Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στους βασικούς άξονες του φιλόδοξου, όπως σημειώνει, σχεδίου «Κρήτη 2030», στο οποίο βρήκε να εντάξει συνολικά… 480 έργα, ύψους 7,7 δισ., τα οποία όμως δεν απαριθμούνται ένα προς ένα, αλλά γίνεται μια δημιουργική λογιστική πρόσθεση που περιλαμβάνει ακόμα και έργα που είναι μόνο επί χάρτου, όπως οι αναπλάσεις λιμένων για τα οποία δεν έχει ωριμάσει ούτε καν μια πρώτη μελέτη. Στον… θολό κατάλογο των «έργων» μπήκαν ακόμα και τα χρήματα που δόθηκαν ως ενίσχυση των επιχειρήσεων για τις αναστολές εργασίας την περίοδο του κορονοϊού ή οι επιδοτήσεις για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών, αλλά ακόμα και οι προσλήψεις δασκάλων στα σχολεία της Κρήτης!
Δείτε επίσης:
Τη δική του, ωραιοποιημένη, εκδοχή της εβδομάδας που τελειώνει δίνει ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη ανάρτηση της Κυριακής, αυτή τη φορά από την Ιαπωνία, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με τη χώρα, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
«Οι θεσμικοί επενδυτές από την Ιαπωνία σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα στα χρόνια της κρίσης λόγω της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας. Συνεπώς τώρα που βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της, η επίσκεψη εδώ είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη. Είναι πολλές οι συναντήσεις εδώ» γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει το εξής:
«Στα δικά μας θέματα, αυτή την εβδομάδα έχω ξεχωρίσει μικρές και μεγάλες δράσεις, που όμως όλες πιστεύω ότι συνεισφέρουν θετικά στη ζωή των ανθρώπων. Ή όπως λέει μία γιαπωνέζικη παροιμία που διάβασα πρόσφατα: “Ακόμη και η σκόνη, όταν στοιβάζεται, μπορεί να γίνει βουνό».
Αφιέρωσε δε μια μαντινάδα («Όπως κι αν πάει ο καιρός /Κι όσο κι αν σκοτεινιάζει /Θ’ αλλάξουμε τον κόσμο μας / Συνέχεια νά λιάζει» στους κατοίκους της Κρήτης και όσους του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή την περασμένη Τέταρτη στην περιοδεία του αποσιωπώντας τις κινητοποιήσεις και τις κλούβες των ΜΑΤ, που απέκλεισαν τους διαδηλωτές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στους βασικούς άξονες του φιλόδοξου, όπως σημειώνει, σχεδίου «Κρήτη 2030», στο οποίο βρήκε να εντάξει συνολικά… 480 έργα, ύψους 7,7 δισ., τα οποία όμως δεν απαριθμούνται ένα προς ένα, αλλά γίνεται μια δημιουργική λογιστική πρόσθεση που περιλαμβάνει ακόμα και έργα που είναι μόνο επί χάρτου, όπως οι αναπλάσεις λιμένων για τα οποία δεν έχει ωριμάσει ούτε καν μια πρώτη μελέτη.
Στον… θολό κατάλογο των «έργων» μπήκαν ακόμα και τα χρήματα που δόθηκαν ως ενίσχυση των επιχειρήσεων για τις αναστολές εργασίας την περίοδο του κορονοϊού ή οι επιδοτήσεις για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών, αλλά ακόμα και οι προσλήψεις δασκάλων στα σχολεία της Κρήτης
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να μιλήσει για ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων και υποδομών, αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής σε συνδυασμό με την πράσινη μετάβαση και υλοποίηση επενδύσεων που θα δώσουν πρόσθετη αξία σε πολλούς τομείς από τον πολιτισμό έως την έρευνα και την καινοτομία και τέλος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Σε ό,τι αφορά της συντάξεις λέει ότι η καταβολή των «αυξημένων συντάξεων (γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας) σε περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους» συνιστά την πρώτη φορά, μετά από δέκα χρόνια, που θα πάρει αύξηση η πλειονότητα των συνταξιούχων. «1 στους 2 θα λάβει το αντίστοιχο τουλάχιστον μίας επιπλέον σύνταξη μέσα στο 2023» υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, αν και μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων διαπιστώσαν ότι ο θησαυρός ήταν… άνθρακες.
Στην ανάρτηση ο πρωθυπουργός προσθέτει πως «τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουμε πάρει πολλά μέτρα για να ενισχύσουμε το εισόδημα των απόμαχων της εργασίας. Να θυμίσω την αύξηση έως 8% σε όσους είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% στην κατώτατη κλίμακα φορολογίας (που σημαίνει με απλά λόγια, ότι αντί ο συνταξιούχος να δίνει στα 100 ευρώ τα 22 στην εφορία, πλέον δίνει τα 9 ευρώ). Μειώσαμε την παρακράτηση σύνταξης από 60% σε 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, καταργήσαμε το ανώτατο πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη και δώσαμε τρεις φορές έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για τη στήριξη του εισοδήματος σε πάνω από 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους».
Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά στη στέγη ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο για νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες, «έχει μπει στις ράγες υλοποίησης και η κάλυψη του κόστους θα φτάσει από 40% έως 60% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες. Συνολικά θα δοθεί επιδότηση για 250.000 φωτοβολταϊκά – τα 150.000 για στέγες κατοικιών, 75.000 για στέγες επιχειρήσεων και 75.000 για αγροτικές εκμεταλλεύσεις».
Επίσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκλων πάνελ στη Θεσσαλονίκη, στην αναβάθμιση εργαστηρίου νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ σε ερευνητικό κέντρο, στη διασύνδεση των νοτιοδυτικών Κυκλάδων με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και στο πρόγραμμα ψυχογηριατρικής υποστήριξης για κατοίκους απομακρυσμένων νησιωτικών και ακριτικών περιοχών με 441 ωφελούμενους.
Τέλος, ειδική μνεία έκανε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Πηγή: ΕΦΣΥΝ