Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ πραγματοποίησε το Σάββατο 11 Φλεβάρη στο Ρέθυμνο και την Κυριακή 12 Φλεβάρη στο Ηράκλειο πολιτικές συγκεντρώσεις με τίτλο “Ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένος λαός, εγγύηση για την ζωή και την υγεία στο ύψος των αναγκών μας” με ομιλήτρια την Αφροδίτη Ρέτζιου μέλος του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).
Στη συγκέντρωση του Ρεθύμνου παραβρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μαρινάκη Αλέκο, μέλος του ΓΠ Κρήτης και περιφερειακός σύμβουλος, τον Μανουσάκη Νίκο μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος και τον Μανούσο Μανουσογιάννη, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου και δημοτικό σύμβουλο Δ. Ρεθύμνου με την Λαϊκή Συσπείρωση. Χαιρετισμό απεύθυνε η Χαλκιαδάκη Κατερίνα, μέλος της τριμελούς επιτροπής Ιατρών ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ ενώ παρεμβάσεις έγιναν από τον Σαριδάκη Γιάννη, πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και την Αντωνοπούλου Μαρία, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών του ΕΣΥ και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ρεθύμνου.
Στη συγκέντρωση του Ηρακλείου παραβρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο της ΕΠ Κρήτης με επικεφαλής τον Γραμματέα της και μέλος της ΚΕ Σάββα Βασιλειάδη. Χαιρετισμό απεύθυνε ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου και φαρμακοποιός-οπτικός Δημήτρης Δουλουφάκης ενώ παρεμβάσεις έγιναν από την Ελευθερία (Ρίτσα) Παπαδοπούλου, διευθύντρια ΕΣΥ της Παιδιατρικής κλινική του ΠΑΓΝΗ, τον Χόνδρο Νίκο, Ουρολόγο συνταξιούχο ιατρό ΕΣΥ στο Βενιζέλειο και τον Κούδα Βασίλη, Διευθυντής ΕΣΥ στην ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ.
Στις ομιλίες της η Α.Ρέτζιου μεταξύ άλλων σημείωσε:
«(…)Όπως δε δίνουν φράγκο για την προστασία μας από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους σεισμούς έτσι το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του όλων των αποχρώσεων, σοσιαλδημοκρατικές, φιλελεύθερες, κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, αριστεροκεντροδεξιές δε δίνουν φράγκο για την υγεία και τη ζωή μας.
Το γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι υγειονομικοί και ο λαός της Κρήτη. Με κριτήριο τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, και για να περισσέψει ζεστό κρατικό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους ,κλείνουν συνέχεια τη στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι αριθμοί δε λένε ψέματα. Ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την περίοδο 2016 -2020 η κρατική δαπάνη μειώθηκε κατά 2,5%, η ιδιωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 5,5% και η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκε κατά 16,8%. Η συνολική δηλαδή αύξηση των δαπανών Υγείας κατά 977 εκατ. ευρώ έγινε αποκλειστικά από τις ιδιωτικές δαπάνες (+309,2 εκατ. ευρώ) και τις δαπάνες των ΟΚΑ (+760,5 εκατ. ευρώ) καλύπτοντας και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης .
Αφαίμαξη με άλλα λόγια του λεηλατημένου εισοδήματος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων. Και για να μην ξεχνιόμαστε. Δύο επιπλέον στοιχεία που δείχνουν όχι μόνο την ταξικότητα αλλά και την πλήρη ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που καθιέρωσε για πρώτη φορά ένα μέρος των εσόδων για την ΠΦΥ να προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή πάλι από τα χρήματα των εργαζομένων και που επέβαλε επιπλέον εισφορές των εργαζομένων για τον κλάδο της υγείας (6% στην κύρια και την επικουρική σύνταξη). Στην ίδια ρότα κινείται και ο προϋπολογισμός για το 2023. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού μόλις το 53% των εσόδων θα προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 31% περίπου, θα αφορά ίδια έσοδα (απευθείας δηλαδή πληρωμές των ασθενών) και έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επιβεβαιώνεται ότι η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων ΠΦΥ εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από την αυτοχρηματοδότησή τους πουλώντας τις υπηρεσίες τους είτε απευθείας στους ασθενείς-πελάτες (243 εκατ. ευρώ) είτε στα ασφαλιστικά ταμεία (902 εκατ. ευρώ), όπως προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός. Με άλλα λόγια θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί η λειτουργία των ίδιων των δημόσιων μονάδων υγείας με όρους επιχείρησης. Αυτό το στόχο τον έχουν υπηρετήσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 2014 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφάρμοσε πιλοτικά το 2018 σε 18 νοσοκομεία, τον νόμο για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ το πήγε ακόμα παραπέρα με την λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), στην οποία ανήκει για παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Την πιο πρόσφατη πράξη του δράματος, έπαιξε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Στο ζήτημα της στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα.
(…)Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού την περίοδο 2021 – 2022 – 2023 (πρόβλεψη), οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο υπουργείο Υγείας, που το μεγαλύτερο μέρος αφορά υγειονομικό προσωπικό, θα είναι συνολικά για την τριετία 5.612.
Την αντίστοιχη χρονική περίοδο οι αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις κ.λπ.) μόνιμου προσωπικού είναι 11.871.Δηλαδή, σε συνθήκες που το μόνιμο προσωπικό, όπως και συνολικά το προσωπικό, ήταν ήδη ανεπαρκέστατο, σε αυτό το τρίχρονο το ποσοστό αναπλήρωσης του προσωπικού που θα αποχωρήσει θα είναι μόλις το 47%. Ακόμα και το επικουρικό προσωπικό προβλέπεται να είναι μειωμένο. Κατά 12 % λιγότερο από το 2022. Η γενική εικόνα αυτών των στοιχείων δείχνει τη συστηματική αποψίλωση των δημόσιων μονάδων Υγείας σε προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, η οποία αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα που εξωθεί τους ασθενείς να απευθύνονται στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, αλλά και στο «ιδιωτικό έργο» των νοσοκομείων, όπως στα απογευματινά ιατρεία και εντός ολίγου και στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Είναι απάντηση στο παραπάνω πρόβλημα οι προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παράδειγμα στο ζήτημα των προσλήψεων; Όχι φυσικά. Υποσχέθηκε 5000 προσλήψεις και άλλες 10.000 σε βάθος τριετίας. Με δεδομένο ότι ο ρυθμός των αποχωρήσεων αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια αυξημένα επίπεδα, με τα προηγούμενα χρόνια, οι μόνιμες προσλήψεις που υπόσχεται στην καλύτερη περίπτωση μόλις που φτάνουν για να αναπληρώσουν τις αποχωρήσεις -συνταξιοδοτήσεις ,δηλαδή διατήρηση της σημερινής άθλιας κατάστασης άρα δραματική χειροτέρευση της υγείας του λαού και των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών με δεδομένο ότι οι ανάγκες εξαιτίας της πανδημίας συνεχώς συσσωρεύονται και αυξάνονται.
Αυτή η διαχρονική πολιτική είναι η αιτία που εξωθεί, αναγκάζει σε παραίτηση τους υγειονομικούς εδώ στο Ρέθυμνο αλλά και αλλού, σε όλη την Ελλάδα ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αξιόλογοι συνάδελφοι που ταύτισαν τη ζωή τους με το νοσοκομείο και που σήμερα ψυχορραγεί. Που στερήθηκαν ρεπό, άδειες, την επιστημονική τους εξέλιξη, που στέρησαν ελεύθερο χρόνο από τις οικογένειες τους, τα παιδιά τους ,από την προσωπική τους ζωή για να το κρατήσουν όρθιο. Mήπως θα γίνουν ξαφνικά ελκυστικές οι ελάχιστες θέσεις που προκηρύσσονται επειδή οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας θα έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη να ασκούν ιδιωτικό έργο; Το πρόβλημα των ελλείψεων γιατρών και της αιμορραγίας επιστημονικού δυναμικού είναι κοινός τόπος για όλες τις καπιταλιστικές χώρες όπου εδώ και χρόνια οι γιατροί ασκούν ιδιωτικό έργο.
Η πανδημία αποδόμησε ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα τους, ξεβράκωσε κυριολεκτικά τα πρότυπα τους, τα καπιταλιστικά εμπορευματοποιημένα δημόσια συστήματα υγείας. Το πιο βασικό όμως συμπέρασμα της πανδημίας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα υγείας. Η φωτιά με το νερό δεν πιάνονται φίλοι. Απεναντίας η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα της υγείας είναι όρος για τη διαμόρφωση νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου, που πέρασε πριν τρία χρόνια στην ιδιοκτησία ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ευρώπη, αναβάθμισε πρόσφατα τα χειρουργεία της με προηγμένες τεχνολογίες. Μεγάλο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ετοιμάζεται να ανοίξει και στην Ιεράπετρα, για να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ελλείψεις των ακτινολογικών εργαστηρίων των δημόσιων νοσοκομείων του νομού Λασιθίου. Από την άλλη δεν αποτελεί λύση για τους ασθενείς ,τους υγειονομικούς, συνολικά το λαό, το δημόσιο μεν, εμπορευματοποιημένο δε και με επιχειρηματικά κριτήρια λειτουργίας ,δημόσιο σύστημα υγείας.
Μοναδική ρεαλιστική και εφικτή απάντηση είναι να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μην είναι η υγεία εμπόρευμα αλλά κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό, να ανοίξει ο δρόμος ώστε να εξασφαλίζονται από το κράτος απολύτως δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας αντίστοιχες των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας σήμερα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε με τίποτα λιγότερο από αυτό. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε τον 21ο αιώνα της ρομποτικής χειρουργικής, στο Ρέθυμνο να μη γίνονται χειρουργεία εδώ και 3 χρόνια, 1565 ασθενείς να περιμένουν να χειρουργηθούν, γεγονός που οδήγησε το διευθυντή της Χειρουργικής στα πρόθυρα παραίτησης; Δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε τον 21 ο αιώνα των γονιδιακών θεραπειών να αποτελεί ζητούμενο η λειτουργεία των τακτικών ιατρείων της παθολογικής κλινικής του Ρεθύμνου για 4 ολόκληρα χρόνια. Τον 21ο αιώνα της ιατρικής τεχνολογίας που δίνει τη δυνατότητα π.χ. εμφυτεύματα που ελέγχονται από εξελιγμένο λογισμικό με τεχνητή νοημοσύνη να αξιοποιούνται για να αποκαταστήσουν τη βάδιση και την κινητικότητα σε παράλυτους ανθρώπους. Ούτε μπορούμε να εμπιστευτούμε την υγεία και τη ζωή μας ,των παιδιών μας ,των οικογενειών μας σε αυτούς που μας λένε ότι αυτό που αποδεδειγμένα είναι εφικτό σήμερα δεν είναι ρεαλιστικό να το διεκδικούμε και ότι θα γίνει μετά από 2000 χρόνια.
Ανέφικτο και ουτοπικό είναι να περιμένουμε να μας σώσουν οι αυτόκλητοι σωτήρες που χωρίς ντροπή λένε ότι θα μας σώσουν ενώ ευθύνονται για τα δεινά μας. Αυτοί που έλεγαν την περίοδο της πανδημίας ότι θα λογαριαστούμε μετά με την κυβέρνηση της ΝΔ και ζητούσαν υπουργούς κοινής ευθύνης. Η ανθρώπινη αλυσίδα που αγκάλιασε το νοσοκομείο της Ιεράπετρας, οι χιλιάδες λαού που βγήκαν στο δρόμο για να το υπερασπιστούν δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίζουμε. Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τα συντρίμμια. Αρκεί να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο, όπως έκοψαν οι διασώστες τον ομφάλιο λώρο του βρέφους από την αδικοχαμένη μητέρα του στη Συρία, από όσους μας φέρνουν αντιμέτωπους με ψεύτικα διλήμματα και εκβιασμούς.
Μπορούμε να αχρηστεύσουμε τις παγίδες που μας ξαναστήνουν τα κόμματα του κατεστημένου. Να φτάσουμε στην κάλπη με κριτήριο τη δική μας ζωή, τα δικά μας δικαιώματα. Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι.
Και στο πραγματικό δίλημμα των εκλογών: Δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση ή δυνατός ο λαός, να απαντήσουν: Δυνατός ο λαός, δηλαδή δυνατό το ΚΚΕ.
Τώρα λοιπόν, είναι η ώρα να πουν όλοι φτάνει ως εδώ. Δεν θα χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Κι αυτό το «φτάνει ως εδώ», στις εκλογές γράφεται με ΚΚΕ δυνατό!»