Ολοκληρωμένη πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μετά και τις εξελίξεις σε σχέση με τους πλειστηριασμούς. Άλλωστε, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα «την ανησυχία μας για τη μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία τριάμισι χρόνια, αύξηση περίπου 40 δισ. ευρώ, καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενών δανείων, που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισ. ευρώ» κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης.
Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας: Η προκλητική κερδοφορία των τραπεζών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή (Βίντεο)
Ακόμη, ο Αλ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς τον κεντρικό τραπεζίτη αλλά και προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφέροντας ότι «οι τράπεζες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως όμως οφείλουν να συγκρατήσουν ή και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στον βαθμό που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια των καταθέσεων».
Παραδοχή Στουρνάρα για λάθος στον «Ηρακλή»
Πάντως, άνθρωπος ο οποίος ήταν παρών στη χθεσινή συνάντηση ανέφερε ότι η πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδας επέμεινε στο ότι θα πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί, ενώ, όπως ανέφερε, ο Γ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή του λόγου του ότι «ο “Ηρακλής” ήταν λάθος» μιλώντας για το πρόγραμμα που θέσπισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Η συνολική εικόνα ήταν, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ότι θα πρέπει να υπάρξουν «ρευστοποιήσεις περιουσιών», καθώς με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια πηγή ανέφερε στην ΑΥΓΗ ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη πρόταση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θα εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προστατεύει την κύρια κατοικία μέχρι τις εκλογές. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «μια προοδευτική κυβέρνηση λοιπόν έχει σχέδιο να προστατεύσει την κοινωνία, την πρώτη κατοικία, να δώσει μια προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων που θα δώσει και προστασία στην κοινωνία αλλά και μια βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική και για το τραπεζικό σύστημα, και για την ίδια την οικονομία».
Ανησυχία για τσουνάμι πλειστηριασμών
Από κει και πέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είπε ότι «εκφράσαμε την ανησυχία μας ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων» εξαιτίας και της ανόδου του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι «σε συνδυασμό με τον νέο Πτωχευτικό Νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ., που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν υποχρεώνει πλέον τους πιστωτές σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες και δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα». Πρόσθεσε δε ότι «όταν επίκειται ένα τσουνάμι πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα, η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια».
Υπερβολική κερδοφορία και «στοπ» στα μπόνους
Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «σε αυτές τις συνθήκες η υπερβολική κερδοφορία που παρουσιάζουν οι τράπεζες, μολονότι μπορεί να μην έχει μια σταθερή προοπτική αυτό το φαινόμενο, εντούτοις εφόσον την παρουσιάζουν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν επιτελούν τον ρόλο τους χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία, δημιουργούν μια μη ανεκτή συνθήκη». Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι «όταν το ποσοστό κέρδους επί των ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο των γερμανικών τραπεζών και κυρίως όταν τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένα -ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονται με μια διαφορά που πλέον υπερβαίνει το 5%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 2%-, βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνθήκη που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι πρόωρο να μιλάμε για μερίσματα κερδών στους μετόχους των τραπεζών όταν έχουμε περάσει από τόσες περιπέτειες και όταν οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται στη ζωή χάρη στον αναβαλλόμενο φόρο και στις διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων».
Έλλειψη αντίληψης της κοινωνικής πραγματικότητας
Η ίδια πηγή με την οποία συνομίλησε η ΑΥΓΗ ανέφερε ότι ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι βρίσκεται σε θετική πορεία, ενώ δεν ανησυχεί για τα δημοσιονομικά (του χρόνου παύει να ισχύει η ρήτρα διαφυγής), καθώς, όπως είπε, «τα κόμματα έχουν αποκτήσει δημοσιονομική κουλτούρα». Επίσης, ο Γ. Στουρνάρας θεωρεί πως θα είναι σημαντικό να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα.
Πάντως, άνθρωπος ο οποίος βρισκόταν στη συνάντηση ανέφερε ότι τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας δεν έδειξαν να προβληματίζονται από το μεγάλο μέγεθος του πληθωρισμού, εκτιμώντας πως «δεν αποτελεί πρόβλημα» και θα μειωθεί στην πορεία, δείχνοντας να μην αντιλαμβάνονται το ύψιστο κοινωνικό ζήτημα της πτώσης των εισοδημάτων των πολιτών.