Στην τελική ευθεία η δίκη των 5 για τους βιασμούς του 19χρονου Γιάννη

Στην τελική ευθεία μπήκε η δίκη των πέντε ατόμων από τα Χανιά, που κατηγορούνται για τον βιασμό του 20χρονου σήμερα Γιάννη από χωριό των Χανίων, η οποία διεξάγεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων της υπεράσπισης και της υποστήριξης της κατηγορίας και το δικαστήριο διέκοψε για να ανακοινώσει σήμερα την απόφαση του.

Δείτε: Να αθωωθούν οι δύο ιερείς για τους βιασμούς του 19χρονου Γιάννη προτείνει ο εισαγγελέας

Όπως αναφέρει το goodnet.gr, η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την πρόταση του εισαγγελέα Γιώργου Πατεράκη, ο οποίος αναλύοντας τα αποδεικτικά στοιχεία, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της μακράς ακροαματικής διαδικασίας, αλλά και τις εκθέσεις – του ιατροδικαστή αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών- πρότεινε την ενοχή του πρώτου των κατηγορουμένων για έναν βιασμό – και όχι για κατ’ εξακολούθηση βιασμούς, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Ανέφερε ότι αυτός ο βιασμός προκύπτει ότι έγινε στο σπίτι του κατηγορουμένου το διάστημα από 15-25/2017.

Για τον πατέρα του 20χρονου Γιάννη, ο οποίος διαμένει μετά τις αποκαλύψεις σε κοινωνική δομή καθώς είναι άτομο με μέτρια νοητική υστέρηση, πρότεινε την αθώωση του για την κατηγορία της συνέργειας στον βιασμό, υποστηρίζοντας πως ο πρώτος κατηγορούμενος δεν προκύπτει ότι έκανε τους κατ’ εξακολούθηση βιασμούς και επομένως δεν μπορεί ο πατέρας να γνώριζε ότι τους έκανε για να συνεργήσει. Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κακομεταχείρισης του μικρού Γιάννη, ο οποίος «διέμενε σε συνθήκες ανάλογες με το Κωσταλέξι», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. εισαγγελέας, πρότεινε την ενοχή του πατέρα, με τη διαφορά ότι πρότεινε η κατηγορία να γίνει πλημμέλημα, δεδομένου ότι «αποδεχόταν ο ίδιος την κατάσταση και δεν την άλλαζε, ζώντας στις ίδιες συνθήκες».

Για τους τρεις άλλους κατηγορούμενους, έναν 72χρονο ιερέα, αδερφό του πατέρα και θείο του παιδιού, τον 44χρονο επίσης ιερέα και τον 42χρονο ΑμεΑ αδερφό του, ο εισαγγελέας, υποστήριξε πως οι δύο ομαδικοί βιασμοί, για τους οποίους κατηγορούνται, «δεν συνέβησαν ποτέ» και πως οι ισχυρισμοί του παθόντος δεν επιβεβαιώνονται και πως είναι μέρος της φαντασίας του 20χρονου Γιάννη. Επομένως, πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι.

Ο κ. Πατεράκης αναφέρθηκε άλλωστε στην ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, που ανέφερε πως ο 20χρονος συχνά συγχέει την πραγματικότητα με την φαντασία, την οποία εμπλουτίζει με διάφορες αναφορές και γι’ αυτό, είπε ο εισαγγελέας, «θα πρέπει κάθε ισχυρισμός του παθόντος να επιβεβαιώνεται πολλάκις».

Ο εισαγγελέας κατά την πρόταση του ανέφερε την ιατροδικαστική εξέταση τον Ιούλιο του 2021 – όταν τελικά αποκαλύφθηκε και η υπόθεση – από την οποία προκύπτει η κατ’ εξακολούθηση σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού, όχι όμως και το πρόσωπο, όπως είπε στη συνέχεια.

Για την μία περίπτωση, για την οποία πρότεινε την ενοχή του 68χρονου πρώτου κατηγορούμενου, στηρίχθηκε σε μία εξέταση στο νοσοκομείο Ρεθύμνου τον Φεβρουάριο του 2017 και τις καταθέσεις της βασικής μάρτυρος, κατοίκου της περιοχής, η οποία είχε αναφέρει ότι είχε δει τον τότε 15χρονο Γιαννάκη να βγαίνει από το σπίτι του πρώτου κατηγορούμενου μαζί με τον παππού του και τον παππού να φωνάζει στον κατηγορούμενο «τι έκανες στο παιδί; Αν έκανες κάτι στο παιδί, θα σε σκοτώσω». Η μάρτυρας είχε αναφέρει στη συνέχεια ότι όταν ρώτησε το παιδί τι είχε συμβεί, της είχε περιγράψει βιασμό.

Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά την χθεσινή διαδικασία, κυρίως κατά την διάρκεια της αγόρευσης του δικηγόρου του βασικού κατηγορουμένου, του Διονύση Βέρρα. Συνήγορος του πρώτου κατηγορούμενου είναι και ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Στην πλειοψηφία τους οι δικηγόροι υπεράσπισης αμφισβήτησαν τις καταθέσεις του θύματος, υποστηρίζοντας ότι είναι προϊόν μυθοπλασίας, λόγω της νοητικής του κατάστασης, λέγοντας πως «είναι κραυγαλέες οι αντιφάσεις στις καταθέσεις του» και υπονοώντας πως καθοδηγούνταν από κάποιους για το τι να καταθέτει.

Νωρίτερα, ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Νίκος Ντουντουλάκης είχε αναφέρει πως «ο Γιάννης δεν πλάθει φανταστικά γεγονότα. Μπορεί να μην ήταν 20 φορές ο βιασμός του, αλλά υπήρξε. Δεν μπορούμε να λέμε αβίαστα ότι το παιδί είναι φαντασιόπληκτο. Άπαντες οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τα αδικήματα όπως καταγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Το παιδί δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και ειδικότερα σεξουαλικής από κανένα. Εμείς δεν καθοδηγούσαμε το παιδί τι να λέει στις καταθέσεις του».

Ο δικηγόρος Ρεθύμνου Γιώργος Δρυγιαννάκης, ο οποίος έχει διοριστεί για να υπερασπιστεί τον πατέρα του Γιάννη, είπε μεταξύ άλλων: «Στις 23 Ιουλίου του ’21 ο εντολέας μου σταυρώθηκε στην συνείδηση της κοινωνίας όταν κρίθηκε κακοποιητικός απέναντι στον Γιάννη. 10 χρόνια τώρα ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά για να φροντίσει τον Γιάννη από τότε που τους εγκατάλειψε η μητέρα. Ο πατέρας έχει εμμονές που τον παρεμποδίζουν να δει την πραγματικότητα. Έχει εμμονές όμως δεν ήρθε εδώ για να πει ψέματα. Και φρόντιζε και αγαπούσε το παιδί του».

Τους δύο ιερείς και τον 42χρονο επίσης κατηγορούμενο, αδερφό του ενός ιερέα εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Βάσω Πανταζή, Μεθόδιος Ματαλλιωτάκης και Κατερίνα Σιαφάκα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί