Την Δευτέρα 23/1 μετά τις 2 μμ θα συζητηθεί στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας που κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός με θέμα:
«Η παραίτηση της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ε. Ιωαννίδου και η έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την επιβίωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και του ΕΣΥ».
Στην επίκαιρη ερώτηση του Α. Ξανθού θα απαντήσει η Αν. Υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα. Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης θα μεταδοθεί ζωντανά από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων και διαδικτυακά στον σύνδεσμο:
https://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Vouli-Tileorasi
Ο Α. Ξανθός στην επίκαιρη ερώτηση του τονίζει ότι:
«Η παραίτηση της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής και λοιμωξιολόγου Ελένης Ιωαννίδου από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αποτελεί ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και για τις υπηρεσίες υγείας του Νομού. Πέρα από την απώλεια μιας έμπειρης, έντιμης και με υψηλή επιστημονική κατάρτιση γιατρού από το νοσοκομείο, πέρα από τις διαλυτικές επιπτώσεις στη λειτουργία μιας κλινικής-πυλώνα για τη δημόσια περίθαλψη στον Ρέθυμνο, η παραίτηση αυτή αποτελεί μια κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση στο ΕΣΥ και για την εξάντληση των αντοχών των «ανθρώπων της πρώτης γραμμής».
Η παραίτηση της Ελένης Ιωαννίδου δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Ήταν «παρενέργεια» της υποβάθμισης και αποδιοργάνωσης του νοσοκομείου Ρεθύμνου, του αποκλεισμού του από την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ, της προσβλητικής και απαξιωτικής αντιμετώπισης των γιατρών αλλά κυρίως ήταν αποτέλεσμα της απογοήτευσης για την πορεία ενός δημόσιου συστήματος που δεν σέβεται πια την αξιοπρέπεια των λειτουργών υγείας και των ασθενών. Η πολιτική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας γι’ αυτή την εξέλιξη και γενικότερα για την τάση παραίτησης και φυγής γιατρών από το ΕΣΥ και από τη χώρα, είναι τεράστια και αδιαμφισβήτητη. Όταν νομοθετείται η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων με τις αλλαγές στις εργασιακές των γιατρών, όταν όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης «δείχνουν» εγκατάλειψη και αποδιάρθρωση, όταν εξωθούνται σε παραίτηση γιατροί αφοσιωμένοι στη δημόσια περίθαλψη, το ΕΣΥ δεν έχει μέλλον. Και αυτό δεν είναι προσωπική υπόθεση αλλά μείζον κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα.
Η κοινωνία του Ρεθύμνου είναι σε μεγάλη ανασφάλεια για τη λειτουργία και την προοπτική του μοναδικής νοσηλευτικής μονάδας του Νομού, καθώς και για τη δυνατότητα παροχής αποτελεσματικής δημόσιας περίθαλψης στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Οι πολίτες του Ρεθύμνου έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για γενναία στήριξη του Νοσοκομείου και ήδη έχουν αναλάβει δράση για να διεκδικήσουν με συγκροτημένο τρόπο τόσο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επιβίωση του νοσοκομείου, όσο και την ανασυγκρότηση και ποιοτική αναβάθμιση του ΕΣΥ».
Ο Α. Ξανθός επισημαίνει ότι:
«Επειδή η πλήρης στελέχωση και η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ως μιας αξιόπιστης μονάδας δευτεροβάθμιας περίθαλψης είναι ζωτικής σημασίας για την υγειονομική ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων του».
Τέλος ο Α. Ξανθός ρωτά τον Υπουργό Υγείας:
- Ποιο είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Παθολογική Κλινική και συνολικά για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου;
- Εξετάζει το Υπουργείο Υγείας τη θεσμοθέτηση ειδικών κινήτρων στελέχωσης σε «άγονες» ειδικότητες και κλινικές στα νοσοκομεία της επαρχίας;