Aνακοίνωση για τους δανειολήπτες εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην οποία αναφέρει:
Η Κυβέρνηση της ΝΔ, στην ενασχόλησή της να καλύψει τα νώτα της για τις υποκλοπές και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με τα σκάνδαλα των Βουλευτών της, που σύναψαν παρανόμως συμβάσεις με το Δημόσιο, ξέχασε για άλλη μια φορά τους δανειολήπτες, για τους οποίους υποτίθεται ο Υπουργός οικονομικών, αντάλλασσε με τους τραπεζίτες σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «μπινελίκια».
Χιλιάδες συμπολίτες μας, βλέπουν τις μηνιαίες δόσεις του δανείου τους, να τραβούν την ανηφόρα. Ειδικοί υπολογίζουν ότι οι αυξήσεις θα αγγίξουν το 30% ανά μήνα. Η Κυβέρνηση συνεχίζει τα επικοινωνιακά τερτίπια, με συναντήσεις χωρίς ουσία και αποτέλεσμα, απόδοση στις τράπεζες των ευθυνών για την ανυπαρξία, ουσιαστικών ρυθμίσεων.
Και παρότι πετά το μπαλάκι των ευθυνών στις Τράπεζες, συνεχίζει να παρακολουθεί ασυγκίνητος τις μεγάλες αυξήσεις των δόσεων και δεν επιβάλει ούτε έκτακτη φορολογία στα κέρδη τους, ούτε φυσικά παρεμβαίνει νομοθετικά, ώστε να πιέσει για ουσιαστικές ρυθμίσεις τους τραπεζίτες. Αδιαφορεί ακόμα και όταν η τράπεζα της Ελλάδας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ομαλή αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων: Αναλυτικότερα, η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προειδοποιεί ότι «η περαιτέρω ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος το προσεχές διάστημα αναμένεται να ασκήσει σταδιακά μεγαλύτερη επίδραση στο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων προς τα νοικοκυριά, τα οποία σε σημαντικό ποσοστό έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. φαίνεται ότι έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους των 258 δισ. ευρώ (102 δισ. είναι κόκκινα δάνεια σε τράπεζες και funds).
- Με ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά, σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής.
- Με μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, για τις τράπεζες και για τα funds.
- Με δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα.
- Και φυσικά η πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, την ώρα που για φέτος έχουν προγραμματιστεί 44.000 πλειστηριασμοί, ενώ οι εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων κάνουν λόγο για 50.000.