Υπό καθεστώς πανικού βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη της αλυσίδας των γαλάζιων ευθυνών και παραλείψεων που οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι ακηδεμόνευτες κινητοποιήσεις των νέων, τα πανό στα γήπεδα, καθώς και η οργή των πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα θρυμμάτισαν το αρχικό πόρισμα Μητσοτάκη περί «ανθρώπινου λάθους» και οδήγησαν στην «κούφια» πρωθυπουργική συγγνώμη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου στην ΑΥΓΗ (7/3/23), τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα μάλιστα μετά την τραγωδία, έπειτα από τις σφυγμομετρήσεις που παρήγγειλαν οι ένοικοι του Μαξίμου, καταδεικνύουν την καθολική -σχεδόν- αποδοκιμασία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Σε αυτό το φόντο, κομματικοί παράγοντες ανιχνεύουν τη διαμόρφωση μίας κοινωνικής δυναμικής που ενδέχεται να αφήσει βαθύ αποτύπωμα στο πολιτικό τοπίο.
Η απροθυμία δε κυβερνητικών ΜΜΕ -πλην ηχηρών εξαιρέσεων συγκεκριμένων δημοσιογράφων- να υψώσουν ασπίδα προστασίας προς την κυβέρνηση διαμορφώνει ένα πρωτόγνωρο επικοινωνιακό περιβάλλον για τη Ν.Δ. Υπό αυτό το πρίσμα, πληθαίνουν τα σενάρια για μετατόπιση της κάλπης στις 14 ή στις 21 Μαΐου.
Η Ν.Δ. αναζητεί πλέον επικοινωνιακή σανίδα στη συνταγή της διάχυσης των ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την απαξίωση των σιδηροδρομικών υποδομών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διαδικτυακό κυριακάτικο μήνυμα ζήτησε συγγνώμη «στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια», ενώ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο briefing ισχυρίστηκε ότι η παθογένεια είναι διαχρονική.