Το ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης της ΕΡΤ φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή 31 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπειτα από περικοπές των θέσεων των μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, αλλά και τις καταγγελίες των συνδικαλιστικών φορέων για οικονομικά προβλήματα στη δημόσια τηλεόραση.
Με την ερώτησή τους προς τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία, τα οποία να καταδεικνύουν:
- Πόσοι ακριβώς είναι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και σε ποιους τομείς εργάζονται (συμπεριλαμβανομένων των συμβασιούχων καθώς και των εργαζομένων μέσω εταιρειών διάθεσης προσωπικού).
- Ποιο είναι το ακριβές ποσό που έχει δεσμεύσει η Διοίκηση της ΕΡΤ από τα επόμενα έτη και σε τι δαπάνες αφορά.
- Πόσες είναι οι μικτές και εξωτερικές παραγωγές και ποιο είναι το ακριβές ποσό που δαπανά η ΕΡΤ σε αυτές. Αντιστοίχως, πόσες είναι οι εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ και ποιο είναι το κόστος τους.
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές σημειώνουν ότι στον προϋπολογισμό του 2023 διαψεύδεται πανηγυρικά η πρόβλεψη για πλεόνασμα 8 εκατομμυρίων ευρώ τη φετινή χρονιά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία εκτιμάται πλέον ότι θα είναι 5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 3 εκατ. εύρω μειωμένο. Επίσης, τονίζουν, στα οικονομικά στοιχεία για το 2021 που απέστειλε η ΕΡΤ στη Βουλή, διαπιστώνεται πως η μη απόδοση του ανταποδοτικού τέλους στην ΕΡΤ από τους παρόχους ενέργειας συνεχίζεται με τεράστια συσσώρευση χρεών.
Όσον αφορά τις καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων τους, αναφέρουν ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ επισημαίνει πως οι, «ζωτικότερες λειτουργίες της εταιρείας μετατρέπονται από τη Διοίκηση σε είδος πολυτελείας προς όφελος ημετέρων, φίλων και κουμπάρων, προς όφελος τελικά της σπατάλης του κοινωνικού πλούτου σε ιδιωτικά, εγχώρια και ξένα συμφέροντα». Επίσης, το Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών & Διευθυντών Παράγωγης ΜΜΕ κάνει λόγο για «ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση της εργασίας» και για συρρίκνωση της εσωτερικής παραγωγής, ενώ ο δημοσιογράφος, εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ, υποστηρίζει πως «η διοίκηση έχει αναλάβει υποχρεώσεις για το 2022 και το 2023, σε παραγωγές και συμβάσεις συνεργατών και προμηθειών, οι οποίες υπερβαίνουν τις αρχικές εκτιμήσεις της».
Οικονομική διαχείριση της ΕΡΤ
Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
«Την τελευταία περίοδο έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά και καταγγελίες συνδικαλιστικών φορέων, οι οποίες αναφέρονται σε οικονομικά προβλήματα στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. (ΕΡΤ Α.Ε.).
Οικονομικά προβλήματα, τα οποία έχουν οδηγήσει σε αποφάσεις και περικοπές από τη διοίκηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, οι οποίες υποβαθμίζουν το ενημερωτικό προϊόν και πλήττουν τους εργαζόμενους.
Αναφέρουμε ενδεικτικά:
- Την περικοπή διανυκτερεύσεων στις εκτός έδρας καλύψεις, οι οποίες γίνονται αυθημερόν ακόμα και για αποστάσεις άνω των 160 χλμ.
- Τη μετάδοση αθλητικών μεταδόσεων χωρίς διευθυντές παραγωγής και σκηνοθέτες.
- Την κάλυψη αγώνων από μία κάμερα χωρίς επιτόπιες μεταδόσεις αλλά με περιγραφή από το στούντιο.
- Τις δραματικές περικοπές στις δαπάνες συνεργείων στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των θεμάτων από την περιφέρεια στις εκπομπές των κεντρικών καναλιών της ΕΡΤ.
- Την απόφαση, στο πλαίσιο «εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας της εταιρείας» όλα τα εξωτερικά συνεργεία που χρησιμοποιεί η ΕΡΤ μέσω του μητρώου (το οποίο θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ) μετατρέπονται από διμελή σε μονομελή. Απόφαση η οποία σαφώς υποβαθμίζει την ποιότητα του παραγόμενου έργου ενώ εγκυμονεί και κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων.
- Την περικοπή των θέσεων των μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, απόφαση η οποία έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων αλλά και διεθνούς συμπαράστασης από παγκοσμίου φήμης μουσικούς και καλλιτέχνες προς τους Έλληνες συναδέλφους τους.
Επισημαίνουμε πως στον προϋπολογισμό του 2023 διαψεύδεται πανηγυρικά η πρόβλεψη για πλεόνασμα 8 εκατομμυρίων ευρώ τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία (βλ. εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2023 – σελ.153) εκτιμάται πλέον ότι θα είναι 5 εκ. ευρώ, δηλαδή κατά 3 εκ. εύρω μειωμένο. Επίσης, στα οικονομικά στοιχεία για το 2021 – τα οποία απέστειλε η ΕΡΤ στη Βουλή – διαπιστώνουμε πως η μη απόδοση του ανταποδοτικού τέλους στην ΕΡΤ από τους παρόχους ενέργειας συνεχίζεται με τεράστια συσσώρευση χρεών.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, για το 2021 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 114,5 εκ. ευρώ από 105,3 εκ. ευρώ το 2020. Μόνο η ΔΕΗ χρωστάει στην ΕΡΤ από τη μη απόδοση του ανταποδοτικού τέλους, 47,5 εκ. ευρώ.
Την ίδια ώρα δημοσιεύματα φωτογραφίζουν την ΕΡΤ αναφέροντας πως «φορέας του δημοσίου που σχετίζεται με την τηλεόραση αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα χρηματοδότησης». Και αυτό παρά την -σύμφωνα με πληροφορίες- απόφαση του υπ. Οικονομικών να δώσει «το πράσινο φως στη διοίκηση της ΕΡΤ για την αναμόρφωση των δαπανών για το 2022».
Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καταγγέλλουν επίσης, με ανακοινώσεις τους, η ΠΟΣΠΕΡΤ, συνδικαλιστικά σωματεία αλλά και ο δημοσιογράφος-εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ στην καταγγελία της αναφέρει πως οι, «ζωτικότερες λειτουργίες της εταιρείας μετατρέπονται από τη Διοίκηση σε είδος πολυτελείας […] προς όφελος ημετέρων, φίλων και κουμπάρων, προς όφελος τελικά της σπατάλης του κοινωνικού πλούτου σε ιδιωτικά, εγχώρια και ξένα συμφέροντα».
Το Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών & Διευθυντών Παράγωγης ΜΜΕ κάνει λόγο για «ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση της εργασίας» και για συρρίκνωση της εσωτερικής παραγωγής. Ο δημοσιογράφος, εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ, υποστηρίζει σε ενημερωτικό του σημείωμα προς τους συναδέλφους του, πως «η διοίκηση έχει αναλάβει υποχρεώσεις για το 2022 και το 2023, σε παραγωγές και συμβάσεις συνεργατών και προμηθειών, οι οποίες υπερβαίνουν τις αρχικές εκτιμήσεις της». Καταγγέλλει μάλιστα τη Διοίκησης της ΕΡΤ για προσπάθεια «να μετακυλήσει την αστοχία στον οικονομικό της προγραμματισμό στους εργαζόμενους».
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών και Τεχνικών ΕΡΤ, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ασφυκτικό οικονομικό αδιέξοδο με άδεια ταμεία στην ΕΡΤ», για «αλόγιστη σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ σε εξωτερικές και μεικτές παραγωγές» και για «παρέλαση των εργολάβων με ενοικιαζόμενους εργαζομένους σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες της εταιρείας».
Ενώ, τέλος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παράγωγης Τεχνικού και Καλλιτεχνικού Προσωπικού Κινηματογράφου Τ/Ο και Ρ/Φ ΕΡΤ Α.Ε. αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «αυτά που βιώνουμε από την διοίκηση του κ. Ζούλα είναι έλλειψη προσωπικού, απαξίωση και σπατάλη των χρημάτων».
Σημειώνουμε δε πως το 2023 είναι μια προεκλογική χρονιά με, πιθανώς, παραπάνω από μια, εκλογικές αναμετρήσεις, η δημοσιογραφική κάλυψη των οποίων από τα Μέσα της ΕΡΤ θα φέρουν επιπλέον δαπάνες στην ΕΡΤ. Το δεδομένο αυτό – συν τα όσα έχουμε αναφέρει – μας οδηγούν στο να αμφιβάλλουμε εάν επιτευχθεί ο στόχος για 9 εκ. ευρώ πλεόνασμα για το 2023.
Την ίδια στιγμή, σύσσωμες οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις και τα Σωματεία της ΕΡΤ κάνουν λόγο για «ασυδοσία με τις εκατοντάδες συμβάσεις έργου και την εργολαβική απασχόληση στην ΕΡΤ». Σημειώνουν δε πως, «παραμένει άγνωστο πόσοι εργάζονται μέσω εργολαβικών εταιριών καθώς η διοίκηση της ΕΡΤ επιμένει να μην δίνει στοιχεία παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα».
Ανάλογο αίτημα είχαμε διατυπώσει κατά τη διάρκεια της ακρόασης της διοίκησης της ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον περασμένο Ιούνιο με την Αν. Τομεάρχη Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασία Γκαρά, να υποστηρίζει πως, «άγνωστος παραμένει και ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Άγνωστες παραμένουν οι ειδικότητες που καλύπτουν, αλλά και σε ποιες δομές της ΕΡΤ εργάζονται, αλλά και με ποιες αμοιβές».
Επειδή η ΕΡΤ είναι περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να αποτελεί ισχυρό πυλώνα αντικειμενικής ενημέρωσης, προώθησης του πολιτισμού και στήριγμα του αθλητισμού,
Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ό,τι δεν κατέστη δυνατό με το «μαύρο», να επιτευχθεί με τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΕΡΤ,
Επειδή κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου και στηρίζουμε τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία,
Επειδή οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, η Βουλή και τα κόμματα πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στον Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό φορέα,
Επειδή η Διοίκηση της ΕΡΤ, απέφυγε να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα για τη λειτουργία και διαχείριση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Ποια είναι η ακριβής οικονομική κατάσταση της ΕΡΤ; Προβλέπεται πλεόνασμα ή έλλειμμα για το 2023 (συνυπολογιζόμενου του μερίσματος αλλά και όποιου άλλου ποσού που αποδίδει η ΕΡΤ στον Κρατικό Προϋπολογισμό);
2) Θα επιμείνει η Διοίκηση της ΕΡΤ στις αποφάσεις της, οι οποίες υποβαθμίζουν το παραγόμενο προϊόν, εντατικοποιούν την εργασία και δημιουργούν επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες;
Ζητάμε επίσης να κατατεθούν συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία που να καταδεικνύουν:
– Πόσοι ακριβώς είναι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και σε ποιους τομείς εργάζονται (συμπεριλαμβανομένων των συμβασιούχων καθώς και των εργαζομένων μέσω εταιρειών διάθεσης προσωπικού).
– Ποιο είναι το ακριβές ποσό που έχει δεσμεύσει η Διοίκηση της ΕΡΤ από τα επόμενα έτη και σε τι δαπάνες αφορά.
– Πόσες είναι οι μικτές και εξωτερικές παραγωγές και ποιο είναι το ακριβές ποσό που δαπανά η ΕΡΤ σε αυτές. Αντιστοίχως, πόσες είναι οι εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ και ποιο είναι το κόστος τους.
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γκαρά Αναστασία
Κάτσης Μάριος
Αδαμοπούλου Αγγελική
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος