Στην κηδεία του τεως βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί τελικά από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί.
Η εκπρόσωπηση δηλαδή της κυβέρνησης αναβαθμίζεται σε επίπεδο αντιπροέδρου. Ενώ αν και υποτίθεται ότι η σορός του έκπτωτου μονάρχη δεν θα ετίθετο σε λαϊκό προσκύνημα, εφόσον η οικογένεια Γλύξμπουργκ αποφάσιζε η κηδεία να γίνει στη Μητρόπολη, το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου από τις 06:00 έως τις 10:00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι ανοιχτό στο κοινό.
Από το Μαξίμου προσπαθούν να δικαιολογηθούν για το γεγονός ότι τελικά την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο κ. Πικραμμένος, επικαλούμενοι το γεγονός ότι στην κηδεία του έκπτωτου μονάρχη θα παρευρεθούν επτά βασιλείς που είναι αρχηγοί κρατών. Επικαλούνται επίσης ότι η απόφαση να τεθεί ουσιαστικά σε λαϊκό προσκύνημα η σορός για τέσσερις ώρες ελήφθη από την οικογένεια Γλύξμπουργκ σε συνεννόηση με την Εκκλησία.
Είναι προφανές όμως ότι το Μαξίμου αρχίζει και βάζει νερό στο κρασί της αρχικής του απόφασης για κηδεία ιδιώτη χωρίς λαϊκό προσκύνημα μετά από τις έντονες αντιδράσεις μίας μερίδας φιλοβασιλικών εντός της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί ακόμη, δήθεν φιλελεύθεροι, που βλέπουν το θέμα με όρους… lifestyle και περιμένουν στη Μητρόπολη πριγκίπισσες και βασιλιάδες.
Οι αιχμές του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για το γεγονός ότι ο Γλύξμπουργκ θα κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι με τιμές αρχηγού κράτους, αναδεικνύουν σε κάθε περίπτωση το μέγεθος του εσωκομματικού προβλήματος της ΝΔ.
Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, χθες ήταν κάτι μεταξύ απολογίας στη φιλοβασιλική δεξιά και έκκλησης να μην υπάρξει εσωστρέφεια. “Η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό. Και επίσης δεν ειναι καιρός για να αναζητήσουμε ή να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια ή διχασμούς, με αναφορά στο παρελθόν”, δήλωσε ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Οικονόμου μάλιστα χθες διαβεβαίωνε ότι όλες οι αποφάσεις για το τελετουργικό ελήφθησαν από την κυβέρνηση σε συνεννόηση και με πλήρη αλληλοκατανόηση με την οικογένεια Γλύξμπουργκ. Ενώ σήμερα κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν σε συνεννόηση της οικογένειας με την Εκκλησία το “ανεπίσημο” λαϊκό προσκύνημα.
Καθίσταται επομένως σαφές ότι το Μαξίμου προσπαθεί να πατήσει πάνω σε δύο βάρκες. Αρχικά θέλησε να απευθυνθεί στους κεντρώους και κεντροδεξιούς, καραμανλικούς και πασοκογενείς, ψηφοφόρους, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στη φιλοβασιλική δεξιά. Εν συνεχεία άρχισε ευθέως να κοιτά προς τη φιλοβασιλική δεξιά, η οποία αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του εκλογικού σώματος, αλλά θα επηρεαστεί στην κάλπη από αυτό το θέμα, ενώ το κεντρώο κοινό εκτιμούν στο Μαξίμου ότι δεν θα το έχει ως προτεραιότητα.
Θα έχει ενδιαφέρον και ο χειρισμός κατά τη διάρκεια της κηδείας λεπτών θεμάτων όπως η σημαία με την οποία θα καλυφθεί το φέρετρο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Η σημαία με το στέμμα έχει καταργηθεί το 1974 και συνεπώς εάν “εμφανιστεί” θα πρέπει να αφαιρεθεί από την Αστυνομία.