Τριήμερο πένθος στη Βραζιλία, την Τρίτη η κηδεία του
Τον αναγνώριζαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μεγάλοι και μικροί, ποδοσφαιρόφιλοι και μη. Συναντήθηκε με δεκάδες Προέδρους χωρών, Πρωθυπουργούς, βασιλείς, αυτοκράτορες και τον θαύμαζαν μεγάλες προσωπικότητες της υφηλίου. Ο Πελέ έγινε ταινία, τραγούδι, ύμνος. Γράφτηκαν για αυτόν δεκάδες βιβλία σε όλο τον κόσμο, σταμάτησαν για χάρη του πόλεμοι, εχθροπραξίες και εμφύλιοι. Ενέπνευσε ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, κι έδωσε όραμα κι ελπίδα σε εκατομμύρια κόσμο…
Ο «αποχαιρετισμός» στον σπουδαίο Βραζιλιάνο, μέσω λαϊκού προσκυνήματος, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα (2/1), στο γήπεδό της «Vila Belmiro».
Δείτε: Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε ο Πελέ
Η σορός του «βασιλιά» του ποδοσφαίρου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 82 ετών, θα μεταφερθεί απ’ το νοσοκομείο «Άλμπερτ Αϊνστάιν» στο στάδιο, τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Το λαϊκό προσκύνημα θα διαρκέσει μέχρι τις 10 το βράδυ της Τρίτης (3/1) ενώ θα ακολουθήσει παρέλαση στους δρόμους του Σάντος όπου μένει η Ντόνα Σελέστε, η μητέρα του Πελέ.
Η σορός του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της Βραζιλίας, θα ταφεί στο «Μνημείο της Οικουμενικής Νεκρόπολης», δίπλα στην ακτή του Σάο Πάολο, σε εκδήλωση στην οποία θα δώσουν το «παρών» μόνο τα μέλη της οικογένειας του Πελέ.
Η πρόσβαση του κοινού για το λαϊκό προσκύνημα στο στάδιο θα γίνεται στις θύρες 2 και 3 και η έξοδος θα γίνεται από τις θύρες 7 και 8. Οι αρχές θα εισέλθουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πελέ από τη θύρα 10.
Όπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο του Σάο Πάολο «Άλμπερτ Αϊνστάιν», ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πέθανε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Νοσηλευόταν από τις 29 Νοεμβρίου. Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο οφειλόταν σε λοίμωξη του αναπνευστικού, μετά την προσβολή του από την Covid-19 και για την επαναξιολόγηση της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο Πελέ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον Σεπτέμβριο του 2021 κι έκτοτε υποβλήθηκε σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες χημειοθεραπείας. Στις αρχές του 2022, ανιχνεύθηκαν μεταστάσεις στο έντερο, τον πνεύμονα και το ήπαρ.
Στις 21 Δεκεμβρίου, σε ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου τονίστηκε πως ο Πελέ είχε «εξέλιξη της ογκολογικής νόσου» και πως χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα σχετικά με τη νεφρική και καρδιακή δυσλειτουργία. Ως εκ τούτου, ο πρώην παίκτης δεν επιτρεπόταν να περάσει τα Χριστούγεννα στο σπίτι, όπως ήθελε η οικογένεια.
Παρά την περίπλοκη κατάσταση, ο Πελέ πέρασε μερικές μέρες σταθερός και με ελαφρά βελτίωση. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, η υγεία του «βασιλιά» επιδεινώθηκε ξανά και «έφυγε» από τη ζωή στις 15:27 της Πέμπτης (20:27 ώρα Ελλάδας).
Τριήμερο πένθος στη Βραζιλία
Ο θάνατος του θρυλικού Πελέ, βύθισε στο πένθος όλη τη Βραζιλία, αλλά και τον παγκόσμιο αθλητισμό. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας σε επίσημη ανακοίνωσή της, κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης (29/12) τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε η χώρα.
Από τις αλάνες της Βραζιλίας, στην κορυφή του κόσμου
Στο άκουσμα της ερώτησης «ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών;» πολλά ονόματα μπορεί να περάσουν από το μυαλό μας. Σίγουρα, όμως, ανάμεσα σε αυτά θα είναι και το όνομα του Πελέ, του Βραζιλιάνου θρύλου που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρό στις αλάνες της Βραζιλίας και κατέληξε στην κορυφή του κόσμου.
Γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου 1940, ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο -όπως είναι το επίσημό του όνομα-, έχει παίξει στην καριέρα του πάνω από 800 επίσημους αγώνες, στην Σάντος, στον Κόσμο και στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας, με την οποία κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα.
Στην εποχή του σίγουρα ο πιο διάσημος και ίσως ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο. Έγραψε τη δική του, μοναδική ιστορία στο λαοφιλέστερο όλων των σπορ, το παιχνίδι του ποδοσφαίρου. Αποχώρησε από τη σκηνή την 1η Οκτωβρίου 1977, τότε που έπαιξε το τελευταίο παιχνίδι του. Ένα φιλικό ματς, όπου αντίπαλες ήταν οι δύο ομάδες με τις οποίες αγωνίσθηκε στην καριέρα του, ο Κόσμος της Νέας Υόρκης και η Σάντος.
Το ματς έγινε στο Στάδιο Giants του Νιου Τζέρσεϊ, μπροστά σε 77.000 φιλάθλους, ενώ ανάμεσά τους ήταν και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ και ένας θρύλος του αθλητισμού, ο Μοχάμεντ Αλι. Ο Πελέ έπαιξε με την ομάδα των ΗΠΑ στο πρώτο ημίχρονο και εκείνη της Βραζιλίας στο δεύτερο μέρος της συνάντησης.
Οι Βραζιλιάνοι προηγήθηκαν με γκολ του Ρεϊνάλντο, αλλά ο Πελέ ισοφάρισε με εκτέλεση φάουλ, σημειώνοντας το τελευταίο γκολ της καριέρας του. Το γκολ της νίκης για την Κόσμος της Νέας Υόρκης σημείωσε ο Ραμόν Μίφιν.
Δείτε βίντεο με τα δέκα καλύτερα γκολ του Πελέ
Ο «βασιλιάς» των Παγκοσμίων Κυπέλλων
Ο θάνατός του «έκλεισε» μία ολόκληρη εποχή του ποδοσφαίρου άλλων ημερών. Έδωσε μία πολύμηνη μάχη, έχοντας αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας και μπαίνοντας -ξανά- στο νοσοκομείο στις 29 Νοεμβρίου, με λοίμωξη του αναπνευστικού, προκειμένου να επανεξετάσουν οι γιατροί την αγωγή του για την αντιμετώπιση του καρκίνου παχέος εντέρου, με τον οποίο διαγνώστηκε το Σεπτέμβριο του 2021.
Θα είναι εκείνος που τα βιβλία της ιστορίας του ποδοσφαίρου θα εξακολουθούν να γράφουν πως είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες νίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού τρεις φορές πανηγύρισε την κατάκτησή του.
Την πρώτη φορά, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τουρνουά της Σουηδίας, το 1958, όπου εντυπωσίασε, σκοράροντας ακόμη και στον τελικό, κόντρα στη διοργανώτρια ομάδα (5-2).
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στη Χιλή και σε ηλικία 21 ετών, κέρδισε το δεύτερο τίτλο, αν κι ένας τραυματισμός στη βουβωνική χώρα στο δεύτερο ματς της διοργάνωσης τον ανάγκασε στη συνέχεια να μείνει μακριά από τους αγώνες και παρόλο που προσπάθησε, δεν μπορούσε να παίξει. Στον τελικό η Βραζιλία νίκησε με 3-1 την τότε Τσεχοσλοβακία.
Το 1970, στο Μεξικό, έφτασε στο τρίτο του Παγκόσμιο Κύπελλο και στην απόλυτη αποθέωσή του, σημειώνοντας μάλιστα το πρώτο από τα τέσσερα γκολ που η Βραζιλία πέτυχε στον τελικό, επικρατώντας με 4-1 της Ιταλίας.
Ο Πελέ και οι… άλλοι
Ο Πέλε στο πέρασμα των χρόνων τέθηκε σε σύγκριση με τους άλλους μεγάλους στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, Ντι Στέφανο, Κρόιφ, Μαραντόνα και τους… νεότερους Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Σίγουρα αυτή η σύγκριση μεταξύ τους δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και αδύνατη, όπως υπογράμμισε πρόσφατα η ισπανική εφημερίδα Marca: διαφορετικά χρόνια, γήπεδα, διαιτησία, μπάλες, φυσική ικανότητα. Άλλωστε το ποδόσφαιρο είναι διαφορετικό, και τίποτα δεν είναι το ίδιο, σε οποιοδήποτε είδος ζωής, όπως πριν από 50 χρόνια.
Πάντως σίγουρα λίγοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν την ιστορική αξιοπιστία του Σέζαρ Λουίς Μενότι, παγκόσμιου πρωταθλητή το 1978 με την Αργεντινή, που υποστήριξε, παρά το γεγονός ότι στην… συζήτηση «συμμετείχαν» τρεις Αργεντινοί: «Αυτός, για εμένα, ήταν ο καλύτερος στην Ιστορία. Ο Πελέ είχε τα πάντα, δεν του έλειπε τίποτα: μια προνομιακή σωματική διάπλαση, ένας παίκτης που κέρδιζε τις μονομαχίες, ηγέτης σαν τους θεούς… Ήταν ο μεγαλύτερος, ο καλύτερος όλων των εποχών».
Εκείνος έχει πει: «Ο κόσμος με ρωτάει πότε θα γεννηθεί ο νέος Πελέ. Ποτέ! Οι γονείς μου έκλεισαν το εργοστάσιο παραγωγής. Όταν ο Μέσι βάλει 1.283 γκολ σαν εμένα και πάρει τρία Μουντιάλ, το βλέπουμε», τόνιζε συχνά.
«Στις 19 Νοεμβρίου 1969 σημείωσα το 1000ο γκολ μου στο Μαρακανά, έχω ακόμα την μπάλα. Εζησα μερικές σημαντικές στιγμές με όλους», ανέφερε.