Νέο μαζικό κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων κατά των σχεδίων του Μακρόν για τις συντάξεις

Η δεύτερη μεγάλη πανεθνική απεργία κατά του σχεδίου του Μακρόν να αυξήσει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γαλλία, με μεγάλες κινητοποιήσεις στα δυιλιστήρια της χώρας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

Σύμφωνα με το Reuters, τεράστια πλήθη συμμετείχαν σε πορείες σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία.

Στα σιδηροδρομικά δίκτυα, μόνο ένα στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας TGV λειτουργούσε και ακόμη λιγότερα τοπικά και περιφερειακά τρένα. Μεγάλα προβλήματα και στην κυκλοφορία των συρμών του μετρό στο Παρίσι.

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Όχι στη μεταρρύθμιση» ή «Δεν θα τα παρατήσουμε», πολλοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι θα κατεβαίνουν στους δρόμους όσο συχνά χρειάζεται μέχρι να υποχωρήσει η κυβέρνηση.

«Δεν θα οδηγούμε μέχρι τα 64!» είπε η οδηγός λεωφορείου Isabelle Texier σε μια διαδήλωση στο Σεντ Ναζέρ στις ακτές του Ατλαντικού.

Διαδηλωτές, ο ένας κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Άξιες συντάξεις και μισθοί για τον κλάδο των ξενοδοχείων και της εστίασης» συμμετέχουν σε πορεία διαμαρτυρίας στη Λιόν της κεντρικής Γαλλίας, Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023. AP Photo/Laurent Cipriani

«Για τον πρόεδρο, είναι εύκολο. Κάθεται σε μια καρέκλα…, μπορεί να εργαστεί μέχρι τα 70 του χρόνια», είπε. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από εργαζόμενους σε σκεπές να δουλεύουν μέχρι τα 64, δεν είναι δυνατό».

Φωτογραφία απ’ την απεργιακή κινητοποίηση στο Λε Μαν Φωτό: Λένα Γκόβαρη

Μετά τις 19 Ιανουαρίου, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην πρώτη πανεθνική ημέρα απεργίας, τα συνδικάτα είπαν ότι τα αρχικά στοιχεία από τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έδειξαν μεγαλύτερη προσέλευση.

Πλήθος κόσμου διαδήλωσε και στην πόλη Λε Μαν Φωτό: Λένα Γκόβαρη

«Είναι καλύτερα από ό,τι στις 19… Είναι ένα πραγματικό μήνυμα που στάλθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν θέλουμε τα 64 χρόνια», δήλωσε ο Λοράν Μπερζέρ, ο οποίος ηγείται του CFDT, του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας, ενόψει της πορείας στο Παρίσι.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η σημαντική πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση, αλλά ο Μακρόν σκοπεύει παραμείνει αμετακίνητος απ’ τα σχέδια του. Η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, είπε τη Δευτέρα.

Σημερινή εικόνα απ’ την απεργία στο Λε Μαν Φωτό: Λένα Γκόβαρη

Κάποιοι ένιωσαν παραίτηση εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβερνώσας συμμαχίας του Μακρόν και των συντηρητικών αντιπάλων που είναι πιο ανοιχτοί στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος από την αριστερά.

«Δεν έχει νόημα να κάνουμε απεργία. Αυτό το νομοσχέδιο θα εγκριθεί σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο 34χρονος Matthieu Jacquot, ο οποίος εργάζεται στον τομέα των ειδών πολυτελείας.

Φωτογραφία απ’ την απεργιακή κινητοποίηση στο Λε Μαν  Φωτό: Λένα Γκόβαρη

Για τα συνδικάτα, τα οποία ήταν πιθανό να ανακοινώσουν περισσότερες βιομηχανικές δράσεις αργότερα μέσα στην ημέρα, η πρόκληση θα είναι η διατήρηση των αποχωρήσεων σε μια εποχή που ο υψηλός πληθωρισμός συρρικνώνει τους μισθούς.

Αν και ο αριθμός των διαδηλώσεων φαινόταν να είναι αυξημένος, ορισμένα αρχικά στοιχεία έδειξαν ότι η συμμετοχή στις απεργίες ήταν μειωμένη σήμερα,  Τρίτη, σε σχέση με τις 19 Ιανουαρίου, αναφέρει το Reuters.

Πηγή συνδικάτου είπε ότι περίπου το 36,5% των εργαζομένων στις σιδηροδρομικές μεταφορές της SNCF απεργούσαν μέχρι το μεσημέρι – μείωση σχεδόν 10% από τις 19 Ιανουαρίου – ακόμα κι αν η διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια.

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί