Η Περιφέρεια Κρήτης εγκρίνει την εισήγηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
Ομόφωνα ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης την μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται ο Παλίγκρεμνος ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενο μνημείο της Φύσης.
Κατά τη συζήτηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης αξιολόγησης και χαρακτηρισμού της περιοχής του Παλίγκρεμνου, βρέθηκε πλήθος κόσμου και φορέων προκειμένου να διατρανώσει την αντίθεσή του στην σχεδιαζόμενη επένδυση.
Ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μπάμπης Φασουλάς σημείωσε ότι στόχος της μελέτης είναι να χαρακτηριστεί ο Παλίγκρεμνος μνημείο. Στην μελέτη του ΜΦΙΚ, έγινε χαρτογράφηση και καταγραφή των στοιχείων της περιοχής, τονίζοντας ότι εντοπίστηκαν τρία ρήγματα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά τους και είναι πιθανά ενεργά ρήγματα που συνδέονται με τα τρία μικρότερα ρήγματα, συμπληρώνοντας ότι είναι απαγορευτικό να κατασκευαστεί οτιδήποτε πάνω στο μνημείο.
Επίσης υποστήριξε ότι οι επενδυτές πληροφορήθηκαν τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά αλλά δεν επικαιροποίησαν τις τεχνικές μελέτες, φέρνοντας ως παράδειγμα το τραγικό περιστατικό με την κατολίσθηση στην Αγία Φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε μία γυναίκα από την Σλοβακία.
Τέλος σημείωσε τα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν υδροβιότοπο, λέγοντας ότι την περίοδο του χειμώνα σχηματίζεται λιμνούλα με πολλά είδη πουλιών.
Από την πλευρά της η μελετήτρια του έργου κατασκευής καταλύματος στον Παλίγκρεμνο ανέφερε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε το 2017 και έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις, σημειώνοντας ότι αν κάτι ήταν παράνομο θα είχε ήδη αποφασιστεί από τα δικαστήρια.
Η ίδια σημείωσε ότι τα σχεδιαζόμενα δωμάτια θα ειναι υπόσκαφα και σχεδιάστηκαν με ιδιαίτερη σπουδή και μελέτη, ώστε να μη δημιουργήσουν όχληση.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που χαρακτηρίζει το Παλίγκρεμνο «προστατευόμενο μνημείο της Φύσης», εν μέσω χειροκροτημάτων από τους παρευρισκόμενους.