Στο φλέγον ζήτημα με τις αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων και με τα χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το Κιλκίς, όπου βρέθηκε σήμερα για περιοδεία, τονίζοντας ότι οι τράπεζες, μέσα σε συνθήκες κρίσης έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. μέσα στον χρόνο η κάθε μία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό καταγγέλλοντας πως είναι «αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν μπορεί απλά να συζητά με τους τραπεζίτες. Ο Έλληνας φορολογούμενος τις έχει πληρώσει χρυσάφι τις τράπεζες. Με διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά και με τον αναβαλλόμενο φόρο, διότι οι τράπεζες ως γνωστόν δεν πληρώνουν φόρους. Δεν μπορεί να έχουν κέρδη 1 δισ. η κάθε μία και να κυνηγούν τους δανειολήπτες να τους πιάνουν από το λαιμό».
«Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι έγινε και στην Ισπανία. Δεν λέμε πράγματα παράλογα. Με έναν έκτακτο φόρο και με μία νομοθετική παρέμβαση που θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες» είπε και υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ότι αν το κόμμα του εκλεγεί στις επόμενες κάλπες θα κάνει για να επιστρέψει επιτέλους στον τόπο η δικαιοσύνη.
Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή ρεύματος που χρεώνουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας δυστυχώς έχει την μεγαλύτερη απόκλιση στην τιμή που ορίζει ο παραγωγός στο χωράφι από την τιμή που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι στο σούπερ μάρκετ. Και ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει από τα ακριβότερα επιτόκια χορηγήσεων και χιλιάδες δανειολήπτες μέσα σε αυτή την κρίση δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
»Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Μπορεί ένα μέρος της ακρίβειας να είναι όπως λέμε εισαγόμενο λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου, όμως η αισχροκέρδεια στη χώρα δεν είναι εισαγόμενη. Είναι γέννημα θρέμμα της πολιτικής Μητσοτάκη» υπογράμμισε και επανέλαβε την κριτική του στην κυβέρνηση γιατί «εν μέσω της ενεργειακής κρίσης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ, έχει αφήσει τις τράπεζες και τα funds ανεξέλεγκτα να απειλούν τα σπίτια και να δημιουργούν συνθήκες λεηλασίας στη μεσαία τάξη που υποτίθεται θα προστάτευε».