Την απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων επικαλείται, σε απάντηση του, επί της αναφοράς του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Βαρδάκη, το Υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας ερείπια, χωρίς χαρακτηριστικό ενδιαφέρον οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και σε καμία περίπτωση μνημεία, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ασφεντηλιά του Δήμου Φαιστού.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρδάκης είχε προχωρήσει σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ανάδειξη των εγκαταστάσεων που διασώζονται από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή της Μεσαράς, τονίζοντας ότι πρόκειται για ζωντανά μνημεία του γεωπολιτικά στρατηγικού ρόλου που έπαιξε και παίζει το νησί διαχρονικά.
Μεγάλη απορία όμως μας δημιουργείται γιατί η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ εμμένει στην άρνηση της και μάλιστα χωρίς να τεκμηριώνει και να αποσαφηνίζει πλήρως την απόρριψη της αίτησης θεραπείας του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς. Την ώρα μάλιστα που η υπουργός κα Μενδώνη σε απάντησή της, σε επίκαιρη ερώτηση συναδέλφου το 2021, είχε επισημάνει πως «το Υπουργείο Πολιτισμού ενδιαφέρεται για την ανάδειξη του λατομείου/σπηλαίου του Λαβυρίνθου στην περιοχή της Μεσαράς, σε συνδυασμό και με τις άλλες εγκαταστάσεις, στα πλαίσια της λογικής της ανάδειξης του ιστορικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα χωριά του τόπου μας βίωσαν την φρίκη του πολέμου και της καταστροφής από πρώτο χέρι. Άνθρωποι μαρτύρησαν και χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους. Ο καθένας από εμάς οφείλει να διατηρεί ζωντανή την ιστορική μνήμη των φρικαλεοτήτων και της θυσίας των ηρώων μας. Ευελπιστούμε το ΥΠΠΟΑ να λάβει σοβαρά υπόψη του, την αίτηση ακύρωσης επί της απορριπτικής απάντησης του ΥΠΠΟΑ στην αίτηση θεραπείας, που υπέβαλε το Δίκτυο τις 11 Νοεμβρίου 2022, προσκομίζοντας νέα στοιχεία και ζητώντας την επανεξέταση του χαρακτηρισμού του κατοχικού γερμανικού στρατοπέδου των Πιτσιδίων, του μοναδικού σωζόμενου στο σύνολό του στην Κρήτη, ως ιστορικού τόπου.»