Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα από την νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου έδωσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρός της (και πρόεδρος του ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας.
Όπως είπε ο κ. Λέκκας, εστιάσαμε την προσοχή μας στην περιοχή της Λέσβου, όπου ακόμη εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη, γεωτεκτονικά και σεισμοτεκτονικά, περιοχή, όλο το νησί. Αυτή την δυσκολία επιτείνει το γεγονός ότι είμαστε στις παρυφές του εθνικού χώρου, σε παραμεθόριο περιοχή, έχουμε μόνο στοιχεία από το εθνικό δίκτυο και όχι από το άλλο μισό στην απέναντι πλευρά.
Με βάση τα στοιχεία και τα νέα όργανα που έχουμε τοποθετήσει, η σεισμική δραστηριότητα στη βόρεια Λέσβο δεν είναι διάσπαρτη, είναι σε πολύ συγκεκριμένα σημεία. Πολύ συγκεκριμένα ρήγματα έδωσαν αυτή την δραστηριότητα, που πολύ δύσκολα θα μεταφερθεί σε άλλα παρακείμενα, που συνδέονται με μεγάλους σεισμούς. Αυτή είναι η ουσιαστική κατάληξη που είχαμε χτες.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι ναι μεν είναι σημαντική, αλλά πολύ μακριά από τον χερσαίο χώρο, συνεπώς η διακινδύνευση είναι χαμηλή. Δεν περιμένουμε μεγάλες επιπτώσεις στην Κρήτη, σε κτίρια ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα.
Στην Εύβοια η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε αποδρομή, πάμε προς την ολοκλήρωσή της, ειδικά στα Ψαχνά δεν υπάρχει κανένα θέμα.
Στην Θήβα ισχύει το ίδιο, είναι μία ανεξάρτητη ζώνη που δίνει τους σεισμούς, στην άκρη της προηγούμενους, και εκεί δεν υπάρχει θέμα.
Ο κ. Λέκκας εξάλλου απέρριψε και αυτός προσεγγίσεις που συνδέουν μεταξύ τους αυτές τις σεισμικές δραστηριότητες, τονίζοντας ότι η μόνη σχέση που έχουν είναι ότι συμπίπτουν χρονικά.
Η σεισμική διέγερση των τελευταίων ημερών που είναι διάσπαρτη σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει κοινό χαρακτηριστικό την χρονική σύμπτωση, σε κάθε περιοχή τα χαρακτηριστικά είναι τελείως διαφορετικά, από δυναμικής, κινηματικής, γεωμετρικής άποψης, όπως είπε.
Το ομόφωνο πόρισμα της Επιτροπής
Συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ για να εξετάσει τα νεότερα στοιχεία για τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα.
Η σεισμική διακινδύνευση στην Ανατολική Κρήτη είναι εξαιρετικά μικρή, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.
Στις περιοχές της Θήβας και της Εύβοιας καταγράφονται και αξιολογούνται τα νεότερα δεδομένα, με στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση των σεισμικών ακολουθιών.
Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη βόρεια Λέσβο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται. Δεν υπάρχουν στοιχεία ενεργοποίησης παρακείμενων ρηξιγενών ζωνών.
Στους πολίτες της Λέσβου συστήνεται να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.
Για πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.