Ημέρα εξελίξεων για το σκάνδαλο Qatargate που έχει προκαλέσει τριγμούς στις Βρυξέλλες, με τους τέσσερις συλληφθέντες από τις βελγικές αρχές (ανάμεσά τους και η Εύα Καϊλή) να παρουσιάζονται ενώπιον του προδικαστικού τμήματος, το οποίο θα κρίνει εάν θα υπάρξει προφυλάκιση, ή θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την έναρξη της δίκης.
Η συνήγορος της Εύας Καϊλή στην Αθήνα υποστηρίζει ότι ήταν εντολοδόχος της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο δικηγόρος της στο Βέλγιο επεσήμανε ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία δήλωση πριν πάει στις δικαστικές
αρχές.
Την Τρίτη, η Ευρωβουλή αποφάσισε κατά συντριπτική πλειοψηφία την καθαίρεσή της από τα καθήκοντα της αντιπροέδρου. Η απόφαση ελήφθη με 625 υπέρ σε σύνολο 628 ψηφισάντων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες των βελγικών αρχών για την υπόθεση.
Δείτε επίσης:
Η Ολομέλεια του ΕΚ επικύρωσε την παύση της Καϊλή από την αντιπροεδρία
Τα χρήματα που κατασχέθηκαν από Καϊλή-Παντζέρι – Η φώτο που έδωσε η αστυνομία Βελγίου
Το μεσημέρι της Τρίτης, η Le Soir έφερε στο φως της δημοσιότητας φωτογραφία από τα ποσά που κατάσχεσαν οι αρχές από τα σπίτια της Εύας Καϊλή και του Αντόνιο Παντσέρι στις Βρυξέλλες, με τα ποσά να ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ.
«Κατά τις έρευνες στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, στη βαλίτσα του πατέρα της, αλλά και στο σπίτι του Ιταλού, πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι εντοπίστηκαν πάνω από 1.500.000 ευρώ», σημείωσε η βελγική η Le Soir.
Στο μεταξύ, οι αρχές προχωρούν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στο Ευρωκοινοβούλιο, σε ευρωβουλευτές και συνεργάτες, με το σφράγισμα γραφείων και τις κατασχέσεις των υπολογιστών να προχωρούν σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν περισσότερα στοιχεία για το Qatargate.
Παράλληλα, σφραγίστηκε το γραφείο της Μισέλ Ριό, αξιωματούχου που εργάζεται στην υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με το Politico.
Κάνει την ανήξερη για τα 750.000 ευρώ που βρέθηκαν σπίτι της!
Τα πρώτα σημάδια της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει η Εύα Καϊλή για τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει για διαφθορά ξέπλυμα μαύρου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έδωσε ο δικηγόρος της στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ενώ το βάρος κατά την κλειστή ακρόαση που θα γίνει από τους Βέλγους δικαστές έχει αναλάβει ελληνικής καταγωγής δικηγόρος της, Αντρέ Ριζόπουλος, που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.
Μια κλειστή ακρόαση που ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος πρότεινε στους συνηγόρους της στις Βρυξέλλες να ζητήσουν αναβολή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη καθώς απεργούν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων στο Βέλγιο και για το λόγο αυτό μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης.
Το ερώτημα είναι εάν η Εύα Καϊλή θα προφυλακιστεί μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή της ή θα αφεθεί ελεύθερη με όρους όπως περιορισμός κατ΄οίκον ή με «βραχιολάκι» λόγω και του θέματος με τη 2χρονη κόρη της και με το δεδομένο ότι ο σύντροφός της και πατέρας της ανήλικης είναι επίσης κρατούμενος.
Από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του εν Ελλάδι δικηγόρου τους η Εύα Καϊλή ισχυρίζεται ότι είναι αθώα και υποστηρίζει για τις βαρύτατες και ατιμωτικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει τα εξής:
-Κάνει την ανήξερη για τα χρήματα, για τα πάνω από 750.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της και στα χέρια του πατέρα της Αλέξανδρου Καϊλή. Επί της ουσίας «δείχνει» τον σύντροφό της Φρανσέσκο Τζόρτζι για τα χρήματα
-Αρνείται ότι ανέλαβε προσωπικά πρωτοβουλία για τη «σύσφιξη» των σχέσεων ΕΕ-Κατάρ και ότι δωροδοκήθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους Καταριανούς. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δικηγόρος της στην Ελλάδα «Η θέση της είναι ότι δεν δεχόταν δωροδοκίες, είναι αθώα, το Κατάρ δεν την είχε ανάγκη, δεν χρειαζόταν να τη δωροδοκήσει, δεν είχε τίποτα να προσφέρει στο Κατάρ»
-Επιτίθεται στην Ρομπέρτα Μέτσολα, λέγοντας πως βρέθηκε στο Κατάρ για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέϊτ, Ομάν.
-«Δείχνει» ακόμα τρεις υψηλά ιστάμενους ευρωπαίους αξιωματούχους και συγκεκριμένα: τον Έρικ Μάρκαρντ, Γερμανός Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE, ως υπέυθυνο για την επίσημη εισήγηση για το Κατάρ. Την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, και τον ανώτατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόζεφ Μπορέλ, ως τα πρόσωπα που ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την προσέγγιση με το Κατάρ εκ μέρους της Κομισιόν για την προώθηση των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέϊτ, Ομάν.