Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ONE VOICE και στον δημοσιογράφο Γ. Κορωναίο η Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στην υπόθεση Καϊλή, για την οποία «ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει μάχη για την εκλογή της στη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε, μεταξύ άλλων ότι «συμπεριφερόταν και ψήφιζε περισσότερο ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρά των Σοσιαλιστών, καθώς ήταν αντίπαλος κάθε συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, έκανε διαρκείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ και πρωτοστατούσε στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο». ]
Υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε να κυριαρχήσει η άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι», και γι’ αυτό «είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ένα πιο στιβαρό πλαίσιο που να αποτρέπει τέτοιου είδους συμπεριφορές». Επιπροσθέτως, συγκρίνοντας την ταχύτητα που έδρασε η βελγική δικαιοσύνη με αυτή που επιδεικνύει η ελληνική, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι «δεν μπορεί κανείς παρά να μελαγχολεί».
Σχετικά με το διπλό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, και της απόπειρας συγκάλυψής του, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε με έμφαση ότι αυτό «έχει ονοματεπώνυμο, κι αυτό είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη». ο οποίος «έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη των παρακολουθήσεων των πάντων. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, θα είχε παραιτηθεί εδώ και μήνες» Αλλά αυτό που δεν κάνει ο ίδιος, όπως υπογράμμισε η Ράνια Σβίγκου, «θα το κάνει ο ελληνικός λαός», που «θα τον στείλει σπίτι του. Και η επόμενη βουλή, που θα έχει προοδευτική πλειοψηφία, θα ρίξει άπλετο φως σε αυτή τη σκοτεινή και δυσώδη αντιδημοκρατική και αντιθεσμική εκτροπή».
Σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό του 16χρονου Ρομά Κ. Φραγκούλη, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «η παράνομη βία και η κατάχρηση εξουσίας από αστυνομικούς» πρέπει να αντιμετωπιστεί «με μια βαθιά μεταρρύθμιση της αστυνομίας», ώστε η ΕΛΑΣ «να ασκεί τον ρόλο της», ο οποίος είναι «να προστατεύει τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών», κι όχι η καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, και ο αυταρχισμός. Αναφερόμενη στην περιθωριοποίηση και τον ρατσισμό, που βιώνει η πλειοψηφία των Ρομά, υπογράμμισε ότι «ευθύνες φέρουν αυτοί που κυβέρνησαν επί δεκαετίες, έπαιρναν εκατομμύρια από ευρωπαϊκά προγράμματα ένταξης, τα οποία «εξαφανίζονταν» στη διαδρομή, και θυμόντουσαν τους Ρομά λίγες μέρες πριν τις εκλογές», υπενθυμίζοντας μια σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις, δράσεις και προγράμματα που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία «το 2019 η ΝΔ τα κατήργησε, εν μια νυκτί».
Αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές, η Ράνια Σβίγκου είπε «θα αναδειχτούμε πρώτο κόμμα», τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα δώσει «έναν σκληρό αγώνα, σε κάθε γωνιά της χώρας, με εκδηλώσεις, συζητήσεις, με διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, μια μάχη πόρτα πόρτα», με όπλο του «ένα συνολικό, συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα, που έχει ως επίκεντρο τις ανάγκες και τις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών», για «να επικρατήσει παντού δικαιοσύνη, για να γυρίσει η ελπίδα και η προοπτική».
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Ράνια Σβίγκου είπε ότι «θα είναι ισχυρά ψηφοδέλτια που θα εκφράζουν τον δυναμισμό, τις διεκδικήσεις, τη δημιουργικότητα της ελληνικής κοινωνίας, του ευρύτερου αριστερού, προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου», θα υπάρχει «ισάριθμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών» και «θα αποτυπώνουν τον ισχυρό, αγωνιστικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα δώσει και θα κερδίσει τη μάχη για να αλλάξει η χώρα».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Την επικαιρότητα μονοπωλεί η σύλληψη Καϊλή στις Βρυξέλλες, η οποία κατηγορείται για δωροδοκία από τις αρχές του Κατάρ. Ποιος θεωρείται ότι ζημιώνεται σε αυτήν τη φάση, πέραν της ίδιας της κας Καϊλή; Το κόμμα της, η Νέα Δημοκρατία, στην οποία χρέωσε ως Δούρειο Ίππο την κα Καϊλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, η χώρα μας, που επανέρχεται στο προσκήνιο με μια υπόθεση χρηματισμού πολιτικού, ή το ίδιο το οικοδόμημα της Ε.Ε. και οι δομές του (λόμπινγκ, αδιαφανείς πρακτικές στην ίδια τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου κλπ);
Δεν είναι τυχαίο ότι, αυτή τη στιγμή, επιχαίρουν η Λεπέν, ο Όρμπαν, οι ακροδεξιοί και οι αντιευρωπαϊστές. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ένα πιο στιβαρό θεσμικό πλαίσιο, που να αποτρέπει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Δεν πρέπει να αφήσουμε να κυριαρχήσει η άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι», η αποστροφή για την πολιτική και την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Κρίνοντας από τους ρυθμούς και το ως τώρα έργο της βελγικής δικαιοσύνης, θεωρώ ότι όλα θα έρθουν στο φως. Ταυτόχρονα, βέβαια, αν συγκρίνουμε το Βέλγιο με όσα συμβαίνουν στα καθ’ ημάς, δεν μπορεί κανείς παρά να μελαγχολεί. Γιατί δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει ότι, ενώ στις Βρυξέλλες λειτούργησαν άψογα τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης, ενώ στο Παρίσι εισαγγελείς κάνουν έρευνα ακόμα και στην έδρα του κόμματος του Προέδρου Μακρόν, εδώ, τους πήρε πέντε μήνες να ερευνήσουν τα γραφεία των εταιριών που εμπορεύονται το Predator, για να τα βρουν άδεια. Δυστυχώς, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Δικαιοσύνη παντού, κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο επίκαιρο.
Όσο για την ίδια την κ. Καϊλή, για την οποία, σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων και διαρροών της εποχής, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει μάχη για την εκλογή της στη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η στάση της ήταν γνωστή από καιρό. Συμπεριφερόταν και ψήφιζε, περισσότερο ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρά των Σοσιαλιστών. Ήταν αντίπαλος κάθε συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, έκανε διαρκείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και πρωτοστατούσε στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Τώρα, βέβαια, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης κάνουν πως δεν την ξέρουν, όπως δεν ξέρουν τίποτα για τις υποκλοπές και για πολλά άλλα. Πάλι καλά που δεν μας είπαν ότι δεν ξέρουν και την κ. Σπυράκη…
Δίπλα στο QatarGate το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που παραμένει για πολλοστή εβδομάδα ψηλά στην ειδησεογραφία και στην πολιτική αντιπαράθεση. Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις κορυφαίων υπουργών αλλά και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ποιο θεωρείτε ότι είναι το κυρίαρχο ζήτημα της υπόθεσης, από τη στιγμή που η γραμμή άμυνας του Μαξίμου είναι «ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε».
Το διπλό σκάνδαλο, αυτό των παρακολουθήσεων κι αυτό της προσπάθειας συγκάλυψης, έχει ονοματεπώνυμο, κι αυτό είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτός έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη των παρακολουθήσεων των πάντων, από πολιτικούς του αντιπάλους και δημοσιογράφους, μέχρι υπουργούς του και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτός έστησε και διηύθυνε, στο πλαίσιο της «Μαξίμου Α.Ε.», έναν οργουελικό μηχανισμό «Μεγάλου Αδελφού». Αυτός προσπάθησε να καλύψει τα πάντα κάτω από το πέπλο ενός δήθεν «απορρήτου». Και αφού όλα τα ψέματα, οι δικαιολογίες, οι θεωρίες συνωμοσίας που καλλιέργησε έπεσαν στο κενό, τώρα κρύβεται και κάνει τον ανήξερο και τον αδαή. Κρύφτηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Ευρωβουλής, κρυβόταν επί πέντε εβδομάδες από τη βουλή, κι όταν επιτέλους εμφανίστηκε, έφυγε σαν τον κλέφτη για να μην απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Και τώρα, φωτογραφίζεται με υπουργούς που παρακολουθούσε, και οι οποίοι σιωπούν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, θα είχε παραιτηθεί εδώ και μήνες. Αλλά αυτό που δεν κάνει ο ίδιος, θα το κάνει ο ελληνικός λαός. Αργά ή γρήγορα, θα τον στείλει σπίτι του. Και η επόμενη βουλή, που θα έχει προοδευτική πλειοψηφία, θα ρίξει άπλετο φως σε αυτή τη σκοτεινή και δυσώδη αντιδημοκρατική και αντιθεσμική εκτροπή.
Ο θανάσιμος τραυματισμός του 16χρονου Ρομά Κ. Φραγκούλη από αστυνομικά πυρά άνοιξε εκ νέου και δραματικά τη συζήτηση για την κατάχρηση εξουσίας και τη χρήση βίας από τους ένστολους. Παράλληλα, επανέφερε κατά τη γνώμη μου συνολικά το ζήτημα αντιμετώπισης των Ρομά από την ελληνική Πολιτεία. Παρά τα δεκάδες εκατομμύρια που δαπανήθηκαν και τις «εθνικές στρατηγικές που εφαρμόστηκαν, οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας και παραμένουν εκτός κοινωνικής συνοχής και πέφτουν θύματα κοινωνικού ρατσισμού.
Βρισκόμαστε μπροστά σε δύο ζητήματα, τα οποία όμως συνδέονται μεταξύ τους. Το ένα, είναι η παράνομη βία και η κατάχρηση εξουσίας από αστυνομικούς. Βία που φτάνει σε θανάσιμους τραυματισμούς, όπως του Κ. Φραγκούλη ή του Ν. Σαμπάνη, κατάχρηση εξουσίας, όπως στην περίπτωση Ινδαρέ και πλήθος άλλων. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια βαθιά μεταρρύθμιση της αστυνομίας, ώστε να μην υπάρχει ασυδοσία και ατιμωρησία. Η αστυνομία οφείλει να ασκεί τον ρόλο της, να προστατεύει τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών. Όχι αυτόν της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, ούτε εκείνο του αυταρχισμού. Γιατί, ιδίως τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή φοβάται τον λαϊκό παράγοντα, αυτή την κατεύθυνση κι αυτές τις πολιτικές εντολές της έχει δώσει. Ο Κ. Μητσοτάκης, ποντάρει στην καταστολή, ενώ, ταυτόχρονα, προσπαθεί να διαλύσει το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, τους θεσμούς στήριξης και μέριμνας για συμπολίτες μας, όπως οι Ρομά. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των Ρομά συμπολιτών μας βρίσκεται ακόμα στο κοινωνικό περιθώριο, ζει σε άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζει καθημερινά όχι μόνο τον κοινωνικό, αλλά και τον θεσμικό ρατσισμό. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για αυτή την κατάσταση. Τις φέρουν αυτοί που κυβέρνησαν επί δεκαετίες, έπαιρναν εκατομμύρια από ευρωπαϊκά προγράμματα ένταξης, τα οποία «εξαφανίζονταν» στη διαδρομή, και θυμόντουσαν τους Ρομά λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην κυβέρνηση, ίδρυσε Ειδική Γραμματεία Ρομά, συγκρότησε ένα συνεκτικό σχέδιο για την ένταξή τους, εξασφάλισε πόρους 150 εκατομμυρίων ευρώ, ίδρυσε 100 Κέντρα Ρομά, έφτιαξε προγράμματα υγείας, εργασίας, μετεγκατάστασης. Το 2019 η ΝΔ τα κατήργησε όλα, εν μια νυκτί. Γι’ αυτό λέμε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, κι ότι μπορεί να αλλάξει μόνο από μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη και τις ανάγκες όλων των πολιτών, και όχι μόνο των οικονομικά ισχυρών και των «ημετέρων».
Το 2023 είναι εκλογικό έτος και με την αλλαγή του χρόνου εισερχόμαστε και τυπικά σε προεκλογική περίοδο, στην αφετηρία της οποίας, δημοσκοπικά τουλάχιστον, φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατίας διατηρεί το πλεονέκτημα, και μάλιστα υπό το βάρος υποθέσεων όπως οι παρακολουθήσεις, η εισπρακτική εταιρεία Πάτση κα. Θεωρείτε πως μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση; Πού θα επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να αλλάξουν τα δεδομένα;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ένα μίγμα νεοφιλελεύθερων εμμονών, αυταρχισμού, αντιθεσμικών εκτροπών, διαπλοκής και στήριξης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Γιατί την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης στήνει αυτί και παρακολουθεί τους πάντες, κάποια στελέχη του βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για business, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τους λογαριασμούς του ρεύματος, των καυσίμων, του σούπερ μάρκετ, με την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια. Και την ίδια στιγμή, η δημόσια Παιδεία και η δημόσια Υγεία διαλύονται, για να αυξήσουν τα κέρδη τους ιδιώτες σχολάρχες και κλινικάρχες. Ο φόβος και η ανασφάλεια για το μέλλον, έχουν δώσει πια τη θέση τους στην οργή. Κι αυτό το βλέπουμε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπου κι αν πάμε. Και θα φανεί και στις επόμενες εκλογές, από τις οποίες θα αναδειχτούμε πρώτο κόμμα. Θα δώσουμε έναν σκληρό αγώνα, σε κάθε γωνιά της χώρας, με εκδηλώσεις, συζητήσεις, με διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες μια μάχη πόρτα πόρτα, με όπλο μας ένα συνολικό, συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα, που έχει ως επίκεντρο τις ανάγκες και τις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Με προτάσεις και θέσεις που θα πείσουν όσους κι όσες απογοητεύτηκαν και απέχουν από τα κοινά, με συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις για την ακρίβεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τη στεγαστική κρίση, τη συρρίκνωση της παραγωγής, και φυσικά, τη δημοκρατική εκτροπή. Για να επικρατήσει παντού δικαιοσύνη, για να γυρίσει η ελπίδα και η προοπτική.
Την ευθύνη για τις εισηγήσεις των ονομάτων, που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τη σηκώσατε κυρίως εσείς, ως γραμματέας του κόμματος, με τον κ. Βασιλειάδη και τον κ. Καλογήρου. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και τι σηματοδοτούν ώστε να είναι «ελκυστικά» στους ψηφοφόρους;
Θα είναι ισχυρά ψηφοδέλτια που θα εκφράζουν τον δυναμισμό, τις διεκδικήσεις, τη δημιουργικότητα της ελληνικής κοινωνίας, του ευρύτερου αριστερού, προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου. Θα περιλαμβάνουν ανθρώπους με εμπειρία και διαδρομή στο χώρο τους, επιστήμονες και συνδικαλιστές, αγρότες και μικρομεσαίους, με παρουσία στην αυτοδιοίκηση, στα κινήματα, στον πολιτισμό, σε τοπικούς αγώνες.
Νέους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, από τη γενιά της κρίσης, της ανεργίας και της επισφάλειας. Ψηφοδέλτια στα οποία, σημειωτέον, θα υπάρχει ισάριθμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών, και τα οποία θα αποτυπώνουν τον ισχυρό, αγωνιστικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα δώσει και θα κερδίσει τη μάχη για να αλλάξει η χώρα.