Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Την προστασία και ανάδειξη του αυτοφυούς δάσους φοινίκων στον Άγιο Νικήτα των Αστερουσίων ζητάει με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.
«Το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα, δίπλα στη Μονή του Αγίου Νικήτα, κοντά στο χωριό Αχεντριάς στα Αστερούσια Όρη, ένα σημείο που αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO, χρειάζεται προστασία» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Πολύ λίγες συστάδες του συγκεκριμένου οικότοπου καταγράφονται στην Κρήτη και με τις κατάλληλες ενέργειες από την πλευρά της Πολιτείας μπορεί να αναδειχθεί και να αποτελέσει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για την ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για το εάν και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου να μην χαθεί αυτός ο σπάνιος οικότοπος.».
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, 18 τύποι οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται στα Αστερούσια Όρη, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO. Ένας από αυτούς είναι το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα, ένα αυτοφυές δάσος φοινίκων Phoenix Theophrasti, σπάνιο και ενδημικό είδος το οποίο απαντάται στην Κρήτη και στην Νοτιοδυτική Τουρκία και προστατεύεται από το Π.Δ. 67/81 και από τη Συνθήκη της Βέρνης, ενώ το ίδιο το φοινικόδασος χαρακτηρίζεται ως οικότοπος προτεραιότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (92/43/ΕΟΚ).
Τα περισσότερα από 800 φοινικόδεντρα έχουν επιβιώσει της βόσκησης κυρίως χάρη στην περίφραξη που έχει τοποθετηθεί από τη δασική υπηρεσία, ωστόσο τίποτα περισσότερο δεν έχει γίνει για την ανάδειξη του ιδιαίτερου κάλλους του αυτοφυούς δάσους καθώς και της περιοχής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε πολύ κοντινό σημείο βρίσκεται ο ιστορικός σπηλαιώδης ναός του Αγίου Νικήτα ο οποίος λειτουργούσε κυρίως ως ερημητήριο και σκήτη πνευματικής άσκησης από τους μοναχούς της Μονής Κουδουμά και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.
Η σχετική Ερώτηση
Θέμα: «Προστασία και ανάδειξη του αυτοφυούς δάσους φοινίκων στον Άγιο Νικήτα των Αστερουσίων Π.Ε. Ηρακλείου»
Όπως είναι γνωστό, 18 τύποι οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται στο νότιο άκρο της Π.Ε. Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα στα Αστερούσια Όρη τα οποία έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO.
Ένας από αυτούς, είναι το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα, δίπλα στη Μονή του Αγίου Νικήτα, κοντά στο χωριό Αχεντριάς. Πρόκειται για ένα αυτοφυές δάσος φοινίκων Phoenix Theophrasti, σπάνιο και ενδημικό είδος το οποίο απαντάται στην Κρήτη και στην Νοτιοδυτική Τουρκία. Το συγκεκριμένο είδος προστατεύεται από το Π.Δ. 67/81, από τη Συνθήκη της Βέρνης και επίσης περιλαμβάνεται στα παραρτήματα II και IV της Οδηγίας των Οικοτόπων, ενώ το ίδιο το φοινικόδασος χαρακτηρίζεται ως οικότοπος προτεραιότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (92/43/ΕΟΚ).
Η πηγή νερού σταθερής παροχής Κεφαλοβρύση προμηθεύει με νερό τα περισσότερα από 800 φοινικόδεντρα τα οποία έχουν επιβιώσει της βόσκησης, κυρίως χάρη στην περίφραξη που έχει τοποθετηθεί από τη δασική υπηρεσία. Ωστόσο, εκτός αυτού, τίποτα περισσότερο δεν έχει γίνει για την ανάδειξη του ιδιαίτερου κάλλους του αυτοφυούς δάσους καθώς και της περιοχής. Επίσης το σημείο στο οποίο βρίσκεται το φοινικόδασος είναι δύσκολα προσβάσιμο, κυρίως μέσω μικρών χωματόδρομων, καθώς είναι το μοναδικό δάσος του είδους του που δεν βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με το φοινικόδασος στο Βάι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολύ κοντινό σημείο, βρίσκεται ο ιστορικός σπηλαιώδης ναός του Αγίου Νικήτα ο οποίος λειτουργούσε κυρίως ως ερημητήριο και σκήτη πνευματικής άσκησης από τους μοναχούς της Μονής Κουδουμά και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.
Με δεδομένο ότι τα Αστερούσια Όρη αποτελούν μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO,
Με δεδομένο ότι τα φοινικοδάση με Phoenix Theophrasti αποτελούν οικότοπους προτεραιότητας,
Με δεδομένο ότι στο νησί της Κρήτης έχουν καταγραφεί μόνο λίγες συστάδες του συγκεκριμένου οικότοπου,
Με δεδομένο ότι το φοινικόδασος βρίσκεται σε σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου για την προστασία και την ανάδειξη του φοινικοδάσους του Αγίου Νικήτα καθώς και του περιβάλλοντα χώρου;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Βαρδάκης Σωκράτης
Ηγουμενίδης Νίκος