο Εντεταλμένος σύμβουλος Τέχνης και Σύγχρονου Πολιτισμού ευχαρίστησε για την καλή συνεργασία τον παριστάμενο στην συναυλία του Ηρακλείου Δ/ντη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μανόλη Μπελαδάκη ο όποιος ανταπέδωσε στον κ Ζάχαρη τις ευχαριστίες του για την καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την κρατική ορχήστρα προς όφελος των παιδιών. Ο κ. Ζάχαρης επίσης ευχαρίστησε δημόσια τον Κώστα Χατζάκη ιδιοκτήτη του κινηματογράφου “Αστόρια” για την στήριξη των δράσεων Πολιτισμού της Περιφέρειας απονέμοντας του αναμνηστικό δώρο, τον τόμο της ιστορίας της Κρήτης του αείμνηστου Θεοχάρη Δετοράκη.
Ευχαριστίες μουσικών για το ενδιαφέρον των μαθητών
Στο Ηράκλειο πήραν οι μουσικοί : Δημήτρης Σέμσης βιολί, Μαρίνα Χαραλαμπίδου βιολί, Ενκέλα Κοκολάνη Βιόλα, Βάνια Παπαδημητρίου βιολοντσέλο,Τάκης Κακογιάννης Κοντραμπάσο και Αλέκος Βρέτος στο ούτι, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν τόσο από την ανταπόκριση των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών που συνάντησαν στις επισκέψεις που υλοποίησαν στα σχολεία, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Ερμήνευσαν: Δωδεκανησιακή Σουίτα (1948) – Γιάννης Κωνσταντινίδης
In Smyrna (1905) Edward Elgar (ενορχήστρωση για κουιντέτο εγχόρδων Αλέκος Βρέτος, 2022)
Smyrna Icons για κουιντέτο εγχόρδων και ούτι(2020) – Αλέκος Βρέτος
Λίκνισμα Σμύρνης (2022) Δημήτρης Γούζιος
Nihavend Saz Semasi (1953)Resat Aysu (Ενορχήτρωση για κουιντέτο εγχόρδων Αλέκος Βρέτος, 2022)
Nihavend Saz Semasi (Mehtapta Yakamozlar) (1986)- Cinucen Tanrikour
Φαντασία για ούτι και κουιντέτο (1990)Simon Shaheen
Η αντίστοιχη δράση στα Χανιά, υλοποιήθηκε από το μουσικό σχήμα της Κ.Ο.Α. Metallon που αποτελείται από τους μουσικούς:Ιωάννη Καραμπέτσο Τάκη Μπαλαμό, Κατερίνα Vostrikova Denisovna και Σπύρο Αρκούδη, στις τρομπέτες Ιωάννη Γούναρη και Δημήτρς Φρόνιμο στα κόρνα,Κωνσταντίνο Αυγερινό, Γιώργο Κρίμπερη, Ανδρέα Κολποζίνη, Βαγγέλη Καραμπά στα τρομπόνια, Γιώργο Ραράκη στη τούμπα και Σπύρο Λάμπουρα στα κρουστά.Στη Μουσική Διεύθυνση ο Νίκος Χαλιάσας και στα κείμενα/παρουσίαση: Γιάννης Ζουμπουλάκης.
Βιολί από το 1794 με τον Δ. Σέμψη
Όλα τα μουσικά όργανα της κρατικής ορχήστρας Αθηνών έκαναν εντύπωση στους μαθητές της Κρήτης και ιδιαίτερη το αγαπημένο βιολί του αναγνωρισμένου δεξιοτέχνη Δημήτρη Σέμψη που χρονολογείται από το 1794.Με αυτό παίρνει μέρος στις μεγάλες συναυλίες. Ο ίδιος συνεχίζει με αγάπη και πάθος την επιτυχή παράδοση των προγόνων του καθώς είναι 5ης γενιάς μουσικός στο βιολί. Με χαρά επίσης κάνει λόγο για τον Σέμψη της 6ης γενιάς που είναι ο γιος του που τον καμαρώνει καθηγητή της ανώτατης σχολής μουσικής στη Νυρεμβέργη.