Το Γαλλικό Πρακτορείο και αρκετά βελγικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στους 4 συλληφθέντες – Η επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας του Βελγίου
Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει Εύα Καϊλή για εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο καθώς και αρκετά βελγικά ΜΜΕ.
#BREAKING Four held and charged in EU parliament graft probe: prosecutors pic.twitter.com/xdlt3uRe0y
— AFP News Agency (@AFP) December 11, 2022
«Βόμβα» από τη βελγική εφημερίδα L’ Echo καθώς ανέφερε πρώτη ότι φυλακίστηκε η Εύα Καϊλή για εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δικαστής απήγγειλε κατηγορίες και φυλάκισε τέσσερα άτομα για εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή είναι μία από αυτές.
Λίγο νωρίτερα η εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε πως απ’ τα έξι συνολικά άτομα που προσήχθησαν την Παρασκευή και ανακρίθηκαν για την υπόθεση, τα τέσσερα παραμένουν υπό καθεστώς κράτησης, ενώ τα άλλα δύο αφέθηκαν ελεύθερα.
Δεν είχε γίνει επισήμως γνωστό αν η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα σε αυτούς που τελούν υπό κράτηση ή ελεύθερη.
Πάντως η L’ Echo αναφέρει ότι η Καϊλή είναι στη φυλακή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά
Δείτε:
Εύα Καϊλή: Συνελήφθη και ερευνάται για διαφθορά – Διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ
Παύεται από τα καθήκοντα της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου η Καϊλή
Τελικά, τίνος είναι η Καϊλή βρε παιδιά; – Η αλληλο-στήριξη με Μητσοτάκη σε όλα τα κρίσιμα
Σήμερα οι ανακοινώσεις των βελγικών αρχών για την Καϊλή και το σκάνδαλο
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εισαγγελίας του Βελγίου:
«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους προχθές, Παρασκευή, στο πλαίσιο της ευρείας έρευνας της
Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας και της ομοσπονδιακής αστυνομίας.
Υπάρχουν υποψίες ότι καταβλήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική ή/και στρατηγική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του.
Τέσσερα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον δικαστή.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε έρευνα χθες το βράδυ γύρω στις 8 μ.μ. στο σπίτι ενός δεύτερου ευρωβουλευτή.
Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες προς το παρόν.
Ο Τύπος θα ενημερώνεται για κάθε νέα εξέλιξη με δελτίο Τύπου».
Εκτός προεδρείου και ΠΑΣΟΚ η Εύα Καϊλή
Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων η Εύα Καϊλή τέθηκε προσωρινά εκτός του προεδρείου του Ε.Κ., μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η ευρωβουλευτής διαγράφηκε εξάλλου άμεσα απ’ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ανεστάλη η συμμετοχή της στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, μόλις «έσκασε» σαν βόμβα το θέμα.
«Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις αντιπροσωπείες στην Εύα Καϊλή υπό την ιδιότητά της ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέτσολα, Γιούρι Λας.
Για την Εύα Καϊλή ο βελγικός Τύπος γράφει ότι βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, ενώ κυκλοφορούν και πληροφορίες πως έπιασαν τον πατέρα της με χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα. Συνολικά πάντως έρευνες έγιναν σε 16 τοποθεσίες και τα χρήματα που βρέθηκαν ανέρχονται σε 600.000 ευρώ.
Για την υπόθεση συνελήφθη την Παρασκευή και ο Ιταλός σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος παλαιότερα ήταν συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Παντζέρι. Τον Παντζέρι μάλιστα τον εμφανίζουν ως «εγκέφαλο» του σκανδάλου, ενώ υπό κράτηση τέθηκαν (στο Μπέργκαμο της Ιταλίας) για συνέργεια στην υπόθεση, η σύζυγος και η κόρη του.
Την Παρασκευή συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Λούκα Βιντσεντίνι, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».
Η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».
Μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις δεν πρέπει πια να προκαλεί και τόσες απορίες η μνημειώδης ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά την οποία προέβη σε τρομερές δηλώσεις στήριξης προς το Κατάρ, λέγοντας πως είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα.