Ο χορός ψαλτών «Οι Κρήτες Μαΐστορες» στο πανηγύρι της σιναϊτικής ερήμου (φωτο)

Το αρχαίο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, πανηγύρισε και εφέτος τη μνήμη της πολιούχου Αγίας Αικατερίνης στις 25 Νοεμβρίου με το Ιουλιανό (παλαιό) ημερολόγιο, 8 Δεκεμβρίου με το Γρηγοριανό (νέο) ημερολόγιο.

Για το σκοπό αυτό, προσκλήθηκε από τη Σύναξη των Πατέρων της Μονής να ψάλλει κλιμάκιο του χορού ψαλτών «Οι Κρήτες Μαΐστορες», υπό τον Χοράρχη κ. Αντώνιο Πλαΐτη, Άρχοντα Υμνωδό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγίτσα) Μασταμπά, Ηρακλείου Κρήτης.

Οι ψάλτες, μαζί με μια μικρή ομάδα προσκυνητών από την Ελλάδα, αφίχθηκε στη Μονή τα ξημερώματα της παραμονής της εορτής, μετά από ένα πολύωρο αεροπορικό και οδικό ταξίδι. Μετά την ορθρινή ακολουθία, τους προσκυνητές υποδέχθηκε ο Οικονόμος π. Δανιήλ ως υπεύθυνος της φιλοξενίας η οποία αποδείχθηκε αβραμιαία. Ακολούθησε κέρασμα στο Σαλόνι όπου έγινε η γνωριμία με τον Δικαίο π. Πορφύριο, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανό που λόγω ασθενείας βρισκόταν στην Ελλάδα, και τους υπόλοιπους πατέρες της αδελφότητας.

Η ώρα 19:00 ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες στην σιναϊτική γρανιτένια έρημο και προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, άρχισε με κάθε επισημότητα η ακολουθία του Εσπερινού, στο -κατάφωτο από το ιλαρό φως των δεκάδων καντηλιών- Καθολικό.

Ανήμερα της εορτής, η ώρα 05:00, ξεκίνησε η ορθρινή ακολουθία και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία και η Λιτανεία πέριξ του Ιουστινιάνειου Καθολικού, εμπρός από την Αγία Βάτο και το πηγάδι του Μωυσέως. Κατά τις μακρές και κοπιώδης ακολουθίες της εορτής που διήρκησαν περισσότερο από 10 ώρες, εψάλησαν πανηγυρικά και έντεχνα (χωρίς ψαλτικές μεγαλοστομίες και εντυπωσιασμούς) κλασσικά μέλη σπουδαίων μελοποιών των τελευταίων τριών αιώνων. Μετά το πέρας των ακολουθιών το μεγάλο πλήθος των προσκυνητών από κάθε μεριά του κόσμου, οι πατέρες της Μονής και ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος εξέφρασαν παντοιοτρόπως τις ευχαριστίες και την ευαρέσκειά τους προς τον χοράρχη κ. Πλαΐτη και τα μέλη του χορού για την εν γένει παρουσία τους, με την οποία τίμησαν την μακραίωνη ασκητική και μουσική παράδοση του τόπου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι προσκεκλημένοι ψάλτες φιλοξένησαν και συνέψαλλαν με αραβόφωνους από την παραλιακή πόλη της Ραϊθού, που διακονούν στο εκεί Σιναϊτικό Μετόχι του Αγίου Γεωργίου.

Το απόγευμα της εορτής εψάλλει με απλότητα ο μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση της Αγίας σε κλίμα κατάνυξης, ενώ ακολούθησε η προσκύνηση των ιερών λειψάνων της Πανσόφου Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης. Τις επόμενες δύο ημέρες, τα μέλη του χορού ψαλτών «Οι Κρήτες Μαΐστορες» έψαλλαν σε όλες τις ακολουθίες, κατά τις οποίες εναλλάσσονταν οι πρώτοι των αναλογίων κατά την τάξη της Μονής.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, η ομάδα των δεκατεσσάρων ψαλτών και προσκυνητών ξεναγήθηκε στους χώρους της Μονής. Πρώτα τους υποδέχθηκε στη Βιβλιοθήκη, την αρχαιότερη εν λειτουργία του κόσμου, ο βιβλιοφύλακας π. Ιουστίνος. Αρχαίοι και μεσαιωνικοί χειρόγραφοι κώδικες, παλαίτυπα και αρχέτυπα έντυπα βιβλία επέτρεψαν στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον βιβλιακό πλούτο της Μονής, στις σελίδες του οποίου σώζεται η χειρόγραφη παράδοση αιώνων και ένας ανεκτίμητος πλούτος πληροφοριών. Κατόπιν ξεναγήθηκαν από τον Σκευοφύλακα π. Ησύχιο σε ένα από τα σπουδαιότερα μικρά μουσεία στον κόσμο, όπου μεταξύ άλλων εκθεμάτων περιλαμβάνονται τμήμα του Σιναϊτικού κώδικα -το αρχαιότερο αντίγραφο της Καινής Διαθήκης- από τον 4ο αιώνα, καθώς και η απείρου κάλλους εγκαυστική εικόνα του Κυρίου από τον 6ο αιώνα. Ακολούθησε ξενάγηση στο Καθολικό από τον π. Νήφωνα, ο οποίος αφού περιέγραψε αναλυτικότατα το Καθολικό όπου δεσπόζει το ψηφιδωτό της Μεταμορφώσεως του 6ουαιώνα, αφηγήθηκε με τρόπο βιωματικό την ιστορία του τόπου -από την εποχή του Προφήτη Μωυσή μέχρι της ημέρες μας. Ακολούθησε προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Βάτου, όπου οι πάντες προσέρχονται ανυπόδητοι, μιμούμενοι τον Προφήτη Μωυσή που κλήθηκε από τον Θεό να βγάλει τα υποδήματά του γιατί «ὁ γὰρ τόπος ἐν ᾧ ἕστηκας γῆ ἁγία ἐστίν»

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου ο π. Μιχαήλ ανέλαβε την ξενάγηση στο Κοιμητήριο όπου και το άφθαρτο, σε στάση προσευχής, λείψανο του Οσίου Στεφάνου του Σιναΐτου. Αργότερα, μέλη της ομάδας επισκέφθηκαν πεζή το ασκητήριο των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης στα 1.900 μέτρα υψόμετρο -απέναντι από την κορυφή του όρους του Δεκαλόγου όπου ασκήτεψε ο σύγχρονος Άγιος Παΐσιος, ενώ άλλοι συμμετείχαν σε αγροτικές εργασίες στο περιβόλι της Μονής έξω από τα τείχη.

Κάθε προσκύνημα στους Αγίους Τόπους υπομνηματίζει σε όλους την προτεραιότητα της ενασχολήσεως με τα μεγάλα και αιώνια, στους δε ψάλτες την υποχρέωση να ψάλλουν κατά δύναμη σεμνά και έντεχνα τη δόξα Του.

Ευάγγελος Θεοδώρου

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί