Εξηγεί γιατί η τωρινή συνθήκη διαφέρει από αυτήν του 1999, όταν προηγήθηκε ο καταστροφικός σεισμός στο Ιζμίτ της Τουρκίας και ακολούθησε αυτός στην Πάρνηθα
«Οι δύο σεισμοί 7,8 και 7,6 R στην κεντρική Τουρκία, έχουν τις γεωφυσικές προϋποθέσεις (μέγεθος και επιφανειακό εστιακό βάθος) να διεγείρουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Τουρκία, Συρία, Κύπρος)», είπε Στο Κόκκινο και τους Γιάννη Ανδρουλιδάκη και Τζούλυ Τσίγκα ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Διευκρίνισε όμως, ότι «στην Ελλάδα – αν και δεν θα την βγάλουμε από το κάδρο – είναι μικρότερες οι πιθανότητες ή μπορεί να προκληθούν περισσότεροι μικροί σεισμοί». Μιλάμε για τις εκατόμβες θυμάτων και τις αποδίδει στον επικίνδυνο συνδυασμό ενός πολύ ισχυρού σεισμού και προβληματικών κατασκευών.
Εξηγεί, επίσης, γιατί η τωρινή συνθήκη διαφέρει από αυτήν του 1999, όταν προηγήθηκε ο καταστροφικός σεισμός στο Ιζμίτ της Τουρκίας και ακολούθησε ο επίσης καταστροφικός σεισμός στην Πάρνηθα. «Υπήρξε άμεση επίδραση το 1999 από τον σεισμό στην θάλασσα του Μαρμαρά στον επόμενο σεισμό στο ρήγμα της Πάρνηθας. Έγιναν έρευνες και όλες συνέκλιναν σε αυτό. Όμως τότε το ρήγμα της Πάρνηθας ήταν ώριμο. Αντιθέτως, τώρα, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα – γιατί στην επιστήμη δεν μιλάμε με βεβαιότητες – το ρήγμα της Πάρνηθας έχει εξαντλήσει την πιθανότητα να δώσει έναν ισχυρό σεισμό».
Για την ανάρτηση που έκανε στις 4 Φεβρουαρίου, Ολλανδός που παρουσιάζεται ως ερευνητής της γεωμετρίας των πλανητών και ανέφερε πως «κάποια στιγμή θα γίνει σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην περιοχή κεντρικής Τουρκίας, την Ιορδανία, την Συρία και τον Λίβανο», ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος παραδέχεται πως φαίνεται εντυπωσιακό. Εξηγεί όμως ότι οι συγκεκριμένοι «ερευνητές» κάνουν διαφόρων ειδών προβλέψεις τέτοιου είδους, που «κατεβαίνουν» όταν δεν πετυχαίνουν. Και ξεκαθαρίζει ότι «η αξία μιας πρόβλεψης επιβεβαιώνεται όταν υπερβαίνει την τυχαιότητα».