“Αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον Πολιτισμό, την Ελευθερία και την Δημοκρατία, πρέπει να αναπτυχθεί ένα κίνημα οικουμενικών αξιών και κριτικής σκέψης για να αποκρούσει τον ανθρώπινο εξευτελισμό και τον πολιτικό ολοκληρωτισμό που προωθεί η πολιτική εξουσία και η κυβέρνηση Μητσοτάκη”
Ο Πολιτισμός αποτελεί καθολική πηγή ευτυχίας κάθε κοινωνίας και κάθε λαού. Είναι η μεγάλη ελπίδα για ένα νέο Ανθρωπισμό σε μια απελευθερωτική προοπτική των πολιτών, για ένα φωτεινό αύριο που θα ξεπερνά τις αγκυλώσεις του παρόντος. Παραδόξως όμως, τα τελευταία χρόνια, αντί ο Πολιτισμός να ενισχύεται, διώκεται συστηματικά ως εχθρική κατηγορία από την πολιτική εξουσία και την σημερινή κυβέρνηση, η οποία στοχεύει μόνο στην μεγέθυνση των κερδών χωρίς όρια και στην κατάρρευση των οραμάτων ζωής, ώστε η εξαθλίωση και η βαρβαρότητα να γίνουν η καθημερινότητά μας . Γι’ αυτό το λόγο, ο πολιτισμικός φορέας “Συμπόσιο Πολιτισμού” θα πραγματοποιήσει επίκαιρη εκδήλωση με θέμα: “Ο Πολιτισμός υπό διωγμό, επίθεση στην κοινωνία και στην Δημοκρατία”, με ομιλητές τον διάσημο μουσικό, Ντέιλι Ρος, την Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα και τον ηθοποιό, Θόδωρο Θεοδωρίδη. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 και ώρα 7μ.μ. στην κεντρική αίθουσα του ΤΕΕ/ ΤΑΚ, Γρεβενών και Πρεβελάκη, πίσω απο το Ιστορικό Μουσείο.
Ο Πολιτισμός, ως η ύψιστη δημιουργία του ανθρώπου, συμπυκνώνει τις οικουμενικές απελευθερωτικές αξίες (ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, αγάπη, φιλία, έρωτας κ.λπ.) οι οποίες διατηρούν τους συνεκτικούς δεσμούς της κοινωνίας και υποβαστάζουν τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Η κατάρρευση των εν λόγω αξιών που επιχειρεί στρατηγικά η σημερινή κυβέρνηση και η πολιτική εξουσία οδηγεί στην έκρηξη της εγκληματικότητας, στην κατάρρευση της κοινωνικής συνείδησης και των δημοκρατικών θεσμών με συνέπεια εθνικές τραγωδίες, όπως αυτή που ζούμε στις μέρες μας.
Το γεγονός αυτό αποτελεί μοναδικό φαινόμενο σε όλη την διάρκεια της Μεταπολίτευσης, συναγωνιζόμενη την μισητή δικτατορία και έχει δύο στόχους ,το υπερκέρδος των ιδιωτικών εταιρειών από την μία πλευρά και από την άλλη, την απαξίωση των οικουμενικών αξιών, οι οποίες κρατούν υψηλά την αξιοπρέπεια και την αντίσταση του λαού. Για το θέμα της εμπορευματοποίησης και του υπερκέρδους των ιδιωτών στον Πολιτισμό, η ιδιωτικοποίηση των πέντε μεγάλων αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Ηρακλείου, είναι μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις. Ήδη ο Νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης έχει δώσει την απάντησή του: “Της λέπρας πρώτο σύμπτωμα το χρήμα. Σωρεύει ο φιλάργυρος ανυπαρξία και χαίρεται”. Το κενό νοήματος και αξιών που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δια χειρός της κ. Μενδώνη, με ανύψωση του κέρδους ως τρόπου ζωής, είναι το υπόβαθρο μιας μεταμοντέρνας δικτατορίας.
Ως προς την απαξίωση των οικουμενικών αξιών, η τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης, του παγκόσμιου συμβόλου Ομορφιάς , Ελευθερίας και Δημοκρατίας, είναι μια συνειδητή πράξη πολιτισμικής βαρβαρότητας και διαστρέβλωσης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, μαζί με την απόπειρα ξεριζώματος των βυζαντινών αρχαιοτήτων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπως και η αποτυχημένη επιχείρηση μεταβαπτίσματος μέρους της Λεωφόρου Κνωσού σε Λεωφόρο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η δίωξη των καλλιτεχνών και των πάσης φύσεως πνευματικών δημιουργών και εργαζομένων, οι οποίοι μοχθούν για την άνοδο του ηθικο-πνευματικού επιπέδου των πολιτών , την δημιουργία κινημάτων κριτικής σκέψης, και δεν υποτάσσονται στην εξουσία είναι άλλη μία θεμελιώδης παράμετρος του ιδίου ολοκληρωτικού παραδείγματος.
Το “Συμπόσιο Πολιτισμού” θεωρεί πως αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον Πολιτισμό, την Ελευθερία και την Δημοκρατία, πρέπει να αναπτυχθεί ένα κίνημα οικουμενικών αξιών και κριτικής σκέψης για να αποκρούσει τον ανθρώπινο εξευτελισμό και τον πολιτικό ολοκληρωτισμό που προωθεί η πολιτική εξουσία και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.