Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχη Υγείας, Αν. Ξανθού, για την δραματική κατάσταση στο νοσοκομείο, με αφορμή την παραίτηση της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής, Ε. Ιωαννίδου
Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού, βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχη Υγείας, για την δραματική κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου με αφορμή την παραίτηση της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ε. Ιωαννίδου. Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι η παραίτηση αυτή και η αποδιοργάνωση ενός τόσο νευραλγικού τμήματος έχει προκαλέσει τεράστια ανασφάλεια και αβεβαιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και στην τοπική κοινωνία, η οποία αντέδρασε με ένα πολύ μαζικό και ενωτικό συλλαλητήριο με στόχο την υπεράσπιση και αναβάθμιση του νοσοκομείου και την επιβίωση του ΕΣΥ. Ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας που είναι υπό διάλυση μετά το κύμα παραιτήσεων και φυγής ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών, αλλά και μετά τον πρόσφατο νόμο που υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα του και επιβαρύνει οικονομικά τους ασθενείς.
Απαντώντας η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μ. Γκάγκα, αναφέρθηκε στη διεθνή κρίση των συστημάτων υγείας και στα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ, χωρίς την παραμικρή δέσμευση για μια παρέμβαση έκτακτης ανάγκης που θα μπορεί να «επουλώσει τις πληγές» του νοσοκομείου Ρεθύμνου και να δώσει μια ορατή προοπτική βελτίωσης και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο Α. Ξανθός ανέφερε τα θετικά βήματα που έγιναν στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας του Νομού Ρεθύμνου στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (επαναλειτουργία της Ουρολογικής Κλινικής και του ΚΕΦΙΑΠ, λειτουργία 2 επιπλέον κλινών ΜΕΘ, ανάπτυξη νέας δομής ΠΦΥ-ΤΟΜΥ), έναρξη λειτουργίας του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων, αύξηση των τακτικών και έκτακτων χειρουργείων κατά 1500/ έτος, προσαύξηση 20% του προϋπολογισμού του νοσοκομείου κλπ.) και τόνισε ότι στο 1ο εξάμηνο του 2019 υπηρετούσαν 5 ειδικευμένοι γιατροί στην Παθολογική Κλινική και 5 στο Αναισθησιολογικό.
Όπως είπε ο Α. Ξανθός η κυβέρνηση, επειδή δεν έχει πολιτική βούληση ενίσχυσης αλλά ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, άφησε την ευκαιρία της πανδημίας να πάει χαμένη. Δεν δρομολόγησε μια σοβαρή επένδυση στις δημόσιες δομές υγείας, δεν πήρε μέτρα αυτόματης αναπλήρωσης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, δεν δημιούργησε – παρά το ευνοϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο – μια ελκυστική δέσμη κινήτρων (μισθολογικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης, κλπ.) ικανών να ανακόψουν το brain drain και την προϊούσα αποδόμηση του ΕΣΥ. Ειδικά για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ο Α. Ξανθός τόνισε ότι αποκλείστηκε από την κατανομή επιπλέον 25 κλινών ΜΕΘ και αντίστοιχου αριθμού γιατρών εντατικολόγων σε επίπεδο Κρήτης, δεν έχει προχωρήσει η αναμόρφωση του Οργανισμού και, παρότι έχει παραχωρηθεί εδώ και σχεδόν 2 χρόνια κατάλληλη οικοπεδική έκταση από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης για ανέγερση νέου Νοσοκομείου σε διασύνδεση με την Ιατρική Σχολή και το ΠΑΓΝΗ, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα. Το πιο σημαντικό είναι με το σημερινό κλίμα απαξίωσης του νοσοκομείου, δεν αρκεί η απλή προκήρυξη μιας ιατρικής θέσης στα τμήματα αιχμής, και ότι η πιθανότητα να καλυφθεί αν δεν συνοδευτεί με ενισχυμένο πλέγμα κινήτρων για άγονες ειδικότητες και δομές, είναι μηδαμινή. Ούτε φυσικά τα κενά πρόκειται να καλυφθούν από ιδιώτες γιατρούς με part time απασχόληση. Το νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει επειγόντως ανάγκη από ένα «σήμα» στήριξης και προοπτικής, αλλά η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας κινούνται στην αντίθεση κατεύθυνση.
Το βίντεο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης είναι στον παρακάτω σύνδεσμο: