«Ξαλάφρωσα, αγαλλίασε η ψυχή μου». Αυτά είναι τα λόγια του Γιάννη Παπαδόσηφου, μόλις σκότωσε τον φονιά του γιου του σαν σήμερα 20 Δεκεμβρίου 1988.
Μέσα στο δικαστήριο απέδωσε αυτός τη δικαιοσύνη, όπως την έμαθε στον τόπο του. Μετά από λίγο τον πλησίασε ένας πατέρας, που του είχαν δολοφονήσει το γιο του και του είπε: «Εσύ ξαλάφρωσες».
Το φονικό για μια γυναίκα
7 Αυγούστου 1983, Ρέθυμνο. Ο 27χρονος Μανώλης Παπαδόσηφος φεύγει από το σπίτι του και πάει να συναντήσει τον Γιάννη Βενιαράκη, στην καφετέρια όπου σύχναζε. Οι δύο άντρες φιλονικούσαν συχνά και αιτία φαίνεται πως ήταν μια γυναίκα. Ο Παπαδόσηφος αποφάσισε να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά τον Βενιαράκη. Ο δεύτερος, όταν τον είδε να έρχεται απειλητικά προς το μέρος του, σηκώθηκε από τη θέση του και ανέβηκε στο πατάρι του μαγαζιού. Οι δύο νέοι έμειναν μόνοι. Μετά από λίγα λεπτά ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο Βενιαράκης είχε πυροβολήσει τέσσερις φορές τον Μανώλη. Τα τραύματα στο στήθος ήταν θανατηφόρα. Ο Γιάννης Βενιαράκης συνελήφθη από τις αρχές και πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια. Πέντε χρόνια αργότερα άσκησε έφεση κατά της απόφασης.
«Δίκασα μόνος μου τον φονιά»
Η δεύτερη δίκη αποφασίστηκε να μεταφερθεί στην Αθήνα, καθώς οι αρχές φοβόντουσαν ότι θα προκληθούν επεισόδια ανάμεσα στις δύο οικογένειες. Στο Εφετείο του Πειραιά η αίθουσα ήταν γεμάτη από μαυροφορεμένους Κρητικούς. Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Παπαφόσηφος, ο πατέρας του Μανώλη. Εξαιτίας του πένθους, είχε αφήσει μακριά τα γένια του. Κατά τη διάρκεια της δίκης, στις 20 Δεκεμβρίου 1988, ο Παπαδόσηφος με ένα σάλτο έφτασε πίσω από τον Βενιαράκη. Έβγαλε ένα όπλο και πυροβόλησε πέντε φορές τον δολοφόνο του γιου του. Οι σφαίρες τρύπησαν το κορμί του Βενιεράκη και καρφώθηκαν στα έδρανα. Μετά το φονικό, ο Γιάννης Παπαδόσηφος μονολόγησε «τώρα λευτερώθηκα». Ο Γιάννης Παπαδόσηφος καταδικάστηκε με την κατηγορία φόνου εκ προμελέτης σε 14 χρόνια φυλάκισης.
Ο «μύθος» με τη γενειάδα
Το όπλο με το οποίο ο Παπαδόσηφος εκτέλεσε τον Βενιαράκη ήταν ένα γερμανικό λούγκερ, που ο ίδιος μαζί με τον πατέρα του είχε αρπάξει από έναν στρατιώτη της Βέρμαχτ κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης. Εντύπωση και ερωτήματα προκάλεσε το γεγονός πώς ο Παπαδόσηφος κατάφερε να περάσει στην αίθουσα του δικαστηρίου οπλισμένος. Ο ίδιος ποτέ δεν το αποκάλυψε και συχνά δήλωνε ότι το είχε πάνω του, αλλά δεν τον έψαξαν οι αστυνομικοί. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας «μύθος», ότι ο Παπαδόσηφος είχε κρύψει το όπλο κάτω από την πυκνή γενειάδα του, που άφησε μετά τον θάνατο του γιου του και οι αστυνομικοί από σεβασμό δεν τον έψαξαν εκεί.
Ο Γιάννης Παπαδόσηφος εξέτισε πέντε χρόνια από την ποινή του και επέστρεψε στο Ρέθυμνο. Πέθανε στις 2 Μαΐου 2012, σε ηλικία 87 ετών. Ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη ούτε μετάνιωσε για τη δολοφονία του Γιάννη Βενιαράκη.