Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή, που αφορούσε την υποστελέχωσή του.
Ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε ότι από τις 42 οργανικές θέσεις της ιατρικής υπηρεσίας είναι κενές παραπάνω από τις μισές, στη νοσηλευτική υπηρεσία από τις 101 είναι κενές οι 37, στο διοικητικό – οικονομικό προσωπικό από τις 56 είναι κενές οι 25, στο προσωπικό καθαριότητας από τις 10 θέσεις είναι κενές οι μισές.
Με βάση τα παραπάνω, σημείωσε ότι οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν σοβαρά εμπόδια για την πλήρωση της βάρδιας, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και οδηγώντας σε εξόντωση τους εργαζόμενους.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε την ανάγκη άμεσων προσλήψεων και την ενίσχυση του νοσοκομείου για τις λαϊκές οικογένειες της Ιεράπετρας, σε μια περιοχή η οποία εκτός από τον ντόπιο πληθυσμό συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό εργατών γης, ενώ τη θερινή περίοδο εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό τουριστών, καθώς και εργαζόμενους από όλη την Ελλάδα που δουλεύουν σε τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η λειτουργία του νοσοκομείου είναι κρίσιμη ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους των χωριών της υπαίθρου, λόγω της δυσκολίας μετακίνησης στην πρωτεύουσα του νομού.
Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του Νοσοκομείου Ιεράπετρας με το απαιτούμενο μόνιμο επιστημονικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό και για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές και στον εξοπλισμό, ώστε να παρέχει δωρεάν και απρόσκοπτα όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες νοσοκομειακής φροντίδας για τον λαό της περιοχής.
Η υφυπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, αφού παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα όπου δεν υπάρχουν τάχα ελλείψεις, έκανε λόγο για «Κέντρο Υγείας-Νοσοκομείο», προσπαθώντας να ρίξει τον πήχη των αναγκών στελέχωσης. Μάλιστα, ισχυρίστηκε προκλητικά πως «η ιατρική έχει προχωρήσει» και δεν υπάρχουν «πόλεις φέουδα όπως στον Μεσαίωνα, που κάθε πόλη είχε δικό της», εννοώντας ότι πρόκειται για «μεσαιωνική» αντίληψη μεγάλες πόλεις να έχουν δικό τους νοσοκομείο…, δείχνοντας ακόμα μια φορά τι θεωρεί η κυβέρνηση σύγχρονο για την υγεία του λαού.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ. Συντυχάκη