Νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό των καταδικασμένων Χρυσαυγιτών από τις εκλογές θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με κομματικές πηγές.
Όπως σημείωναν οι εν λόγω πηγές, «η πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στο δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφεραν πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες.
Πρώτον, εξήγησαν, «η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα». «Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο», προσέθεσαν.
Δεύτερον, «η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία».
«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα είναι τεράστιες και απαράγραπτες», σχολίασαν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ωστόσο, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στο δικαίωμα της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της», υπογράμμισαν.
Η πρόταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Επισημαίνεται ότι, νομοθετική ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη, ώστε να μένουν εκτός βουλής εγκληματικές οργανώσεις, προανήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οφείλει το πολιτικό σύστημα να εξαντλεί τα περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα. Νομίζω αυτή η πρόταση τα λέει όλα. Τα υπόλοιπα θα τα πληροφορηθείτε σύντομα», δήλωσε συγεκριμένα σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή 15/1/23.
Σήμερα, Τρίτη 17/1, η στήλη του Βασίλη Σκουρή, «Παιχνίδια Εξουσίας» στο ieidiseis.gr, αναφέρει πως το σχέδιο νόμου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα το σχέδιο αυτό, που, θα δεχτεί επιμέρους αλλαγές μετά τις παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, η παράγραφος 1 του άρθρου 32 του πδ 26/2012, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 29 του ν. 4648/2019, τροποποιείται ως ακολούθως:
«Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.
β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος να μην έχει καταδικασθεί: βα) σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή ββ) σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή βγ) σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.
γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται, ιδίως, υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη μελών του κόμματος ή της πραγματικής ηγεσίας του στα αδικήματα του προηγούμενου εδαφίου.
Στην περίπτωση συνασπισμού κόμματος οι ανωτέρω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.
Μετά το τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 35 του πδ 26/2012, προστίθεται νέο εδάφιο ως ακολούθως:
«Στην περίπτωση κατά την οποία το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου κρίνει ότι συντρέχει η περίπτωση (γ) της παράγραφος 1 του άρθρου 32 για τον αποκλεισμό από τις εκλογές κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, το ζήτημα παραπέμπεται αμελλητί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που αποφαίνεται εντός δύο (2) ημερών από την παραπομπή».