Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηρακλείου για τα 14 εργατικά δυστυχήματα στην Κρήτη και τους 4 νεκρούς στο νομό:
Δεκάδες εργατικά ατυχήματα και νεκροί. Ανυπαρξία ελέγχων, εντατικοποίηση, ανασφάλεια.
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες δεκάδων εργατικών ατυχημάτων που πολλά καταλήγουν σε θανάτους. Σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου: «Τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα σε όλη την Κρήτη κατά τη διάρκεια του 2022, κατέγραψαν ραγδαία αύξηση. Αρκετοί εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έχασαν την ζωή τους στις επιχειρήσεις που δούλευαν, στην Κρήτη έχουμε περίπου 14 δυστυχήματα ενώ στο Ηράκλειο θρηνήσαμε 4 νεκρούς».
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στα αδήλωτα εργατικά ατυχήματα, που πολλές φορές καλύπτονται στην κατηγορία των τροχαίων ή άλλων ατυχημάτων.
Σε επίπεδο ΕΕ πέραν των χιλιάδων θανατηφόρων ατυχημάτων, πεθαίνουν περίπου 200.000 εργαζόμενοι από ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία κατά την περίοδο 2021-2027, το οποίο μεταξύ των τριών στρατηγικών στόχων που θέτει είναι και βελτίωση της πρόληψης των ατυχημάτων και των ασθενειών στον χώρο εργασίας.
Ωστόσο, η ολοένα αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας, η χρήση ανειδίκευτου και φθηνού εργατικού δυναμικού για ειδικές εργασίες, η έλλειψη εκπαίδευσης και παροχής μέσων ατομικής προστασίας και η ανυπαρξία διαβούλευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, η σχεδόν κατάργηση και η υποστελέχωση του ΣΕΠΕ, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων καθώς και ο νέος εργασιακός νόμος 4808/2021 της σημερινής Κυβέρνησης ενισχύουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας, την πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων, την ατιμωρησία και αυθαιρεσία των εργοδοτών και κατά συνέπεια την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
Αν και στην χώρα μας η υφιστάμενη νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι αρκετά επαρκής(βλ. ν.3850/2010, (ΦΕΚ 84/Α` 2.6.2010) και σωρεία Π. Διαταγμάτων), εντούτοις η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης είναι η μη αυστηρή εφαρμογή της, η στήριξη των εργοδοτών κι όχι των εργαζομένων, παρά την υποχρέωση της χώρας μας να εφαρμόζει την τριμερή συνεργασία μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης, όπως επιτάσσει και η λειτουργία της ΕΕ, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και την πρόληψη ατυχημάτων και ασθενειών.
Δυστυχώς η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ, δημιουργεί ένα περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που το συναπαρτίζουν η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί και η ανασφάλεια, χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα γυρίσουν από τη δουλειά τους σώοι και αβλαβείς. Η προστασία της ζωής και της υγείας, αποτελεί κόστος για τους εργοδότες.
Η πολιτική της κυβέρνησης στέλνει το λάθος σήμα στους εργοδότες και έχει δώσει το πράσινο φως στην ασυδοσία. Η έννοια του ιατρού εργασίας, του ελεγκτή και του υπευθύνου ασφαλείας είναι κενό γράμμα. Αυτές οι πολιτικές της κυβέρνησης λειτουργούν ως επιταχυντής των ατυχημάτων, διαμορφώνοντας συνθήκες οι οποίες οδηγούν στην αύξησή τους. Όπως οι δύο πρόσθετες ώρες εργασίας στο οκτάωρο με τον νόμο Χατζηδάκη γίνονται δέκα, χωρίς να είναι υπερωρίες. Δεν είναι τυχαίο, παρατήρησε ο βουλευτής, ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα γίνονται τις τελευταίες ώρες της εργασίας, που οι εργαζόμενοι είναι κουρασμένοι.
Απέναντι στην πλήρη απορρύθμιση που νομοθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, βασίζει την πρότασή του στη δημιουργία ενός πλαισίου που θα παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους και θα καταπολεμήσει την ανεργία δημιουργώντας θέσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Έτσι, εκτός από την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει ένα συνολικό και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την προστασία της εργασίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση των ανισοτήτων.
Μεταξύ άλλων η προγραμματική πρόταση – δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προβλέπει:
- Αύξηση του κατώτατου μισθού.
- Δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
- Αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στόχος: ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία.
- Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων.
- Μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους.
- Στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.
- Αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.
- Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
- Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
- Αναχαίτιση της ανεργίας και του brain drain