Φαίνεται να έχει εισπράξει από το 2014 μέχρι το 2021 συνολικά 29.849,03 ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στην Ελλάδα»
Τη ροή των χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής την περίοδο 2014-2021, αναδεικνύει μεγάλη έρευνα από 11 δημοσιογραφικούς οργανισμούς, με τη συμμετοχή των Reporters United. Στην έρευνα γίνεται ειδική αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έχει λάβει περίπου 30.000 ευρώ από το 2014.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύουν στην Ελλάδα οι Reporters United συνολικά, την περίοδο 2014 – 2021 έχουν δοθεί στη χώρα 21,3 δισ. ευρώ περίπου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι 8 στους 10 δικαιούχους που εισέπραξαν τα περισσότερα χρήματα ανά συνολικό ποσό επιδότησης «είναι ως επί το πλείστον κρατικοί οργανισμοί και περιφερειακές εταιρείες του Δημοσίου, ενώ και στις επόμενες θέσεις συναντά κανείς αγροτικούς συνεταιρισμούς, μεγάλες αγροτικές ή κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά σπάνια αγρότες».
Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι μόνο δύο δικαιούχοι στους δέκα είναι φυσικά πρόσωπα και όπως σημειώνουν οι RU, ενδεχομένως να πρόκειται και για το ίδιο πρόσωπο και να υπάρχει έτερη εγγραφή με καταχώρηση παρόμοιων στοιχείων. Με λίγα λόγια τα περισσότερα χρήματα από την ΕΕ, δεν φτάνουν στους άμεσα εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα.
Αναφορικά με την πρώτη περίπτωση, ανάμεσα στους επιδοτούμενους που εισέπραξαν τα μεγαλύτερα ποσά βρίσκεται η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ), η οποία βρίσκεται υπό την επίβλεψη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στην ίδια λίστα καταγράφονται επίσης κρατικοί φορείς όπως η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων / ΟΣΥΕ, που το 2014 εισέπραξε 52 εκατ. ευρώ για την παροχή κυρίως υπηρεσιών σε αγρότες.
«Γενικά, κάθε χρονιά από το 2014 μέχρι το 2020, οι 10 πιο ευεργετημένοι δικαιούχοι των επιδοτήσεων είναι στη συντριπτική πλειοψηφία, συνεταιρισμοί, εταιρείες και κρατικοί φορείς» σημειώνουν οι Reporters United προσθέτοντας ότι τα ποσά των αγροτικών ενισχύσεων προς την Ελλάδα δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη αύξηση από χρονιά σε χρονιά στο διάστημα που εξετάζεται, με τον μέσο όρο της ενίσχυσης κατά έτος να αγγίζει τα 2,67 δισ. ευρώ.
Οι επιδοτήσεις που έλαβε ο πρωθυπουργός
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και στις αγροτικές επιδοτήσεις που εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι δεν κάνει κάτι παράνομο και προφανώς κάνει χρήση των δικαιωμάτων που προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
9⃣ Μεταξύ των δικαιούχων αγροτικών επιδοτήσεων είναι και ο Κ. Μητσοτάκης.
🔎 Σύμφωνα με την έρευνα, την περίοδο 2014-2021 ο πρωθυπουργός εισέπραξε 29.849,03 € σε επιδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης της 🇪🇺 Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Τα ποσά ανά έτος 👇👇👇 pic.twitter.com/a9QJDEdVZT
— Reporters United (@reporters_gr) December 2, 2022
«Σύμφωνα με την ανάλυση της βάσης δεδομένων και των στοιχείων που προέρχονται από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει εισπράξει από το 2014 μέχρι το 2021 συνολικά 29.849,03 ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στην Ελλάδα» τονίζουν οι Reporters United εξηγώντας ότι πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Ειδικότερα, από τα στοιχεία προκύπτει πως μέσω των καθεστώτων ενίσχυσης της ΚΓΠ, ο κ. Μητσοτάκης έχει λάβει:
- 2014: 4.108,50 ευρώ
- 2015: 3.840,61 ευρώ
- 2016: 3.154,79 ευρώ
- 2017: 3.464,50 ευρώ
- 2018: 3.327,78 ευρώ
- 2019: 3.388,32 ευρώ
- 2020: 4.301,22 ευρώ
- 2021: 4.263,31 ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση με τις αγροτικές επιδοτήσεις του πρωθυπουργού είχε αποκαλύψει το περασμένο καλοκαίρι το Documento, σύμφωνα με το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης είχε λάβει για το 2020 και το 2021 περίπου 8.500 ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις, κάτι που επιβεβαιώνει και η εν λόγω έρευνα.
Σημειώνεται δε ότι στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, εντοπίζονται καλλιέργειες, αγροτεμάχια, βοσκοτόπια, αγροκτήματα και δενδροκαλλιέργειες στην Κρήτη και σε άλλα νησιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Reporters United επικοινωνία με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σχετικά με την εν λόγω έρευνα, αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Τσιόδρας επανέλαβε όσα είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περί ιστορικού δικαιώματος του πρωθυπουργού. Ωστόσο στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο και ότι «δεν στερεί την επιδότηση από κάποιον άλλον αγρότη».
Η ίδια δημοσιογραφική ομάδα σημειώνει ότι η απάντηση που δίνεται δια του εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου αφήνει εκτός κάδρου το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα μη χρήσης του δικαιώματος ενίσχυσης, και μάλιστα παραχώρησης του δικαιώματος προς το εθνικό απόθεμα, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ «χρησιμοποιείται κατά προτεραιότητα, για να στηρίξει τη συμμετοχή γεωργών νεαρής ηλικίας και γεωργών που αρχίζουν τη γεωργική δραστηριότητά τους στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης».
Στοιχεία για τα κράτη-μέλη
Τέλος, σύμφωνα με την ίδια έρευνα η ανάλυση των δεδομένων, γενικά για τη ροή των χρημάτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, «έφερε στο φως ανακολουθίες, ανακρίβειες και προφανή λάθη στα συλλεχθέντα δεδομένα».
Η ΕΕ ξοδεύει ετησίως 59 δισ. ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις και η συνολική ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι στα κράτη-μέλη όπου επικεντρώθηκε η έρευνα λίγοι αποδέκτες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των ενισχύσεων.
Εταιρείες της αγροτοβιομηχανίας, μεγάλες γεωργικές ή κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και κρατικοί φορείς κερδίζουν από τις επιδοτήσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Ειδικότερα, το κορυφαίο 1% των αγροκτημάτων στην Ευρώπη έλαβε περισσότερο από το 1/3 του συνόλου των γεωργικών επιδοτήσεων τα τελευταία οκτώ χρόνια – περίπου 150 δισ. ευρώ.