Ξεκίνησε σήμερα 14/02/2023 επίσημα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου η λειτουργία του ψηφιακού PET-CT, του πρώτου σε Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Τη σχετική σύμβαση είχε υπογράψει η προηγούμενη διοίκηση, τον Ιούνιο του 2019 και χρειάστηκαν σχεδόν 4 χρόνια για να υλοποιηθεί το σχέδιο. Πάντως στη σημερινή ανακοίνωση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ δεν γίνεται καν αναφορά στην απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και διοίκησης.
Ήδη οι πρώτοι έξι ασθενείς υποβλήθηκαν στην εξέταση, που συνεισφέρει σημαντικά στο σχεδιασμό της ογκολογικής θεραπείας αλλά και σε άλλες ιατρικές εφαρμογές.
Με συντονισμένες ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ και της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής καθηγήτριας Σοφιας Κουκουράκη, με την εποπτεία του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου από τα 5 που θα τοποθετηθούν σε Δημόσια Νοσοκομεία.
Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ ξέχασε ότι αυτό το έργο το δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση και έβγαζε χαμογελαστός φωτογραφίες…
Τι σχέδιο
Στις 12 Ιουνίου 2019 είχε ανακοινωθεί ότι υπογράφηκε και κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, η Σύμβαση Δωρεάς με το κοινωφελές ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET-CT) και δημιουργία μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων (κυκλοτρόνιο) στο ΠαΓΝΗ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ανακοίνωση του τότε Διοικητή του νοσοκομείου, κ. Ιωάννη Τασσόπουλου, το σύστημα PET/CT είναι ένα υβριδικό σύστημα, μια σύγχρονη μέθοδος μοριακής απεικόνισης, η οποία βρίσκει πολλές εφαρμογές κυρίως την ογκολογία αλλά και σε άλλα ιατρικά πεδία όπως καρδιολογία, νευρολογία.
Το PET-CT ειδικότερα για το πεδίο ογκολογίας συμβάλλει στο να εντοπιστούν με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα, προσδιορίζει την έκταση της νόσου ή πόσο καλά ανταποκρίνεται η κακοήθης νόσος στη θεραπεία, καθώς και αν υπάρχει υποτροπή ή όχι .
Ο θεράπων ιατρός θα έχει τις καλύτερες πληροφορίες, προκειμένου να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για την αναγκαιότητα ή όχι και το είδος της θεραπείας του ασθενή που θα πρέπει να ακολουθηθεί.
Στην περιφέρεια Κρήτης δεν υπάρχει έως σήμερα κανένα εγκατεστημένο σύστημα PET/CT και αυτό είχε ως συνέπεια την αναγκαστική μετακίνηση μεγάλου αριθμού ασθενών, κυρίως ογκολογικών, προς δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα της Αθήνας προκειμένου να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση, με οικονομικό κόστος και ταλαιπωρία των ασθενών και των συνοδών τους.
Η λειτουργία το συστήματος PET-CT και της μονάδας παραγωγής του απαιτούμενου ραδιοφαρμάκου το επόμενο διάστημα, θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες Υγείας της Κρήτης, συμβάλλει στην υγειονομική της αυτάρκεια και καθιστά το ΠαΓΝΗ νοσοκομείο αναφοράς για την χώρα μας, βελτιώνοντας ουσιαστικά τη ποιότητα διαγνωστικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών στο νησί μας, ανέφερε τον Ιούνιο του 2019 ο τότε διοικητής.