Του Κώστα Πουλακίδα
Καλά ξεμπερδέματα δεν θα έχει το Μαξίμου ούτε μετά την παραίτηση του Θέμη Χειμάρα από τη θέση του βουλευτή. Ο Θ. Χειμάρας με την ανοχή Μητσοτάκη παραβίασε το σύνταγμα που θεσπίζει το ασυμβίβαστο ανάμεσα στη βουλευτική ιδιότητα και στις συμβάσεις με το Δημόσιο, ενώ εκείνος σε τρία χρόνια είχε εισπράξει 400.000 ευρώ δημόσιο χρήμα.
Χθες υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μαξίμου να σιωπούν επί πέντε ημέρες επειδή πύκνωναν οι αντιδράσεις και οι αποκαλύψεις. Ήδη, πάντως, στο Μαξίμου οι πιο μυημένοι ψάχνουν να βρουν τον «Πάτση 4» και τον «Πάτση 5» (με δεδομένο ότι ως «Πάτσης 2» εκλαμβάνεται ο βουλευτής-επενδυτής Κώστας Μαραβέγιας και ως «Πάτσης 3» ο πρώην βουλευτής Θ. Χειμάρας). Στην Πελοπόννησο και σε μεγάλη εκλογική περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας εστιάζεται η προσοχή του Μαξίμου…
Το παρασκήνιο της παραίτησης
Σε κάθε περίπτωση, η τύχη του Θ. Χειμάρα χθες το πρωί ήταν προδιαγεγραμμένη. Είχαν αποφασίσει να τον αφήσουν μόνο του ως «μη υπερασπίσιμο». Αν και είναι παραδοσιακός πολιτικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη (βουλευτής της Ν.Δ. και νομάρχης ο πατέρας του), ούτε το Μαξίμου επικοινώνησε μαζί του ούτε ο πρωθυπουργός – το ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Όχι» απάντησε όταν τον ρώτησε η ΑΥΓΗ αν ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε με τον Θ. Χειμάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Γιάννης Μπούγας επικοινώνησε με τον βουλευτή, δίνοντάς του περιθώριο λίγων ωρών να πάρει τις αποφάσεις του. Ο Θ. Χειμάρας έσπευσε να παραιτηθεί από βουλευτής για να μην έχει την τύχη του Πάτση που διαγράφηκε από τη Ν.Δ. Στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής, γι’ αυτό παρέμεινε μέλος της Ν.Δ. Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να τον διαγράψει και τον κρατά στο κόμμα.
Θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής
Για την υποψηφιότητα Χειμάρα η Πειραιώς αφήνει να διαρρεύσει ότι έχει αποκλειστεί – άλλωστε ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης ήταν από τους λίγους που εισηγήθηκαν από την πρώτη στιγμή την αποπομπή Χειμάρα. Όμως ο Γ. Οικονόμου ήταν σε άλλο κλίμα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. θα γίνει στην ώρα της» απάντησε και πρόσθεσε: «Η συζήτηση για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Βρίσκεται σε εξέλιξη». Στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Οικονόμου εκτίμησε ότι «η παραίτησή του και οι εξηγήσεις που έχει δώσει όλο το προηγούμενο διάστημα καλύπτουν συνολικά το θέμα» και έσπευσε να βρει διαφορές από το σκάνδαλο Πάτση. «Οι διαφορές είναι πάρα πολλές. Ο Ανδρέας Πάτσης αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη βουλευτική του ιδιότητα και διαγράφηκε» υπενθύμισε.
Σημειώνεται ότι ο Θ. Χειμάρας, παραιτούμενος από βουλευτής, αποθέωσε τον πρωθυπουργό, λέγοντας με νόημα ότι παραμένει «στην πρώτη γραμμή της μάχης με τη Ν.Δ., δίπλα στον πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη» και πως «δεν θα επέτρεπα ποτέ, ένα τέτοιο ζήτημα που με αφορά, να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, προκειμένου να πληγούν οι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη, που με πίστη υπηρετεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης»…
Δεν επιστρέφει τα 400.000 ευρώ
Υπογραμμίζεται ότι ο Θ. Χειμάρας στη δήλωση παραίτησής του ανέφερε ότι επιστρέφει στη Ν.Δ. τη βουλευτική του έδρα, αλλά όχι και στο δημόσιο ταμείο τα 400.000 ευρώ που παρανόμως εισέπραξε. Και αυτό την ώρα που το σύνταγμα στο άρθρο 57 παρ. 1, το οποίο αφορά τα ασυμβίβαστα των βουλευτών, ξεκαθαρίζει πως η παράβαση των διατάξεων «συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων ή πράξεων, όπως νόμος ορίζει». Για άλλη μία φορά ο Θ. Χειμάρας δεν τηρεί τη συνταγματική επιταγή…
Τη θέση του παραιτηθέντος βουλευτή καταλαμβάνει η ενδοκρινολόγος Ελένη Μακρή Θεοδώρου, η οποία ήταν βουλευτής της Ν.Δ. την περίοδο 2012-2015.
Με απόφθεγμα μίλησε το ΚΚΕ
Το λαϊκό απόφθεγμα «από τότε που βγήκε το συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο» θυμήθηκε το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «στην προκειμένη περίπτωση δεν χάθηκε μόνο το φιλότιμο του ίδιου του βουλευτή και του κόμματος που ανήκει, αλλά γίνεται προσπάθεια να “χαθεί” και να μείνει στο απυρόβλητο το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των επιχειρηματιών-βουλευτών και των δοσοληψιών -παράνομων και νόμιμων- με το κράτος, που συνιστούν μια ακόμα πλευρά της σήψης του αστικού πολιτικού συστήματος».
Πηγή: Αυγή