Για «μυστικό σχέδιο» και προσωπικές επαφές του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του Κ. Μητσοτάκη κάνει λόγο το ρεπορτάζ του Politico
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Το μυστικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει το Παγκοσμιο Κύπελλο» φιλοξενεί η ιστοσελίδα Politico βάζοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μαξίμου.
Σύμφωνα με το Politico, η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για νέα αθλητικά στάδια στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, αν συμφωνούσαν να συνεργαστούν με την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του Κόλπου σε μια κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030.
Η μεγάλη αυτή προσφορά – που πιθανώς αξίζει δισεκατομμύρια ευρώ σε κόστος κατασκευής – συζητήθηκε σε μια προσωπική επικοινωνία μεταξύ του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.
Η συμφωνία: Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος με γνώση των ιδιωτικών συζητήσεων για την υποψηφιότητα δήλωσε στο Politico ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% του ίδιου του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα διεξαχθεί στο κράτος του Κόλπου.
Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Αθήνα και Κάιρο έχουν δεχθεί την προσφορά, όμως οι τρεις χώρες εργάζονται προς μία κοινή πρόταση για την διοργάνωση του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.
Αλλά γιατί; Τα πετροδόλαρα του Ριάντ θα επαναφέρουν την κριτική ότι η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό πλούτο της για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Σαουδική Αραβία δημιουργεί έναν διηπειρωτικό συνασπισμό με την Ελλάδα και την Αίγυπτο για να εκμεταλλευτεί έξυπνα το σύστημα ψηφοφορίας της FIFA.
Σε μια προσπάθεια να πειστούν τα μέλη της FIFA για την αξία μιας υποψηφιότητας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η προτεινόμενη διοργάνωση θα έχει ματς σε τρεις ηπείρους, καθώς ένα τουρνουά στη Μέση Ανατολή δύσκολα θα γινόταν αποδεκτό μόλις οκτώ χρόνια μετά το αντίστοιχο στο Κατάρ.
Η βασική αντίπαλη πρόταση είναι από τις Ισπανία, Πορτογαλία και Ουκρανία, αλλά και η υποψηφιότητα τεσσάρων κρατών της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Χιλή).
Η απόφαση για τον διοργανωτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 θα ληφθεί από τα 200 και πλέον μέλη της FIFA από ολόκληρο τον κόσμο. Εάν οι αφρικανικές χώρες στηρίξουν την υποψηφιότητα της Αιγύπτου, με το βλέμμα και στις σαουδαραβικές επενδύσεις στην ήπειρο, οι ασιατικές χώρες κάνουν το ίδιο και η Ελλάδα μπορέσει να λάβει μερικές ευρωπαϊκές ψήφους τότε η υποψηφιότητα έχει αρκετές πιθανότητες να γίνει δεκτή.
Το Politico ζήτησε το σχόλιο των τριών κυβερνήσεων. Η ελληνική και η σαουδαραβική αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η αιγυπτιακή δεν απάντησε στο αίτημα της ιστοσελίδας. Το ίδιο έπραξε και η FIFA.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για το… εφιαλτικό παρελθόν στην Ελλάδα, καθώς γίνεται ειδική αναφορά στα έργα που κόστισαν αρκετά δισ. για την Ολυμπιάδα του 2004.
Οι περισσότερες από τις υποδομές που κατασκευάστηκαν έμειναν αναξιοποίητες, ενώ η χώρα βυθίστηκε σε μια δεκαετή οικονομική κρίση που έφερε μνημόνια και για τον λόγο αυτό η αναφορά στο 2004 συνεχίζει να προκαλεί οργή στους Έλληνες.
Από την εκλογή της η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζει το Politico, έχει προσπαθήσει να ενδυναμώσει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου ως απάντηση στο τεταμένο κλίμα με την Τουρκία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί το Ριάντ τρεις φορές, η Ελλάδα έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία και, τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δέχθηκε τον πρίγκιπα Σαλμάν μετά τη δολοφονία Κασόγκι.