Η επιστολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, φαίνεται ότι “έπιασε τόπο”.
Στην επιστολή, που για πολλούς αποτέλεσε εξόφθαλμη παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον εισαγγελέα προτεραιοποίηση των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με την τραγωδία στα Τέμπη, και την ποινική αξιολόγηση “συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων, περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών“.
Έτσι, μία μερά μετά την επιστολή, ο Ισίδωρος Ντογιάκος (σ.σ. ερευνά και την υπόθεση των υποκλοπών) που είχε διατάξει επείγουσα έρευνα για το τραγικό δυστύχημα, αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα για σιδηροδρομικό δυστύχημα του… 2017!
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το δυστύχημα που είχε συμβεί όταν εκτροχιάστηκε τρένο στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017, με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να έχει ζητήσει από την Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης να του σταλεί η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τον εκτροχιασμό που κόστισε την ζωή τριών πολιτών.
Η υπόθεση θα κριθεί από τον Ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό αν θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου και να διενεργηθεί έρευνα με βάση τα δεδομένα που αποκαλύπτονται μετά στα Τέμπη όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας στο σιδηρόδρομο. Και αυτό καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι είχαν γίνει και τότε καταγγελίες για ευθύνες σχετικά με την κατάσταση εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, οι οποίες φαίνεται να μην είχαν διερευνηθεί.
Για το δυστύχημα στο Άδενδρο είχε δικαστεί ο ένας από τους δύο μηχανοδηγούς του οχήματος, ο έτερος ήταν ανάμεσα στους νεκρούς, για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή και είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών.
Στο μεταξύ για την έρευνα των συμβάσεων για τις υποδομές, την αναβάθμιση και την ασφάλεια του δικτύου, οι οποίες παραμένουν ανολοκλήρωτες, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, Χρήστος Μπαρδάκης, μετά τη χθεσινή παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου για κατά απόλυτη προτεραιότητα διερεύνηση, ανέθεσε τις έρευνες για τα έργα σε τρεις Εισαγγελείς.
Εντολή διερεύνησης έλαβαν ο Εισαγγελέας Εφετών Μιχάλης Μιχαλόπουλος που θα είναι και ο επικεφαλής του εισαγγελικού κλιμακίου, καθώς και οι εισαγγελείς Δημήτρης Αποστολάς και Αθανασία Βλάχου η οποία στο παρελθόν είχε χειριστεί τις έρευνες για τη σύμβαση 717 του 2014 η οποία είχε αρχειοθετηθεί το 2021 καθώς δεν είχε προκύψει ζημιά του δημοσίου. Η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο το 2022 καθώς εκκίνησε έρευνα σχετικά με την διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Υπενθυμίζεται ότι η Οικονομική Εισαγγελία διερευνά ήδη για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της απιστίας τις συμβάσεις με αναθέτουσα αρχή την ΕΡΓΟΣΕ για έργα στο δίκτυο:
- του 2005 για εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στο κομμάτι Αθήνα, Αχαρνές, Λιόσια, Κόρινθος
- του 2013 για το κομμάτι Αχαρνές -Τιθορέα
- 2013 επίσης για το κομμάτι Τιθορέα- Δομοκός
- του 2015 για το κομμάτι Πειραιάς- Αθήνα