Με ονομαστική φανερή ψηφοφορία ολοκληρώνεται το βράδυ, η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η συνεδρίαση αρχίζει με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και από το μεσημέρι, και μετά, θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, με πρώτο τον Γ. Βαρουφάκη, ενώ θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τον Αλέξη Τσίπρα και πριν την ομιλία του πρωθυπουργού.
Η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη
Σήμερα αναμένεται μια νέα αναμέτρηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο (άρα είναι ενδεχόμενο να ανακοινωθούν πρόωρες εκλογές από τον πρωθυπουργό ακόμα και σήμερα), το σκάνδαλο των υποκλοπών να στοιχειώνει την κυβέρνηση και τα νέα από τις Βρυξέλλες να μην είναι τα καλύτερα τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τη Ν.Δ. (υπόθεση Σπυράκη) προδιαθέτουν για μια νέα σύγκρουση μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του πρωθυπουργού εφάμιλλη ίσως εκείνης πριν από δέκα μέρες στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ.
Δείτε επίσης:
Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τερζής στην ΕΦ.ΣΥΝ., τελευταία φορά που οι δυο αντίπαλοι συναντήθηκαν στη Βουλή γίναμε μάρτυρες της άρον άρον αποχώρησης του πρωθυπουργού από τη διαδικασία, χωρίς να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για το αν γνωρίζει ή όχι ότι παρακολουθούνται οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης. Από τότε έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία, κυρίως η αποκάλυψη των ντοκουμέντων σύμφωνα με τα οποία ο Κωστής Χατζηδάκης βρισκόταν σε καθεστώς παρακολούθησης τουλάχιστον για 14 μήνες από την ΕΥΠ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μόνο που είχε καταφέρει να ψελλίσει τότε για τον υπουργό του ήταν η αναφορά στα 30 χρόνια που γνωρίζονται και πορεύονται πολιτικά και πως φυσικά ο ίδιος δεν είχε γνώση για κάτι τέτοιο.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως αν ο Αλέξης Τσίπρας πίεσε μία φορά τον πρωθυπουργό εκείνη τη μέρα, θα κάνει το ίδιο σήμερα και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση υπό το φως των νέων δεδομένων. Mεσοβδόμαδα εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με αφορμή τις υποκλοπές έκανε λόγο για «εγκληματική οργάνωση που λειτουργούσε υπό τον πρωθυπουργό», ενώ προέβη και στην εκτίμηση ότι μετά τον προϋπολογισμό είναι πολύ πιθανό να μην ξανανοίξει η Βουλή με το σκεπτικό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να καταφύγει στις κάλπες για να σταματήσει τη φθορά της κυβέρνησης όπως αυτή καταγράφεται ελέω του σκανδάλου και των συνεπειών του. Το πόσο μακριά θα τραβήξει το σκοινί ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου θα εξαρτηθεί και από τη στάση του ίδιου του πρωθυπουργού. Προσώρας πάντως το Μαξίμου δεν φαίνεται να αλλάζει ρότα ως προς το θέμα και το πιο πιθανό είναι πως θα έχουμε μια επανάληψη του αφηγήματος ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτε για τα όσα γίνονταν στην ΕΥΠ.
Σκάνδαλα και διαφθορά
Πέρα από το θέμα των υποκλοπών, το αφήγημα που θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στόχο να αναδείξει τη διαφθορά της κυβέρνησης. Θα θυμίσει, δηλαδή, και πάλι τη φάμπρικα των απευθείας αναθέσεων σε «ημέτερους» (πρακτική που συνεχίζεται έως σήμερα και ας έχει τελειώσει ουσιαστικά η πανδημία), το σκάνδαλο Πάτση και τα «κόκκινα» δάνεια, το αλισβερίσι της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες και με θύματα τους δανειολήπτες και βέβαια θα προταθεί και πάλι το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό παίζει το παιχνίδι των μεγάλων εταιρειών στα ζητήματα της ενέργειας και του αυξημένου κόστους ζωής. «Ζούμε μια αισχροκέρδεια made in Greece», είπε χαρακτηριστικά στη Λαμία ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες μέρες.
Τέλος, υπάρχει και το θέμα της Μαρίας Σπυράκη. Η ευρωβουλεύτρια της Ν.Δ. έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και παρά τις αρχικές, ήπιες αντιδράσεις και διαρροές που έγιναν την Πέμπτη, η κίνηση να τη θέσουν εκτός ψηφοδελτίου και κόμματος έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεσή της δείχνει ότι στο Μαξίμου φοβούνται τα χειρότερα. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει καλά η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά συνέπεια στο κεφάλαιο «διαφθορά» το εν λόγω στέλεχος θα έχει περίοπτη θέση.